Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

VIDEO Lămpile cu gaz au ajuns mai repede la oierii din Mărginime. „Astfel de lămpi au fost la început un lux, mai ales pentru orășeni”

VIDEO Lămpile cu gaz au ajuns mai repede la oierii din Mărginime. „Astfel de lămpi au fost la început un lux, mai ales pentru orășeni”

O scurtă istorie a folosirii lămpii cu gaz este prezentată în cadrul ultimului filmuleț postat de Muzeul Astra pe pagina de facebook a instituției. Filmulețul face parte din campania ,,O Românie supraviețuitoare”,  campanie prin care reprezentanții muzeului își doresc să aducă în fața oamenilor modul prin care românii au reușit să supraviețuiască peste veacuri.

Filmulețul este realizat într-o casă din Poiana Sibiului, construită în anul 1854. După cum explică reprezentanții muzeului, astfel de lămpi erau la început un lux, dar oierii din Mărginime, având venituri mai consistente, își permiteau să le folosească.

„Suntem în casa din Poiana Sibiului construită la 1854. Acum noi o să aprindem o lampă mai recentă, care se folosea în perioadă interbelică. După cum știți, în trecut, în interiorul caselor, țăranii foloseau lumânări, mai ales din seu de oaie. Ulterior, din secolul 19, încep să folosească lămpi. Aici avem o lampă din perioada interbelică  care folosea gaz lichid, pe care nu-l puteți vedea pentru că are gaz incolor și se află aici, în partea de sticlă. Astfel de lămpi au fost la început un lux, mai ales pentru orășeni, însă noi aflându-ne într-o casă bogată de oieri din Mărginime, ea se folosea în perioada interbelică. S-a folosit și-n comunism, s-au și produs asemenea lămpi”

Astăzi, lampa cu gaz, la lumina căreia au învățat bunicii și străbunicii noștri, poate fi o variantă la curentul electric, însă nu una de dorit.

„În zilele noastre folosirea acestei surse poate fi o variantă la lumina electrică, nu una de dorit pentru secolul XXI, dar ne putem folosi de ceea ce foloseau înaintașii noștri. La lumina lămpii, așa au învățat mulți sin bunicii și străbunicii noștri. Curentul electric se generalizează în România abia în comunism. Foarte puține sate erau electrificate în perioada interbelică, se foloseau asemenea surse care erau mai moderne decât lumânările”, se mai arată în filmuleț.

Prin campania ,,O Românie supraviețuitoare” se dorește să se facă cunoscute cele mai importante metode și instrumente de supraviețuire folosite în trecut pe teritoriul țării noastre, unele dintre ele putând fi folosite chiar și astăzi.

„Începem în acest weekend o campanie specială, pe care o trăim în fiecare zi. Este vorba despre O Românie supraviețuitoare, demersul nostru de a trata sau a reliefa, mai degrabă, modul prin care românii au reușit să supraviețuiască peste veacuri. De la plecarea feciorilor la oaste și războaie, până la persecuții de mai multe feluri, restricții cu duiumul, facturi ,,umflate” și cheltuieli nemăsurate (vă sună cunoscute?), acest popor, neam a supraviețuit (cumva)”, arată reprezentanții Muzeului Astra.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

S

Acum 2 ani

Am trait cu asa ceva pana prin 1966. Multe zone nu erau electrificate pe vremea aceea. Cel care prezinta lampa cu gaz (petrol lampant se numea) nu prea stie cum functioneaza; abia a aprins-o si s-a afumat sticla, ma mir ca nu s-a spart. Flacara trebuie redusa pana nu mai fumega si da o lumina alb-galbuie deosebit de calda. Ani multi am invatat la lumina acestei lampi supravegheat de mama mea care era invatatoare. Si in scoala, iarna, cand se intuneca de pe la 4-5 dupa amiaza, salile de clasa se luminau cu astfel de lampi pentru ciclul gimnazial. Vremuri grele dar au avut si ele frumusetea lor. Cred ca se facea mai multa scoala si mai serioasa ca acum.
Raspunde

Patri

Acum 2 ani

dupa ideile lui greta bioenergeta vom trece din nou pe lampi cu petrol lampant?oricum nu se gaseste
Raspunde

Birtu

Acum 2 ani

Si in ziua de azi e la fel,ciobanii din marginime sint plini de bani pentru ca au traficat cu gaz lampant(petrol) si au curtea plina de porsche,lamborghini si bmw iar orasenii circula cu ford si vw. Si mai fac misto de noi cu firmele lor care sug banii sibienilor prin lucrari de proasta calitate si la preturi exorbitante.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus