Joi,
28.09.2023
Cer Senin
Acum
15°C

Premierul luxemburghez Xavier Bettel, acuzat de plagiat, renunţă la diploma de studii aprofundate obţinută în Franţa

Premierul luxemburghez Xavier Bettel, acuzat de plagiat, renunţă la diploma de studii aprofundate obţinută în Franţa

Prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel a anunţat marţi că renunţă la diploma de studii aprofundate (DEA, ciclul al treilea) de la Universitatea din Nancy (Franţa), obţinută în 1999 şi care i-a adus acuzaţii de plagiat, transmite AFP, relatează Agerpres

Bettel a explicat că a luat această decizie 'pentru a ridica orice îndoială cu privire la îndreptăţirea (diplomei) DEA şi a evita o pierdere de încredere în munca academică'.

'Regret această situaţie şi solicit Universităţii să-mi accepte scuzele şi decizia', a adăugat în comunicat premierul liberal, care conduce din 2013 guvernul din Luxemburg.

Luni, el a informat Universitatea din Nancy despre completările de adus la munca sa pentru a se putea folosi de acest titlu de diplomă, au subliniat cele două părţi.

Într-un comunicat, universitatea a explicat că, după o anchetă privind 'misiunea de integritate ştiinţifică', i s-a cerut fostului student să-şi 'reia memoriul de DEA în cel mai bun termen pentru a include în el referinţele care lipsesc şi a-l pune în conformitate cu practicile actuale de citare'.

'Fără această actualizare, Universitatea din Lorena se va vedea constrânsă să-şi sesizeze instanţele, având drept consecinţă posibilă retragerea diplomei de DEA', adaugă textul comunicatului.

Potrivit universităţii, 'mai multe părţi ale documentului pot fi considerate drept o formă de plagiat întrucât nu au fost făcute trimiteri în manieră corectă'.

Într-o anchetă publicată în octombrie, portalul reporter.lu a afirmat că 'mai mult de trei sferturi' din memoriul redactat în 1999 de Bettel - o lucrare de cercetare cu titlul 'Spre o reformă posibilă a modurilor de scrutin în alegerile pentru Parlamentul European?'- erau împrumuturi fără trimiteri la surse.

Xavier Bettel, 48 de ani, avocat de formaţie înscris în baroul din Luxemburg, deţine şi un master în drept la facultatea de drept din Nancy.

După acuzaţiile din reporter.lu, el a invocat o greşeală de tinereţe, afirmând că a redactat memoriul 'acum mai bine de 20 de ani' fără să fi fost conştient de eroare.

Însă a adăugat: 'Recunosc că s-ar fi putut - da, poate că ar fi trebuit - face altfel'.

În Germania, mai mulţi miniştri, printre care Franziska Giffey, fost ministru al familiei, au demisionat în ultimii ani în urma acuzaţiilor de plagiat.

Sursă: Agerpres

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 1092

Adina Torop

de Adina Torop

Redactor

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Gigi contra

Acum 1 an

Ia te uita! Se intampla si la ei, nu dor la noi!
Raspunde

Cm

Acum 1 an

Se intampla si la ei, numai ca la ei isi dau demisia sau renunta la diplome, la noi nu. Iar la ei plagiatul nu este o maladie endemica ca la noi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Luxemburgu' educat ! No nii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus