Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Administratorii gropii de gunoi de la Cristian cer majorări cu 30%. Autorităților li se cere să voteze împotrivă

Administratorii gropii de gunoi de la Cristian cer majorări cu 30%. Autorităților li se cere să voteze împotrivă

Reprezentanții singurului depozit ecologic de deșeuri municipale din județul Sibiu, cel de la Cristian, solicită creșterea tarifelor de depozitare de la aproximativ 80 de lei pe tonă, la peste 100 de lei.

Tracon SRL, operatorul depozitului de deșeuri de la Cristian, a început demersurile de creștere a tarifelor încă din luna septembrie a anului trecut: de la 79,47 de lei, fără TVA, la 103,30 de lei, fără TVA. 

Modificarea tartifelor a fost motivată de creşterea esenţială a costurilor economice din ultima perioadă pentru funcţionarea depozitului, finanţarea continuă a unor noi investiţii pe amplasament pentru alinierea la prevederile legislative incidente, şi nu în ultimul rând, creşterea cheltuielilor cu forţa de muncă angrenată în activitatea curentă a depozitului”, după cum se arată în documentele autorităților locale. 

Solicitarea a fost formulată către Asociația de dezvoltare intercomunitară (ADI) Eco Sibiu, aproape în același timp cu emiterea unei adrese către operatorii de salubrizare din județ. Prin care aceștia erau anunțați că, din octombrie 2021, doar cei care plătesc noul tarif vor mai fi primiți să depoziteze deșeurile.

După purtarea unei ample corespondențe cu reprezentanții Tracon pe acest subiect, toate localitățile județului asociate în cadrul ADI Eco au fost sfătuite de reprezentanții asociației să voteze împotriva acestei majorări. Reprezentanții ADI Eco au ajuns la concluzia că cei de la Tracon solicită majorarea tarifelor pe baza unui scenariu în care cantitățile de deșeuri care urmează a fi depozitate vor scădea cu mai bine de o treime. ”Din luna octombrie 2020 până în luna septembrie 2021 a fost recepţionată la D.E.D.M.I. Tracon o cantitate de 106.501,34 tone deşeu. Astfel, o scădere în anii ce vor urma a cantităţilor ce urmează să fie recepţionate la D.E.D.M.I. Cristian cu un total de 68.000 tone, cantitate la care s-au raportat toate cheltuielile conform fişei de fundamentare depuse, adică cu 36, 15% mai puţin decât cantităţile real recepţionate , este una nerealistă şi neîntemeiată la momentul depunerii solicitării de majorare a tarifului”, consideră reprezentanții ADI Eco.

Ca urmare a acestei situații, în ședințele Consiliului județean și Consiliului local Sibiu programate săptămâna viitoare, autoritățile au inițiat proiecte de hotărâri prin care reprezentanții sibienilor să voteze împotriva majorării de tarife solicitată de Tracon SRL.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1004

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus