Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Cea mai bună pizza din Sibiu... e la Păltiniș

Cea mai bună pizza din Sibiu... e la Păltiniș

Da, da, nici mie nu mi-a venit să cred, și vă invit să vă convingeți singuri dacă nu credeți, dar cea mai bună pizza pe care am mâncat-o în Sibiu, aș îndrăzni să zic chiar în România, am mâncat-o weekendul trecut, la Păltiniș. Yup, în Pălti.

„Bijuteria” județului este, ca mai toate stațiunile montane din țară, mult, mult prea departe de potențialul pe care îl are. După ce a bătut pasul pe loc zeci de ani, Păltinișul a început să miște de când cu Arena Platoș și, vara, cu Arka Park. Complexul de ski a început să aducă din ce în ce mai mulți clienți, care lasă în urmă un miros de bani pe care toți vor să îl adulmece. Așa că, în preajma complexului, dar nu numai, s-a construit în draci în ultimii ani. Pensiuni, vile și hoteluri au răsărit ca ciupercile dar chiar și așa, locurile de cazare sunt mult subdimensionate față de potențial. Sunați acum pentru weekendul prelungit ce urmează, vedeți dacă mai găsiți ceva. Problema e că toată dezvoltarea stațiunii cam aici se oprește, la spații de cazare. Până nu demult, în Păltiniș exista un singur restaurant propriu-zis, în afara celor care țin de pensiuni sau hoteluri. Un singur restaurant! Dar, de aproximativ o lună, în stațiune s-a deschis și cel de-al doilea, o pizzerie, situată chiar peste drum de Arena Platoș.

Pizzeria se numește Zero Grade și e cel mai apropiat produs turistic de ce am văzut în țările civilizate cu turism montan de iarnă. Construit într-un frumos A-frame, moda momentului în domeniul construcțiilor, restaurantul este amplasat ideal și are o terasă cu o priveliște cum mai rar. De când o vezi, de departe, îți dai seama că a fost gândită de niște oameni care știu ce fac, nimic nu e gândit întâmplător. Spațiul nu este foarte mare, în interior sunt maxim 10 mese însă afară este loc suficient pentru toată lumea, într-o zi cu soare n-ai niciun motiv să stai în interior când pe terasă ți se întinde Cindrelul în toată splendoarea lui. Interiorul e gândit foarte minimalist, lemn cât încape, uși automate, dacă n-ai auzi conversațiile în română de la mese n-ar fi greu să te gândești că ești în Austria.

Meniul restaurantului nu dă pe afară de preparate, pare mai degrabă gândit pe principiul puține, dar de super calitate. Ai de ales între 8 variante de pizza, proscuitto e funghi, Anchois, Ventricina (cu salam picant), Kalamata (cu mozarella di bufalla și măsline), Quattro Formaggi, Prosciutto, Tartufo (cu trufe) și clasica Margherita. Pentru patru persoane am comandat două pizza, o margherita și o prosciutto, însoțite de trei ceaiuri și o bere la draft. Punct în plus din start pentru selecția de bere la draft, unul dintre mult prea puținele locuri în care găsești Pilsner Urquell la halbă. Deși în interior era plin ochi, nu cred că au trecut 15 minute până ne-am trezit cu cele două pizze aburinde în față iar în următoarele zece minute a fost complet liniște la masă. Personal, n-am apreciat niciodată pizza Margherita. Mi s-a părut tot timpul o prostie, o „sărăcie” de pizza. Probabil pentru că până acum nu am gustat niciuna făcută chiar cum trebuie. Mi-a fost chiar ciudă că cei mici n-au lăsat nimic în farfurie, aș mai fi mâncat câteva felii, așa de bună a fost. Pe lângă faptul că se simte calitatea ingredientelor, ce mi-a plăcut cel mai și cel mai mult a fost aluatul.

Sunt mare, mare fan al pizzei de la Tango, din Piața Mică, tocmai pentru că fac, după umila mea părere, cel mai bun aluat dintre pizzeriile din Sibiu. Ei, ăsta îl bate până și pe cel de la Tango. Se vede și se simte că e dospit natural, că e pregătit cu răbdare, nu pe repede înainte. Am mâncat marginile cu cea mai mare plăcere, ceea ce pentru mine este o raritate. Când am văzut prima dată meniul mi s-a părut destul de scump. În Sibiu nu prea vezi pizza peste 40 de lei, aici sunt și cu 42, și cu 47, dar vă spun sincer, i-am dat cu mult mai multă mulțumire decât cei 25 pe care îi dau în Sibiu pentru o pizza oribilă prin comparație. Cu tot ce am băut pe lângă am sărit puțin de 120 de lei, zero regrete. O să dau aceeași comandă data viitoare, doar că Margherita o să o păstrez pentru mine.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 13513

Comentarii

6 comentarii

Contra

Acum 4 luni

Domnule, si copiii matale sunt gurmanzi! Mereu te plangi ca mananca tot din farfurie tocmai cand ai fi vrut sa mai lase ceva de ... gustare pt. cei mari.
Raspunde

37 lei pe un blat ma?

Acum 3 luni

37 lei pe un blat ma? Si zici ca te mai duci inca o data? Culcaaaaat!
Raspunde

Zgarcoman tudose

Acum 3 luni

Pai da, sa nu cumva sa platim pretul corect pe ceva de calitate ca nu mai avem bani de tigari...si alea cand se scumpesc, nu mai conteaza...platim oricat... mentalitate de sibian.
Raspunde

Pret corect 7,5 euro?

Acum 3 luni

pret corect? 7,5 euro pentru o pizza goala? Ca Margherita e aia cu nimic...
Raspunde

Gica Contra

Acum 3 luni

Incearca La pizza Napoletana din piata mare. E singura cu blat napoletan din sibiu din ce stiu si cam singura care se apropie de o pizza autentica italiana. Si mai vorbim dupa de "cea mai buna pizza"...
Raspunde

Gigel

Acum 3 luni

Decat sa bat atata drum pentru o pizza, poate si nefacuta sau cu ingrediente stricate, mai bine ma apuc de gatit! Cel mai bine ar fi sa intre o pizzerie cu renume international sau un lant international in centrul orasului, in locul la toate bodegile si carciumele ieftine care put a rahat!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus