Arhitectul sibian Tudor Popa a realizat un top al celor mai interesante clădiri din Sibiu din punct de vedere al stilului arhitectural în care acestea sunt construite. Clădirile sunt realizate în perioada 2009-2011, se evidențiază prin design-ul ieșit din tipare și nu au cum să treacă neobservate de ochii sibienilor.
„De cele mai multe ori, acest tip de clădiri par să prioritizeze designul în pofida confortului (ceea ce nu e deloc fals), dar aici trebuie să observăm execuția și să lăudăm îndrăzneala arhitecților și a inginerilor”, arată Tudor Popa pe newsletter-ul Orașul.
Locul unu – clădirea lego de pe strada Ștefan cel Mare
Pe primul loc în topul arhitectului sibian se află clădirea lego de pe strada Ștefan cel Mare. Aceasta urma să devină sediul Antena 1, lucru care nu s-a mai întâmplat. În prezent, găzduiește birouri la etaje și alimentara Trans Agape la parter. Arhitectul clădirii a fost Alexandru Găvozdea, cel care acum este președintele Ordinului Arhitecților din România.
Casa lego, Sursă foto: Newsletter-ul Orașul
Un dezavantaj al acestei construcții este lipsa locuilor de parcare subterane, arată Tudor Popa, „Dacă este să spun ceva ce nu îmi place, dar deloc, la construcția asta este, evident, lipsa locurilor de parcare subterane, fapt ce acum a dus la ocuparea trotuarului pentru a-și parca chiriașii mașinile pe lateralul clădirii”.
Locul doi – casa de cupru
Situată în apropierea parcului Sub Arini, pe Bulevardul Victoriei, la numărul 47, clădirea aparține unui om afaceri originar din Sibiu. Imobilul cu parter, etaj şi mansardă iese în evidență prin faptul că este învelit de la acoperiș până deasupra parterului în folie de cupru. Investiția este de peste un milion de euro. În 2011, Turnul Sfatului a scris despre casa de cupru, iar proprietarul imobilului, Dorian Horaţiu Danciu, spunea la acel moment că stilul lui este unul clasic, tratat în cheie modernă. „Mai nimeni nu a remarcat că este o casă în stil transilvănean, în două ape, cu ferestre de tip medieval. Doar că totul este interpretat într-o cheie modernă”.
Casa de cupru, Sursă foto: Newsletter-ul Orașul
De construcția clădirii s-a ocupat arhitectul bucureștean Radu Teacă. „Cu sală de fitness, jacuzzi și mini-cinema la subsol și livingul dedicat artei la etajul 1, nu pot să spun că interiorul este pe gustul meu, dar arhitectul Radu Teacă m-a cucerit prin faptul că a reușit să integreze pasiunea beneficiarului (adică picturile clasice) cu designul clădirii foarte modern”, mai arată Tudor Popa.
Locul trei – „cutia albă”
Clădirea se află pe strada Litovoi Vodă, iar Ciprian Pașca, proprietarul ei, este și arhitectul care a făcut proiectul, în colaborare cu Lucian Șuvaina. În 2009, clădirea a primit titlul de cea mai frumoasă casă din Sibiu în urma concursului de proiecte organizat de Ordinul Arhitecţilor Sibiu - Vâlcea.
Cea mai fumoasă casă din Sibiu, 2010 - Sursă foto: Turnul Sfatului
„Proiectul l-am gândit încă de acum cinci-şase ani. Acolo era un simplu teren, peste care treceau apele la ploi mai puternice. S-a optat pentru inversarea conformaţiei obişnuite a unei locuinţe pe două nivele, şi anume amplasarea zonei de zi la cota străzii pentru a beneficia de perspectivă şi pentru a facilita accesul. Totodată, dinspre stradă, locuința percepută doar pe parter se integrează în silueta străzii, neobturând perspectiva caselor de vizavi", a declarat Ciprian Pașca pentru Turnul Sfatului, în anul 2010.
Cea mai fumoasă casă din Sibiu, 2010 - Sursă foto: Turnul Sfatului
Ciprian Paşca nu mai locuieşte, însă, în Sibiu. S-a mutat la Cluj Napoca, iar casa ridicată de el a fost închiriată. "Firma Artex Services International are în obiectul de activitate şi partea de amenajare muzeistică pe lângă transport specializat, depozitare securizată a bunurilor culturale, elaborare şi implementare de proiecte culturale. Avem specialişti din domenii diverse (de la arhitecţi la scenografi şi PR - n.r.) şi era normal ca în momentul în care am decis să deschidem un punct de lucru la Sibiu să ne orientam către deosebit, care să placă arhitecţilor noştri şi care să ne reprezinte ca firmă. Acesta a fost primul criteriu de selecţie", spunea Sergiu Oltean, PR Coordinator al societăţii care a închiriat imobilul, la acel moment.
„Cutia albă” , Sursă foto: Newsletter-ul Orașul
Sursă foto principală: Newsletter-ul Orașul
Citește și: „Cea mai frumoasa casa din Sibiu”
Citește și: „Noua modă în arhitectura: casa invelită în cupru”
Sursă foto: Turnul Sfatului și Newsletter-ul orașul
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: top trei case , clădiri , case Sibiu , Tudor Popa
Vizualizari: 18280
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Vivi Dragan
Acum 5 ore
Emil
Acum 7 ore
Claudiu
Acum 7 ore
HuniLateral = dictatură
Acum 7 ore
Ziaristul din tufis