Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, între orele 11:00-13:00

Salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, între orele 11:00-13:00

Salariaţii din învăţământ, membri de sindicat, vor intra în grevă de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, potrivit unui comunicat al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

"Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" - organizaţii reprezentative la nivel de sector de activitate învăţământ preuniversitar - au hotărât, în baza rezultatelor referendumului desfăşurat în perioada 17 decembrie 2021 - 14 ianuarie 2022, declanşarea grevei de avertisment miercuri, 19 ianuarie 2022, cu încetarea lucrului în unităţile şi instituţiile de învăţământ unde există membri de sindicat ai F.S.E. "Spiru Haret" şi F.S.L.I., în intervalul orar 11:00-13:00", se spune în comunicatul de presă.

Protestul membrilor celor două organizaţii sindicale este cauzat de refuzul guvernanţilor de a purta negocieri cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie şi de a adopta măsuri concrete pentru: acordarea, încă de la începutul anului 2022, a salariilor de bază prevăzute de anexele la Legea-cadru nr. 153/2017 pentru personalul din învăţământ (cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic); alocarea procentului de 6% din P.I.B. pentru finanţarea educaţiei; adoptarea unei măsuri legislative de natură reparatorie prin care întregul personal didactic să beneficieze de calculul şi plata corecte ale drepturilor salariale cuvenite conform tranşelor de vechime în învăţământ (de la data de 01.09.2017), respectiv ale drepturilor reglementate ca majorări/creşteri salariale (începând cu 01.01.2019), potrivit Legii-cadru nr. 153/2017; acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă prevăzute de Regulamentele emise în baza Legii-cadru nr. 153/2017; plata orelor suplimentare pentru munca prestată de personalul didactic auxiliar şi nedidactic peste timpul normal de muncă; suplimentarea numărului de posturi didactice auxiliare şi nedidactice necesare pentru ca unităţile de învăţământ să îşi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune.

"Menţionăm că aproximativ 100 de membri ai celor două federaţii, precum şi ai FNS "Alma Mater", au pichetat joi, 13 ianuarie 2022, sediile Guvernului, Partidului Social Democrat şi Partidului Naţional Liberal. Acesta a fost cel de-al 4-lea pichet organizat în faţa Guvernului. La acestea se adaugă peste 20 de proteste organizate de sindicatele teritoriale afiliate celor două federaţii", se mai spune în comunicat.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1561

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

15 comentarii

Profu

Acum 2 ani

Foarte bine! De 2 ani trebuia sa se mareasca salariile si ei ne amagesc cu 50 de lei! Rusine guvernantilor si mai ales profesorului din fruntea tarii!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 2 ani

când ați stat acasă pe bani în pandemie fără să faceți nimic, ați venit să dați din bani înapoi? toți predați mai bine și se reflectă în performanțele elevilor? Întreb pentru un prieten din România
Raspunde

Protestatarul

Acum 2 ani

Pentru salarii iesiti la protest, si bine faceti. Va sustin. Dar cand se pune problema jugului, de ce nu iesiti la protest? De ce acceptati umilinte si injectii dubioase fara sa spuneti nimic? De ce iesiti doar pentru bani, iar pentru normalitate si sanatate nu iesiti la proteste? Cum permiteti sa se faca presiuni de vaccinare asupra corpului didactic? Cum de nu protestati cand se schimba programa scolara in fiecare an? Cand se scot materii de baza si se introduc mizerii in programa scolara? Cum de nu protestati cand vi se spune ca trebuie sa predati "Istoria Holocaustului" sau "Educatie sexuala" copiilor in scoli???? Banii putini va deranjeaza, dar programa si sistemul tot mai prost de invatamant nu?
Raspunde

Carcotel

Acum 2 ani

Sa va mareasca salariile pentru ce? Ca peste 75% din voi sunteti petarde in ceea ce predati si profesati si nu faceti decat sa creati la randul vostru alte petarde printre elevi. Iar de cand cu scoala online ne-am dat seama si cat de implicati si dedicati sunteti meseriei voastre...ca de abilitati tehnice nu are rost sa vorbim (va bate google meet pe multi dintre voi).
Raspunde

Popa

Acum 2 ani

Mai Carcotel, cred ca ia fost un repetent si ai avut o relatie f. proasta cu scoala si profesorii. Iti poti desavarsi educatiia acum on-line. Esti asteptat! Tot le ai cu google meet!
Raspunde

Secuiul

Acum 2 ani

Concret , cum ai ajuns la procentul ala? . Daca esti director sau inspector , mai pot intelege ... cunosti sistemul, dar de babuini manelizati, care au trecut ca gasca prin scoala si au prins ura pe diriga , m-am cam saturat. Dupa comentariul "ingrijit" , cred ca te incadrezi in a doua categorie. My opinion: scoala nu-i nici mai buna, nici mai rea decat media societatii. Daca vrei ridicarea nivelului , maresti salariile profesorilor si atragi in sistem oameni competenti, rezultatele se vor vedea pe termen lung. Sau, lasi sistemul pe pilot automat si vei avea certitudinea ca peste 20,30 ani, jumatate din populatie va fi analfabeta.
Raspunde

Stanciu

Acum 2 ani

Nu puteti avea salarii mai mari atat timp cat clasa muncitoare din privat (cei care genereaza bani) o duce rau, fara mariri de ani de zile. Clasa de mijloc, cea care ar trebui sa fie dominanta intr-o societate e exterminata pe zi ce trece, neputand sa tina pasul cu bugetarii care au primit salarii mizerabil de mari si continua sa iasa la proteste ca nesimtitii. 5000 lei in mana o asistenta salar de baza (unele ajung si la 7400 lei dupa sporuri). Rezident 8000 lei ajunge la 12000-16000 lei cu sporuri. Nu mai vorbim de doctori. In primarie 1000 euro e vazut ca ciubuc pt un consilier. La metrou in Bucuresti un neica nimeni fara pregatire are 4000 lei si in fiecare an iasa la protest si impune marire de 25%. Magistratii stau cu bocancul pe gatul nostru si au salarii cat nu pot ei numara. Militarii la fel. Politia locala Cluj = 2000 euro. Statul da 3 milioane euro ajutor pt Compa ca sa-si faca hotel. GATAAAA cu cheltuirea si cu simpatizarea bugetarilor. Voi in invatamant sunteti praf majoritatea daca consideram intreaga tara si nu doar 1-2 licee de top din orasele medii/mari. De grupuri scolare mi-e sila. La sate e bataie de joc. In online s-a vazut cat va pasa. Cu covidul ati fost oamenii sistemului si atat (vezi doamne v-ati luat 2 ani liber ca sa nu va infecteza elevii de clasa a 6-a). GATAAAA!!! Aveti un salariu decent si anume: 650 euro dupa 3-4 ani de munca si asta lucrand 20 de ore pe samtamana fata de 40-60 cat se lucreaza la privat. 900 euro in mana dupa vreo 8 ani lucrati. Si profesorii mei din liceu dadeau ore incepand de la ora 14 pana la 20, cate 5-6 elevi odata. Chiar nu imi pare ca aveti asa putin si aveti alte posibilitati de a face bani (mediatatii, programe private after school), timp pe care noi care luam 1900 lei + 300lei bonuri nu il avem (nici macar sambata).
Raspunde

Rosu

Acum 2 ani

Tipic romanesc: sa-i moara si capra vecinului. Nu protestez sa primesc si eu mai mult, nuuu. Ci pentru ca sa-i reduca celuilalt din salar, sa fim toti la fel.
Raspunde

Stanciu

Acum 2 ani

La privat nu se poate protesta. Nu stiu pe ce lume traiesti. Si salariile bugetarilor trebuie sa se incadreze in banii veniti/produsi de sectorul privat. Nu zic sa nu aveti salarii multumitoare, dar daca salariile enumerate de mine iti par normale in comparatie cu salariile de la privat, atunci esti un nerealist care se gandeste doar la el. Nu putem da mai mult, nu ca nu vrem. Si voi bugetarii ati luat cu forta prin proteste. Uite o chestie: daca in invatamant vreti salarii mai mari decat in inginerie, atunci sa concurati din nou cu mine tot la 3 ani pe postul vostru de titular. Ca nu mai are niciun rost sa lucrez ca nebunu in productie daca banii vin mai usor la catedra la 4 ore. Daca accepti asta, atunci marim salariile. (Voi la buget vreti o viata de comfort, serviciu sigur, nicio concurenta si salarii imense. Definitia bugetarului in Romania. Gata cu astea, e prea mult!)
Raspunde

Stanciu

Acum 2 ani

Tot eu sunt. Esenta e ca ar trebui sa faceti proteste cu noi (middle class) ca sa oprim cheltuiala asta nesimtita si sa reducem salariile bugetarilor care au mult (asistente, doctori din orase mici, militari, politie locala, magistrati, primarii, intermediari). Voi in schimb vreti sa fiti ca ei, ca nu va mai ajunge nimeni la nas. Va uitati de sus la ceilalti. Protestati cu noi ca atunci o sa se faca viata mai buna pt toti. In mementul de fata doctorii pot sa aiba zeci de locuinte inchiriate dupa vreo 15 ani de munca. Noi restul facem credit pe 30 de ani. Normal ca preturile continua sa creasca, bani sunt dar sunt toti doar la unii, la bugetari.
Raspunde

Prof

Acum 2 ani

Salariile trebuia sa fie marite din septembrie 2020. De asta se protesteaza. Calitatea invatamantului e slaba? De asta nu se fac vinovati doar profesorii, ci cei care continua sa sustina un sistem aberant. trebuie sa tii un elev in scoala pana la 18 ani: invata, nu invata, e repetent sau corigent, daca nu are absente sa-l poti exmatricula din cauza lor, ramane inscoala pana se insoara/marita ca asa vrea statul. Si apoi, mai sunt vinovati si parintii care tot timpul ridica din umeri spunand: N-am ce-i face, asa e si acasa, nu vrea sa invete, nu vrea sa citeasca... Atunci, da-l sa invete o meserie. Poate munca-i place.
Raspunde

Ai pus votu' nu pune botu'

Acum 2 ani

Multumiti din inima PNL-ului si USR-ului pentru neaplicarea legii din 2020. Nu uitati sa multumiti si PSD-ului care este mana in mana cu alesii neamului. Ce salarii marite? Ce lege? Legea NU se aplica pentru binele si sanatatea dumenavoastra. Alesii neamului stiu ei ce fac. Tot USR-ului si PNL-ului sa multumiti si pentru facturile la energie electrica si gaze. La fel, totul este pentru binele si sanatatea voastra. Conducatorii tarii va iubesc. Sunt specialisti si experti in toata domeniile. Nu uitati sa ii votati din nou la urmatoarele alegeri.
Raspunde

Gheo

Acum 2 ani

comunistule, plimba ursul
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 2 ani

In tara asta exista o singura problema dar mare. Angajatii din privat castiga mai putin decat bugetarii. Poate stiti vreo tara serioasa unde in privat se castiga mai putin decat la stat. Nu mai vorbim de numarul de bugetari mult supradimensionat. Deci atat timp cat situatia de mai sus se va mentine tara asta nu are nici un viitor.
Raspunde

Rammstein

Acum 2 ani

Oare Prima Doamnă iese la protest?..Sau nu e membru într-un cerc! .
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus