Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Prins de polițiștii sibieni, un bărbat are de plătit câte 100 de euro către Adidas, Nike, Hugo Boss și alte branduri de renume

Prins de polițiștii sibieni, un bărbat are de plătit câte 100 de euro către Adidas, Nike, Hugo Boss și alte branduri de renume

Un bărbat care vindea haine contrafăcute pe OLX și Facebook a fost ”luat la ochi” de către autoritățile sibiene. Sub acoperire, acestea au cumpărat produse de la el, au verificat dacă sunt originale, după care au dat buzna peste el în casă. Cinci ani mai târziu a fost condamnat la despăgubiri de câte 100 de euro către branduri precum Adidas, Nike, Phillip Plein ori Tommy Hilfiger. 

Dosarul a fost deschis de Inspectoratul de Poliție al Județului Sibiu în aprilie 2016. La acel moment, criminaliștii sibieni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că Ioan Claudiu Benchea vindea pe OLX produse purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată, fiind suspecte a fi contrafăcute. 

Polițiștii au efectuat, câteva luni mai târziu, cu acordul Judecătoriei Sibiu, mai multe percheziții domiciliare la casa bărbatului care le vânduse, ocazie cu care au găsit numeroase perechi de blugi și tricouri Armani, blugi Phillip Plein, ochelari Dior, maieuri, pantofi și tricouri Adidas, pantofi sport Converse, New Balance și Nike, parfumuri Hugo Boss, Burverry, pantofi Cesare Paciotti, tricouri, pantaloni și cămăși Tommy Hilfiger, o curea și chiloți Calvin Klein, precum și alte obiecte de îmbrăcăminte Ralph Lauren, Lacoste, Timberland, Moncler ori Gucci - toate contrafăcute.

Pe parcursul cercetărilor, organele de poliție din cadrul IPJ Sibiu – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au descoperit că bărbatul era originar din Blaj, efectuând și acolo percheziții. Acolo au găsit alte perechi de pantofi sport contrafăcute, purtând semnele și inscripțiile de la Converse, Nike, Armani Jeans, Phillip Plein, Valentino, Adidas, Dsquared2, Guseppe Zanotti, Gucci, Timberland, geci Valentino, șepci Gucci, Moncler, Armani Exchange și ochelari Ray-ban, precum și alte obiecte vestimentare despre care pretindea că sunt de la Dior, Polo Ralph Lauren sau Lacoste.

Din Dragonul Roșu. Ori Turcia

După ce toate produsele au fost confiscate și declarate contrafăcute, suspectul și-a recunoscut vina, spunând că le-a cumpărat de la o altă persoană, precum și din magazinul Dragonul Roșu și din Turcia. De asemenea, a mărturisit că nu a primit facturi fiscale sau certificate de conformitate ori garanție aferente produselor și, cu toate că știa că acestea sunt contrafăcute, a ales să le scoată la vânzare, fiind singura lui sursă de venit. Bărbatul a mai spus și că nu știa că vânzarea produselor contrafăcute este interzisă prin lege, apărare pe care autoritățile nu au luat-o în considerare. 

Decizia instanței a fost pronunțată la finalul anului trecut. „Faptele săvârșite de inculpat prezintă o gravitate medie, inculpatul comercializând mai multe produsele contrafăcute, de diverse categorii, însă este la primul contact cu legea penală (după cum reiese din fișa de cazier judiciar) și a avut o atitudine sinceră și cooperantă, atât cu organele de urmărire penală, cât și în fața instanței de judecată”, se arată în soluția instanței.

Totodată, pentru că bărbatul nu a reușit să și vândă din produsele respective, pedeapsa i-a fost mai ușoară.

„Instanța constată că inculpatul a comis infracțiunea de punere în circulație a produselor contrafăcute, fiind condamnat pentru că doar a deținut și oferit spre vânzare astfel de produse, nefiind reținut niciun act de vânzare efectivă a vreunui astfel de produs. Prin urmare, neexistând o vânzare de produse contrafăcute, părțile civile nu au suferit nicio pierdere ca urmare a unei comercializări, iar inculpatul nu a obținut niciun câștig în acest mod, cel puțin nu unul pe care părțile civile să îl invoce și să îl dovedească.”

Bărbatul a fost amendat cu 2.400 de lei - 120 zile a câte 20 lei/zi - pentru punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare. Totodată, instanța l-a obligat la plata către fiecare brand de haine a sumei de 100 euro, pentru prejudicii de imagine aduse firmelor de la care pretindea că provin hainele.

Bărbatul nu a mai contestat sentința, care a rămas definitivă.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Jan

Acum 2 ani

De remarcat cum toata aceasta aventura justitiara a durat numai 5 ani.

Raspunde

Clau

Acum 2 ani

Poate politia se autosesizeaza si in cazul acelor etnici din benzinarii de la Vestem care agaseaza lumea la pompe,sa vanda apa la sticluta,sub pretext ca e parfum si reduc de la 300 la 150. Bine nu ma astept la asta cum nici de burdufurile alea de branza care stau langa masina de politie,la produs,nu se ia nimeni.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus