O subvariantă a tulpinii de coronavirus Omicron care, potrivit unor studii, ar putea fi mai contagioasă decât versiunea originală a fost detectată în 57 de ţări, a anunţat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează AFP, citat de Agerpres.
Omicron, care se răspândeşte şi suferă mutaţii rapid, a devenit varianta dominantă în lume de când a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, în urmă cu zece săptămâni.
În buletinul epidemiologic săptămânal, OMS a explicat că această variantă, care reprezintă peste 93% din totalul specimenelor de coronavirus recoltate în ultima lună, are mai multe subvariante: BA.1, BA.1.1 , BA.2 şi BA.3.
BA.1 şi BA.1.1 - cele mai vechi versiuni identificate - constituie încă peste 96% din secvenţele Omicron încărcate în baza de date globală GISAID.
Dar se constată o creştere semnificativă a numărului de cazuri care implică BA.2, care are mai multe mutaţii diferite faţă de versiunea originală, în special pe proteina spike marcând suprafaţa virusului şi care este esenţială pentru a penetra în celulele umane.
"Secvenţe desemnate BA.2 au fost transmise la GISAID de 57 de ţări până în prezent", a subliniat OMS, adăugând că în unele ţări această subvariantă reprezintă acum mai mult de jumătate din secvenţele Omicron recoltate.
OMS a declarat că se ştiu încă puţine lucruri despre diferenţele dintre subvariante şi a cerut să se efectueze studii privind caracteristicile virusului, în special privind transmisibilitatea acestuia, capacitatea sa de a se sustrage protecţiilor imunitare şi virulenţa acestuia.
Mai multe studii recente au sugerat că BA.2 este mai contagios decât Omicron original.
Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS, a declarat presei marţi că informaţiile despre subvariantă sunt limitate, dar unele date iniţiale au indicat că BA.2 a avut "o majorare uşoară a ratei de creştere în comparaţie cu BA.1".
Omicron provoacă, în general, o boală mai puţin severă decât variantele anterioare ale coronavirusului şi Maria Van Kerkhove a subliniat că, până în prezent, nu există dovezi că subvarianta BA.2 ar fi mai gravă.
foto depositphotos.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Omiron , OMS; subvarianta , tari , virus
Vizualizari: 717
Ultimele comentarii
Acum 8 ore
Kukuruku
Acum 8 ore
Vlad christian
Acum 9 ore
Victor
Acum 9 ore
Steve
Acum 9 ore
Gabytza Gabor