Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Centrele de evaluare din Sibiu au primit avizul DSP. Bolnavii de COVID se pot prezenta fără trimitere de la medic și chiar dacă sunt neasigurați

Centrele de evaluare din Sibiu au primit avizul DSP. Bolnavii de COVID se pot prezenta fără trimitere de la medic și chiar dacă sunt neasigurați

Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate, anunță reprezentanții Ministerului Sănătății. Oamenii se vor putea prezenta la aceste centre, în momentul în care vor avea un test pozitiv, fie rapid, fie PCR, fără bilet de trimitere de la medicul de familie și indiferent de statutul de asigurat. Cele șase centre din județul Sibiu au primit avizul DSP. 

Reprezentanții ministerului sănătății au emis un comunicat de presă prin care anunță că serviciile centrelor de evaluare ambulatorie pentru persoanele infectate cu SARS-Cov-2 vor fi decontate de către casele de asigurări de sănătate. Aceștia precizează că, bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în aceste centre fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate și pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat.

Citește și „Locația centrelor de evaluare din Sibiu. Ce au propus spitalele”

„Astăzi, 13 ianuarie 2022, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate au stabilit modul de contractare și decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienții cu COVID-19. În ședința de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru completarea Capitolului XIV din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 696/2021 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2021 – 2022”, se arată în comunicat.

De asemenea, ministrul sănătății a declarat că actul normativ permite operaționalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate.

„E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scădea presiunea pe unitățile sanitare”, a spus prof dr. Alexandru Rafila.

Hotărârea de Guvern aduce prevederi noi și pentru pacienții non-COVID-19.

„Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigații medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s-a stabilit un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigației necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum și a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare”, mai scrie în comunicat.

Potrivit directorului DSP Sibiu, Lucian Blăguțiu, cele șase centre din județul Sibiu organizate la Spitalul Județean, Spitalul TBC, Spitalul CFR, Spitalul de Pediatrie, Spitalul Municipal din Mediaș și la cel orășenesc din Agnita au primit aviz favorabil din partea instituției.

Urmează ca Ministerul Sănătății să publice metodologia de funcționare a acestora. 

Sursa foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1824

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus