Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa, descoperită de o echipă de cercetători de la Babeş-Bolyai, în Vrancea

Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa, descoperită de o echipă de cercetători de la Babeş-Bolyai, în Vrancea

Cea mai veche fosilă de biban de mare din Europa a fost descoperită de o echipă de cercetători de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a informat, miercuri, instituţia de învăţământ superior.

Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani, din Oligocen, a fost prezentată în luna ianuarie 2022 în revista ştiinţifică "Historical Biology". Ea a fost descoperită în judeţul Vrancea, pe valea pârâului Coza, de către Marian Bordeianu.

"Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB", a anunţat UBB într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Din echipa de cercetători care au făcut descoperirea fac parte Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), Marian Bordeianu (UBB) şi Vlad Codrea (UBB).

Cei trei specialişti din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, alături de Nicolae Trif de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu au mai prezentat, în anul 2018, o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii, respectiv un rechin şi şase peşti osoşi, dar, potrivit universităţii clujene, niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică ce se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii lor.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus