Marţi,
19.03.2024
Innorat
Acum
-1°C

Wild Cooking. Proiectul unui sibian care gătește în natură: mă bucur nespus că sunt atât de mulți oameni care apreciază partea asta simplă și cu gust a vieții

Wild Cooking. Proiectul unui sibian care gătește în natură: mă bucur nespus că sunt atât de mulți oameni care apreciază partea asta simplă și cu gust a vieții

O comunitate de mii de oameni pe Instagram, Facebook, Youtube și Tik Tok, dar și multă muncă, pasiune și iubire. Acestea sunt ingredientele secrete prin care medieșeanul Dodo Mesaroș a reușit să aducă prin proiectul său, „Wild Cooking”, o viziune nouă asupra gătitului. Practic, Dodo colindă țara-n lung și-n lat și, într-unele din cele mai frumoase locuri pe care le găsește în natură, scoate ceaunul și ingredientele și începe să gătească. 

Dodo are 36 de ani și s-a născut în Mediaș, Județul Sibiu. A terminat un liceu cu profil real, matematică-fizică, dar a fost atras mereu de partea de videografie. Astfel că, în prezent, tânărul este regizor și face reclame cu preponderență pe zona de mâncare.

Experiență în domeniul televiziunii, radio, publicitate și business

După liceu, Dodo a început cursurile facultății de jurnalistică din Sibiu, pe care din motive personale nu a terminat-o. A ales să plece la Cluj, unde spune că a acumulat cea mai mare experiență în radio și televiziune, iar apoi, deși spunea că nu se va vedea niciodată într-un oraș precum Bucureștiul, s-a mutat în capitală. Tânărul a fost implicat în foarte multe proiecte de televiziune și radio, a fost coprezentantor alături de Mirela Vaida la Emisiunea „Totul pentru dragoste–La bine si la greu”, a făcut parte din proiectul „Macarenii” și a regizat mai multe clipuri video pentru vedete, inclusiv pentru fetele de la Amadeus.

Practic, aici am acumulat cea mai mare experiență în radio și televiziune, publicitate și business. Când am simțit că vreau o schimbare, m-am mutat spontan în capitală, ieșind total în afara zonei de confort. Spun asta pentru că ani la rând am susținut că eu nu o să mă mut la București pentru că nu îmi place. La vremea respectivă nu-mi dădeam seama că este pur și simplu o preconcepție stupidă. Nu ai de unde să știi că îți place sau nu până nu încerci pe pielea/gustul tău. Ei bine, spre surprinderea mea am descoperit un mediu foarte propice pentru ceea ce a însemnat perfecționarea și dezvoltarea mea profesională ulterioară”, spune Dodo.

De unde vine pasiunea pentru gătit

Gătitul i-a plăcut tot timpul. Nu există un anumit moment care l-a făcut să-și dea seama că își poate transpune această pasiune într-un proiect, dar cert este că relaxarea pe care i-o oferă nu poate fi comparată cu nimic altceva.

„Pasiunea pentru gătit cred că a existat tot timpul și am moștenit-o de la mama. Nu rețin un moment cheie când m-am trezit că asta îmi place, știu doar că întotdeauna mi-a plăcut să meșteresc prin bucătărie, pur și simplu mă relaxează și nu este o corvoadă. Faptul că mă joc și îmi vin idei, fără vreun efort extraordinar, m-a determinat să studiez în sensul ăsta și ulterior să îmi aduc aportul în producții video”, explică medieșeanul.

Pentru rețetele pe care le prezintă pe conturile sale de socializare are două surse de inspirație: copilăria și internetul. „Majoritatea sunt din copilărie. În rest, internetul este atât de mare și generos, încât ai milioane de surse de inspirație. Astăzi nu mai există secrete, ci doar pasiunea de a face ceva frumos și bun la gust, fiecare punându-și amprenta personală. Firește, dacă simte și e cazul”.

Călătorește prin toată România

În scopul acestui proiect personal de „Wild Cooking”, Dodo și-a pregătit o mașină specială de expediție cu care poate ajunge în locuri mai puțin accesibile și rămâne peste noapte în acolo. „Astfel, de multe ori îmi propun să ajung în X loc, însă “mă pierd” prin altele, răpit fiind de frumusețea României.

Dodo spune că este conștient de faptul că ceea ce poate părea pentru el o relaxare, pentru alții nu este la fel. Odată cu gătitul în natură, el își regăsește odihna și liniștea pe care poate nu le-ar putea culege din alte activități.

„Așa cum mie mi se pare extraordinar de frumos și relaxant, exact așa înțeleg perfect și nu mă supăr pe faptul că unii oameni nu văd niciun farmec și sens. De ce să te chinui să faci o ciorbă cu afumătura și tarhon în vârf de munte sau pădure, când o poți face simplu, acasă, pe aragaz? Fiecare cu dreptatea și viziunea lui, sunt împăcat cu asta. Avantaj? Gust mai bun când gătești la foc deschis. Dezavantaj? Prefer să vorbesc despre partea frumoasă. Uite, mai bine îți mai zic un avantaj… îți limpezești mintea, iți speli creierul așa cum îi place lui să fie spălat”, detaliază Dodo.

Filmările sunt montate de el

Practic, proiectul „Wild Cooking” este modalitatea prin care Dodo îmbină cel mai bine două dintre pasiunile pe care le are: gătitul și videografia. Timpul pentru montarea unei rețete variază, în funcție de inspirație și de ideile care îi vin în momentul respectiv. Pe partea de filmat, atunci când nu poate filma singur, își găsește un partener care să îl ajute. 

„Când discutăm despre creație, e greu să cuantifici exact în ore. Uneori îți vin ideile repede și bine, alteori, din cauza oboselii sau a unui moment când pur și simplu nu ai chef, nu poți scoate nimic care să îți satisfacă exigențele. Și atunci mai bine îți scoți câinele la o plimbare, ieși la o cafea în oraș și lași monitorul deoparte. Te întorci după și s-ar putea să vezi altfel lucrurile. De fapt, sigur le vei vedea altfel. În ceea ce privește filmatul, depinde de complexitatea rețetei, zile de filmare, disponibilitate. Deci, uneori filmez singur, alteori cu un director de imagine, alteori cu cineva apropiat”, mai spune tânărul.

De la pasiune, la business – sute de mii de aprecieri pe Tik Tok

Clipurile de prezentare a rețetelor postate de tânărul sibian strâng foarte multe aprecieri în mediul online. Dodo spune că se bucură enorm că a reușit să creeze o comunitate frumoasă care apreciază munca sa și își asumă că, de multe ori, există și oameni care au de spus lucruri contra activității pe care el o are pe rețelele sociale.           

„Mă bucur nespus ca sunt atât de mulți oameni care apreciază partea asta simplă și cu gust a vieții. Despre unele reacții, prefer să vă las pe voi să vă amuzați citind comentariile de la unele rețete ce au făcut aproape 500.000 de vizualizări pe Tik Tok. E clar că din jumătate de milion de oameni ce văd o rețetă, se găsesc unii super creativi în exprimare și idei. Dar nu-i bai pentru mine, sunt conștient că nu mă poate place toata lumea si ar fi absurd sa îmi doresc asta”

În toate proiectele în care este implicat, Dodo pune dragoste, înțelegere și muncă. Și ce poate fi mai frumos atunci când munca pe care o faci este de fapt pasiune și încununarea tuturor eforturilor îți este răsplătită?

„Această poveste cu gătitul este în primul rând o pasiune si un mod de viață în care mă regăsesc, însă aș fi un ipocrit să nu recunosc că are si o latură de business. Cine are ochi să vadă câtă investiție este în spatele acestui proiect de suflet, poate întelege ușor. Dar, dincolo de orice, cred că cel mai important pentru mine este acel moment când un om apasă play la un filmuleț făcut de mine și preț de câteva minute se transpune în natură și parcă efectiv simte acel miros de fum și sfărâitul cărnii în ceaun sau pe plita încinsă direct pe jar”, concluzionează tânărul.

Activitatea lui Dodo o puteți urmări pe contul de instagram Dodo Mesaroș, pe pagina de facebook DodoMesaros Musai sau pe tik tok dodomesaros sau pe canalul de youtube dodomesaros.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

Unsibian

Acum 2 ani

Carevasăzică merge și gratarageste ca miticii pe unde îl apucă capul prin natură. Buna așa.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carcotel

Acum 2 ani

Mai invata bre , sa scrii romaneste.
Raspunde

Gheo

Acum 2 ani

pai daca nu are bucatarie, ce sa faca ? Muraturile tot din padure sunt ?
Raspunde

#stel

Acum 2 ani

Și unde este acel wow, acea inovație, acel nou? Nimic din toate astea, copy paste la proiecte de genul acesta din afara. Când am vizionat clipul postat am avut un deja vu. La o simpla căutare pe Youtube găsiți multe proiecte de acest gen.
Raspunde

Silviu

Acum 2 ani

"Practic, Dodo colindă țara-n lung și-n lat și, într-unele din cele mai frumoase locuri pe care le găsește în natură, scoate ceaunul și ingredientele și începe să gătească. " Pai ce ar fi sa incepem toti sa gatim in " cele mai frumoase locuri din natura"?!?
Raspunde

Sparrow

Acum 2 ani

Imi aduce aminte de piesa lui Guess Who - EuGEN. Cu versul " freacā **la Gen, perde vara, nu prea i-a placut la scoalā "
Raspunde

Iobagu

Acum 2 ani

S-o inspirat omu' de pe canalu' "Almazan Kitchen" https://youtu.be/avVRI-m5qbE ... Dar restul e munca! Bafta si spor la masa!
Raspunde

Jo

Acum 2 ani

Wild cooking = iesire la gratar
Raspunde

Alin

Acum 2 ani

Este interesant. Dar presupune ca nu are un serviciu stabil , cu program zilnic , deci x loc ar in timpul liber in functie de job...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus