Un nou pod și o nouă stradă construite în Sibiu, deși sunt obiective unul în continuarea celuilalt, nu au o infrastructură unitară: într-un fel a fost amenajată strada și, în alt fel, podul, obligând astfel bicicliștii să se intersecteze cu mașinile. Explicația specialiștilor din Primărie pentru această soluție: dacă pista de biciclete ar fi fost construită ca pe strada nou proiectată, noul pod nu ar mai fi sigur și stabil.
Mai bine de cinci milioane de lei a achitat Primăria Sibiu pentru proiectarea și construirea unui nou pod peste Cibin, în continuarea străzii Rozmarinului din cartierul Turnișor. Acest pod este continuat de o nouă stradă peste zona botezată Cîmpșor, pentru care contractul de proiectare și execuție a fost semnat pentru suma de 9,14 milioane de lei.
Doar că cele două noi proiecte sunt gândite fiecare altfel, când vine vorba de amenajarea pistei de biciclete. Pe strada care acum are primul strat de asfalt, ambele sensuri ale pistelor de biciclete au fost amenajate pe o singură parte, laolaltă. Pe pod, însă, pistele de biciclete sunt amenajate de o parte și de alta a carosabilului. Astfel încât, atunci când vor intra de pe pod pe noua stradă, bicicliștii vor fi nevoiți să se intersecteze cu mașinile care vor circula în ambele direcții.
Pe noul pod recepționat anul trecut, fiecare sens al pistei pentru biciclete este amenajat pe câte o parte a drumului. Pe noua stradă care continuă acest pod, ambele sensuri ale pistei pentru biciclete au fost proiectate pe o singură parte. Situația e la fel și pentru trotuare
Explicațiile
Am cerut lămuriri reprezentanților Primăriei asupra motivelor care i-au determinat să nu coreleze cele două noi lucrări, astfel încât și pe stradă, dar și pe pod, modul de amenajare a infrastructurii rutiere pentru bicicliști și pentru pietoni să fie unitar, pentru a evita intersecția cu asfaltul pe care circulă mașinile. ”Construcția noului pod peste Cibin din dreptul străzii Rozmarinului și drumul peste Câmpșor au fost concepute ca două amenajări complementare. Vorbim însă de două investiții care s-au desfășurat pe un teren și în condiții tehnice diferite. În cazul podului, prin natura tehnică, din considerente de rezistență, siguranță și stabilitate, infrastructura amenajată trebuie să fie simetrică și din acest motiv a fost indicată amenajarea pistelor pentru biciclete pe ambele părți ale podului”, răspund reprezentanții Primăriei Sibiu, pentru cititorii Turnul Sfatului.
În ceea ce privește noua stradă peste Câmpșor, aceasta are pistele pe o singură parte, alături de trotuar din cauza unui canal de desecare al Administrației Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare. Considerat periculos pentru bicicliști. Canal care are nevoie de întreținere și, prin urmare, pe partea cu acesta nu a mai fost amenajat nici trotuarul. ”Pentru curățarea și întreținerea canalului A.N.I.F. trebuie asigurat accesul nemijlocit al utilajelor care, dacă s-ar deplasa pe trotuare sau pistele pentru bicicliști, le pot distruge, întrucât structura acestora este diferită și mai puțin rezistentă față de cea a carosabilului, în conformitate cu standardele tehnice”, este explicația transmisă pentru cititorii Turnul Sfatului.
Proiectanții: ”din facultate trebuie să știi...”
Am cerut și opinia unor proiectanți în domeniul infrastructurii, pentru a vedea dacă ar fi fost o misiune imposibilă corelarea proiectării celor două obiective, astfel încât infrastructura pentru biciclete să nu se mai intersecteze cu cea pentru mașini. Pentru a nu se expune în fața reprezentanților administrației locale, cei doi au cerut să nu le fie făcut public numele. Ambii au zâmbit, cel puțin, când au aflat de explicațiile reprezentanților Primăriei. ”Ce să vă spun? Că în Facultatea de Construcții se calculează momentele pe toate tipurile de structuri, nu doar pe cele simetrice? De când ieși din facultate știi să lucrezi pe structuri asimetrice. Și, până la urmă, fundația este cea pe care o adaptezi la încărcările superioare, nu faci suprastructura în funcție de cum îți iese fundația”, este una dintre replicile primite.
Cel de-al doilea proiectant cu care am discutat a prezentat și soluții tehnice. ”Există soluții, cum ar fi cele de ancoraj, pentru a susține zona suplimentară. Dar, oricum, o astfel de pistă de biciclete nu reprezintă o lățime atât de mare: din câte înțeleg, pe lângă metrul pentru pista deja existentă pe o parte ar fi mai fost nevoie de încă un metru și ceva, pentru ca și pe stradă și pe pod să fie o pistă de biciclete continuă. În acest scenariu, mergea și soluția prin care sub pod să fie prevăzute niște reazeme suplimentare, care să susțină în pile grinzile podului. Metode elegante și inginerești sunt”.
Noul pod a fost construit în cadrul unui alt contract decât cel în care a fost amenajată noua stradă
Cum vor rezolva?
Am rugat reprezentanții Primăriei Sibiu și să explice cum vor conecta în scenariul la care s-a ajuns cele două piste de biciclete, noi, dar diferit gândite. Deși singura soluție este, evident, prin intersectarea noului carosabilul cu noua pistă, reprezentanții Primăriei spun că acest lucru nu este deocamdată hotărât. ”După așternerea ultimul strat asfaltic pe această stradă nouă, planul de semnalizare va fi analizat în Comisia de Circulație și se vor adopta cele mai bune soluții care să asigure protecția sporită a pietonilor și a bicicliștilor la traversare”, dau asigurări reprezentanții Primăriei Sibiu.
Bicicliștii
Asociația Develop din Sibiu are printre obiectivele declarate și integrarea bicicletei în peisajul urban. Am rugat reprezentanții asociației să ne transmită un punct de vedere asupra soluțiilor plătite de reprezentanții Primăriei în cadrul noilor investiții. ”Pistele pentru biciclete de pe podul peste Cibin sunt construite corect şi oferă siguranță bicicliştilor. Primul loc care poate deveni periculos pentru biciclişti este locul unde pistele unisens de pe pod se reunesc în pista dublă de pe partea stângă cum mergi spre Ştrand”, descrie Monika Tompoș, președinta Asociației. Aceasta constată că, în afară de faptul că lucrările podul și strada au fiecare câte o pistă de un fel, infrastructura aferentă străzii nici nu mai respectă dimensiunile minime. ”Credem că exact acea zonă necesita mai mult spațiu, adică o lățime mai mare a pistei, pentru a permite bicicliştilor care vin din Turnişor şi sunt nevoiți să traverseze strada să se încadreze în siguranță pe pista cu dublu sens. La fața locului tocmai acolo pista se îngustează la un metru lățime. De asemenea credem că în acel loc ar fi necesară construirea unei traversări înălțate precum cea de pe str. Ludoş”, mai arată Monika Tompoș.
Deși pentru amenajarea străzii au fost făcute inclusiv exproprieri pentru asigurarea coridorului necesar, dimensiunile pistei tot nu respectă minimul prevăzut de lege și promis înainte de lucrare. ”Despre pista în sine putem spune deocamdată că, din păcate, nu pare să aibă doi metri și jumătate lățime cât se anunța inițial şi ar fi fost optim. Suntem curioşi ce soluție se va alege pentru spațiul de siguranţă între pistă şi carosabil şi sperăm să nu fie parapeți metalici cu colțuri şi canturi expuse spre pista de biciclete. În mod ideal spațiul de siguranță era de cel puțin un metru lățime şi copaci sau vegetație. Asta şi din considerentul că pe această stradă se va circula cu viteză mare în următorii ani, iar orice ghid de construire a pistelor pentru biciclete recomandă ca acolo unde viteza maşinilor e ridicată să se creeze un spațiu de siguranță cât mai mare. Totuşi nu înțelegem cum de la o stradă care trebuia să aibă trotuare de un metru și jumătate pe fiecare parte a rămas doar un trotuar de puțin peste un metru lățime şi doar pe o singură parte. Apreciem că s-a mai adăugat o bucată de pistă decentă pentru biciclişti, dar ne-ar plăcea în acelaşi timp să vedem că se dă o mai mare atenție detaliilor şi aspectului general al lucrărilor. Credem că pietonii şi bicicliştii din Sibiu merită mai mult”.
Cine?
Podul și strada sunt investiții la care s-a ajuns prin derularea mai multor contracte: podul a fost proiectat în 2019 d Dev In All SRL, din Iași, și recepționat anul trecut după execuția realizată de Prodial SRL din Cisnădie. Drumul - pentru care au fost făcute primele exproprieri din istoria recentă a administrației locale - a fost proiectat de Eko Top Sib și așteaptă să fie finalizat anul acesta de Comtram SA.
Am întrebat, prin urmare, cine este responsabil în Primăria Sibiu de corelarea proiectelor derulate în cadrul unor contracte diferite, astfel încât rezultatul final să fie o infrastructură unitară. ”Precizăm că elaborarea caietelor de sarcini și a documentațiilor pentru achiziții, precum și urmărirea lucrărilor în derulare și realizarea recepției acestora revine ca sarcină Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Sibiu. Această Direcție are și rolul de a corela toate lucrările pentru a asigura un concept unitar de dezvoltare urbană din punctul de vedere al infrastructurii tehnico-edilitare”, este răspunsul administrației.
Pe urmele situației mai sus descrisă pare să calce și amenajarea viitoarei străzi care să lege strada Intrarea Arieșului de Calea Dumbrăvii, peste terenurile fostei autobaze Tursib. Primăria Sibiu a elaborat un plan urbanistic zonal special pentru această nouă stradă. Stradă pe care pistele pentru biciclete ar urma amenajate de o parte și de alta a carosabilului, precum pe podul mai sus amintit. Iar noua stradă va fi continuată de o Cale a Dumbrăvii tocmai aflată în amplu proces de modernizare, pentru care proiectul prevede că pistele de biciclete sunt amenajate pe o singură parte a drumului.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Un biciclist
Acum 2 ore
Anonim
Acum 4 ore
Velu
Acum 4 ore
Florin
Acum 5 ore
BON