Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Primăria, despre stațiile de reparat biciclete din oraș: ”să știți că acesta este doar începutul”

Primăria, despre stațiile de reparat biciclete din oraș: ”să știți că acesta este doar începutul”

Autoritățile locale anunță montarea prin oraș a stațiilor de service - primele elemente ale sistemului de bike-sharing, proiect promovat în Consiliul local Sibiu în toamna lui 2018. Proiect prin care în Sibiu vor fi disoinibile spre închiriat 540 de biciclete și 12 triciclete, amplasate în 44 de stații împărțite prin oraș.

”Dacă ați văzut deja instalate în oraș stații de service pentru biciclete, dotate cu pompe de aer și ustensile pentru reparații, să știți că acesta este doar începutul pentru ceea ce vom numi în continuare mobilitatea pe două roți la Sibiu”, este începutul comunicatului remis cititorilor Turnul Sfatului, despre sistemul de bike-sharing care ar trebui să devină operațional din primăvara acestui an.

Un sistem care – potrivit autorităților locale – reprezintă o premieră la nivel național. ”Da, este adevărat: Sibiul este primul oraș din România care implementează sistemul PBSC Urban Solutions, unul dintre liderii globali în soluții de bike sharing și micromobilitate urbană!”. PBSC Urban Solutions este o companie din Canada, care a implementat astfel de sisteme în mai multe părți ale lumii, din Buenos Aires, până în Londra sau Barcelona.

Primarul Astrid Fodor arată că punerea în funcțiune a noului sistem este un nou pas către un Sibiu-smart. ”Ne-am angajat să dezvoltăm mobilitatea alternativă la Sibiu și facem tot ceea ce depinde de noi, ca autorități, pentru a asigura un mediu sănătos și o dinamică urbană adaptată provocărilor generate de schimbările climatice. Pe lângă transportul public ecologic vom avea de anul acesta și un sistem de bike sharing performant, care întărește promisiunea unui Sibiu smart”, spune Astrid Fodor, potrivit comunicatului citat.

La finele anului trecut, Turnul Sfatului a detaliat modul în care a fost gândit să funcționeze noul sistem: 550 de biciclete, cu 100 de lei pe an și 1,5 lei pe oră: de când și cum va funcționa sistemul Sibiu Bike City

Redăm mai jos restul comunicatului prin care Primăria Sibiu anunță noul sistem de bike-sharing

”Stațiile automate de închiriere au sosit deja și în acest moment se asamblează în depozit, pentru a putea fi amplasate în oraș.

Ce vom avea așadar, din primăvară, la Sibiu?

Un sistem de mobilitate velo care va purta numele  Sibiu BikeCity și care va pune la dispoziția comunității 540 de biciclete și 12 triciclete inteligente. Patru dintre triciclete sunt acționate manual și au fost configurate astfel pentru deplasarea persoanelor cu dizabilități motorii. Celelalte opt sunt destinate seniorilor, asigurând acestora o poziție confortabilă, atunci când pedalează.

De unde vom putea închiria bicicletele?

Din 44 de locații, care acoperă tot orașul.

Furnizarea, montarea și instalarea acestora este asigurată de Sustainable Urban Mobility Solutions S.R.L.

Ce aducem în plus?

10 puncte de reparații, destinate oricărui tip de bicicletă, dotate cu truse de scule și pompe de aer, pentru  reparații de urgență. Toate aceste stații de service provin de la un producător dintr-o țară cu mai multe biciclete decât numărul de locuitori: Olanda.

Informații despre acest furnizor, găsiți aici: www.lo-minck.nl

Tot în plus vor fi și cele 21 de rastele pentru  biciclete, a câte 10 locuri fiecare, care se vor adăuga stațiilor de închiriere, pentru bicicliștii care doresc să lase în zone securizate bicicletele personale.

Și ce mai aducem nou în peisajul urban?

O autoutilitară Piaggio cu o remorcă customizată pentru transportul bicicletelor, ea însăși un element spectaculos în trafic!

De ce există un decalaj între montarea sistemelor și lansarea efectivă a serviciului?

Este necesar să avem mai întâi sistemele amplasate fizic în locații pentru a putea configura și testa apoi componenta software.

Și da, pentru lansarea efectivă ne-am dori o zi cu soare!

Cum va funcționa sistemul?

Va fi suficientă descărcarea unei aplicații mobile sau conectarea pe site-ul dedicat ori la terminalul din stații, pentru ca  persoanele cu vârsta de peste 14 ani să poată închiria bicicletele în regim self-service la Sibiu.

Din ce este format un sistem automat de închiriere?

Sistemul este format din stații de închiriere care vor funcționa în regim self-service și care vor include dock-uri, terminale alimentate cu panouri solare, biciclete și triciclete inteligente, monitorizate GPS. Acestora li se adaugă sistemul informatic.

Care este valoarea totală a proiectului?

13,42 milioane lei, din care 12,49 milioane lei fonduri europene nerambursabile.

Care va fi culoarea brandului Sibiu BikeCity?

Verdele, pentru că atât bicicletele, cât și stațiile, vor fi personalizate în această culoare”.

Sursa fotografiilor: Primăria municipiului Sibiu

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1150

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus