Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
18°C

Arhitect sibian: Top trei cele mai interesante case din Sibiu

Arhitect sibian: Top trei cele mai interesante case  din Sibiu

Arhitectul sibian Tudor Popa a realizat un top al celor mai interesante clădiri din Sibiu din punct de vedere al stilului arhitectural în care acestea sunt construite. Clădirile sunt realizate în perioada 2009-2011, se evidențiază prin design-ul ieșit din tipare și nu au cum să treacă neobservate de ochii sibienilor.

„De cele mai multe ori, acest tip de clădiri par să prioritizeze designul în pofida confortului (ceea ce nu e deloc fals), dar aici trebuie să observăm execuția și să lăudăm îndrăzneala arhitecților și a inginerilor”, arată Tudor Popa pe newsletter-ul Orașul.

Locul unu – clădirea lego de pe strada Ștefan cel Mare

Pe primul loc în topul arhitectului sibian se află clădirea lego de pe strada Ștefan cel Mare. Aceasta urma să devină sediul Antena 1, lucru care nu s-a mai întâmplat. În prezent, găzduiește birouri la etaje și alimentara Trans Agape la parter. Arhitectul clădirii a fost Alexandru Găvozdea, cel care acum este președintele Ordinului Arhitecților din România.

Casa lego, Sursă foto: Newsletter-ul Orașul

Un dezavantaj al acestei construcții este lipsa locuilor de parcare subterane, arată Tudor Popa, „Dacă este să spun ceva ce nu îmi place, dar deloc, la construcția asta este, evident, lipsa locurilor de parcare subterane, fapt ce acum a dus la ocuparea trotuarului pentru a-și parca chiriașii mașinile pe lateralul clădirii”.

Locul doi – casa de cupru

Situată în apropierea parcului Sub Arini, pe Bulevardul Victoriei, la numărul 47, clădirea aparține unui om afaceri originar din Sibiu. Imobilul cu parter, etaj şi mansardă iese în evidență prin faptul că este învelit de la acoperiș până deasupra parterului în folie de cupru. Investiția este de peste un milion de euro. În 2011, Turnul Sfatului a scris despre casa de cupru, iar proprietarul imobilului, Dorian Horaţiu Danciu, spunea la acel moment că stilul lui este unul clasic, tratat în cheie modernă. „Mai nimeni nu a remarcat că este o casă în stil transilvănean, în două ape, cu ferestre de tip medieval. Doar că totul este interpretat într-o cheie modernă”.

Casa de cupru, Sursă foto: Newsletter-ul Orașul

De construcția clădirii s-a ocupat arhitectul bucureștean Radu Teacă. „Cu sală de fitness, jacuzzi și mini-cinema la subsol și livingul dedicat artei la etajul 1, nu pot să spun că interiorul este pe gustul meu, dar arhitectul Radu Teacă m-a cucerit prin faptul că a reușit să integreze pasiunea beneficiarului (adică picturile clasice) cu designul clădirii foarte modern”, mai arată Tudor Popa.

Locul trei – „cutia albă”

Clădirea se află pe strada Litovoi Vodă, iar Ciprian Pașca, proprietarul ei, este și arhitectul care a făcut proiectul, în colaborare cu Lucian Șuvaina. În 2009, clădirea a primit titlul de cea mai frumoasă casă din Sibiu în urma concursului de proiecte organizat de Ordinul Arhitecţilor Sibiu - Vâlcea.

Cea mai fumoasă casă din Sibiu, 2010  - Sursă foto: Turnul Sfatului

„Proiectul l-am gândit încă de acum cinci-şase ani. Acolo era un simplu teren, peste care treceau apele la ploi mai puternice. S-a optat pentru inversarea conformaţiei obişnuite a unei locuinţe pe două nivele, şi anume amplasarea zonei de zi la cota străzii pentru a beneficia de perspectivă şi pentru a facilita accesul. Totodată, dinspre stradă, locuința percepută doar pe parter se integrează în silueta străzii, neobturând perspectiva caselor de vizavi", a declarat Ciprian Pașca pentru Turnul Sfatului, în anul 2010.

Cea mai fumoasă casă din Sibiu, 2010  - Sursă foto: Turnul Sfatului

Ciprian Paşca nu mai locuieşte, însă, în Sibiu. S-a mutat la Cluj Napoca, iar casa ridicată de el a fost închiriată. "Firma Artex Services International are în obiectul de activitate şi partea de amenajare muzeistică pe lângă transport specializat, depozitare securizată a bunurilor culturale, elaborare şi implementare de proiecte culturale. Avem specialişti din domenii diverse (de la arhitecţi la scenografi şi PR - n.r.) şi era normal ca în momentul în care am decis să deschidem un punct de lucru la Sibiu să ne orientam către deosebit, care să placă arhitecţilor noştri şi care să ne reprezinte ca firmă. Acesta a fost primul criteriu de selecţie", spunea Sergiu Oltean, PR Coordinator al societăţii care a închiriat imobilul, la acel moment.

„Cutia albă” , Sursă foto: Newsletter-ul Orașul

Sursă foto principală: Newsletter-ul Orașul 

Citește și: „Cea mai frumoasa casa din Sibiu”

Citește și: „Noua modă în arhitectura: casa invelită în cupru”

Sursă foto: Turnul Sfatului și Newsletter-ul orașul

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 17191

Comentarii

11 comentarii

Dan Costei

Acum 2 ani

Ar fi corect sa faceti un top 3 si la cele mai urate case construite din ultimii 30 de ani . Scuze top 300 ...
Raspunde

Gaudi

Acum 2 ani

Toate sunt oribile. Halal arhitect!
Raspunde

Newman

Acum 2 ani

Doar trei case ...care sunt placute vederii. Din pacate acest oras a avut si are parte de constructii penibile, datorita propritarilor si asa zisilor arhitecti.
Raspunde

Ghitasa spunem cacsunt

Acum 2 ani

Urate, foarte urate. De ce sa spunem că sunt frumoase, doar ca pentru ca ies in evidenta? Intr---un Sibiu clasic ! Acești arhitecti parca nu au absolvit o scoala de arhitectura unde se invata frumosul, nu uratul! Dragilor (?!) mai priviți în jur, mai judecați cu mințile proprii. Nu faceți o contra---educație a gustului public. Aici este SIBIU! Nu Sidney, nu New York, nu nu--știu--ce locație modernistă! Și tocmai asta atrage și constituie spiritul locului. E foarte păcat ca nu ați înțeles pina acum!
Raspunde

Sibian Sb

Acum 2 ani

De acord cu ce zici. Da, o casa trebuie sa se pupe cu orasul, cu zona, cu strada si vecinii. Nu poti sa vii cu case minimaliste, cubice, geamuri f mari si fara jaluzele sau perdele, iar casa sa fie amplasata pe un teren mic si vecinii sa fie la câțiva metri. La genu ala de casa ai de obicei vedere spre vreo mare si poate niste stânci, sau la vreo padure, n-ai langa ea la 4 metri un duplex facut in '67 cu tușa si unchiu bătrâni amandoi care stau gura casca catre terasa si piscina din spatele casei cubice. Sau mai grav, vreuna facuta prin 1915. Daca n-ai oceanu, macar sa ai cartier numai de cubice, cu perdele verzi groase, intre ele, puse pe terenuri cu latime mare la strada si pe minim 1000-1500mp. Apoi mai e si problema climei, e bine sa nu te lupți cu natura ci sa te adaptezi. O casa o apreciezi si eventual o premiezi doar daca sunt îndeplinite mai multe cerințe, nu doar asa ca e ea interesanta ca forma si pare vezi tu doamne moderna... :) Ma rog, de toată jena articolul, asta-i clar..
Raspunde

Petru

Acum 2 ani

Ma intreb daca textul redactat de dl. Popa este simplist si lipsit de argumente profesionale pentru ca a considerat ca se adreseaza unui public laic sau pentru ca atata poate un conductor arhitect cu multiple realizari in amenajari interioare.
Raspunde

Sparrow

Acum 2 ani

Cea mai frumoasa casa in 2010 !!!!!! A trecut mai bine de in deceniu de-atunci.... Noi acum facem topul....
Raspunde

Mirela

Acum 2 ani

Casele prezentate sunt foarte ok. Casele monument sunt una și construcțiile noi sunt alta și din păcate în capul unora e o mare ciorbă. Nu poți construi case în 2022 ca acum 3 secole pentru că există alte materiale și soluții inginerești. Nu există repere moderne în Sibiu care să dea tonul discuției pentru că publicul este slab și needucat. Evident că proiectele prezentate mai sus sunt mișto... hai să fim serioși... poți judeca un proiect după niște poze? A fost cineva în ele? A stat mai multe 10 minute, a privit pe o fereastră? Nu înțeleg de ce trebuie să ascultăm părerile domnului Tudor Popa despre arhitectură... este vreo somitate în domeniu? este critic de arhitectură? Are în portofoliu ceva care să îl recomande? Nu înțeleg de ce publicațiile locale trebuie să îl scoată tot timpul la rampă... înțeleg că e pe bază de prietenie dar totuși... cam subiectiv. De asta nu poate ieși Sibiul din mocirla arhitecturalo-urbanistică pentru că cei care deschid aceste discuții aduc în față doar pe cine cunosc de mici sau de la o bere. În acest fel lucrurile nu pot evolua.
Raspunde

Mihai

Acum 2 ani

Penibil articol! daca astea sunt case frumoase, de toata jena. Daca-s primi-o gratis as sta dar altfel, sa mai dau s-o saruta de bani NEVER!!!
Raspunde

Stiridekkt

Acum 2 ani

casa de cupru : bafta la sters prafu
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Pe alt site clasamentul e numit corect, "cele mai ciudate". Aici multi comentatori au inteles-o gresit, nu s-a spus ca-s "frumoase".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus