Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
14°C

”Știu ce ai aruncat la gunoi și acum patru ani!” Primăria propune tehnologie peste gunoaiele sibienilor

”Știu ce ai aruncat la gunoi și acum patru ani!” Primăria propune tehnologie peste gunoaiele sibienilor

Subiect care a generat inclusiv proteste în Piața Mare, administrarea deșeurilor sibienilor intră într-o nouă etapă, care are drept obiectiv monitorizarea comportamentului celor care locuiesc la blocuri, în vederea taxării corespunzătoare a acestora. Chestiune pentru care administrația locală a demarat un studiu de fezabilitate, cu un buget de jumătate de milion de lei. Bani alocați, în primul rând, pentru amenajarea unui centru de cercetare și, mai apoi, pentru identificarea unei soluții inteligente. O soluție care să memoreze comportamentul unei familii de la bloc pentru minim patru ani în urmă, astfel încât să poată fi aplicat cât mai fidel principiul ”plătește pentru cât arunci”.

Într-o casă acum dărăpănată de pe strada Rimski Korsakov, aflată la numărul 5, urmează ca Sibiul să înființeze un așa-numit ”Centru de cercetare și inovare privind managementul deșeurilor”. Casa cu o suprafață de 482 de mp dispuși pe trei niveluri (demisol, parter și etaj) urmează a fi renovată și modernizată astfel încât să ofere spațiu pentru un laborator de analize fizico-chimice în care pot lucra patru persoane, pentru laborator de pregătire a probelor, tot cu patru persoane, pentru două săli de conferințe cu 22 de locuri, trei birouri, o arhivă și un grup social.

Din datele trecute în tema de proiectare, reprezentanții Primăriei Sibiu estimează că în acest centru de cercetare vor lucra aproximativ cinci persoane.

Centrul nu este tocmai o noutate: reprezentanții Primăriei vorbesc de aproape un an despre acesta, semnând în mai 2020 și un parteneriat strategic cu Universitatea ”Lucian Blaga”. Iar acum este scos la licitație doar studiul pentru sediul viitorului centru (etapă care trebuie urmată și de alocare de fonduri, licitații pentru proiect tehnic, execuție etc).

Când va fi să fie gata, în casa de pe strada Rimski Korsakov ar urma să funcționeze un ”hub de cercetare în domeniul managementului deșeurilor, care va avea mai multe direcții de cercetare și care funcționează prin Centrele de cercetare ale ULBS focusate pe: studii și cercetări economice sectoriale, sociologice, educaționale, psihologice și de pedagogie, legislative, de monitorizare de proces, statistice, privind biodegradarea”. 

Și cercetare, și adăpost pentru cei fără casă. În aceleași spații de pe strada Rimski Korsakov, din Orașul de Jos al Sibiului, unde Primăria propune centrul de cercetare, de anul acesta va funcționa, temporar, și adăpostul de noapte al orașului. Și asta pentru că actualul adăpost, situat în Piața Iancu de Hunedoara, intră din această primăvară în modernizare și extindere până la finele acestui an, cel puțin. Detalii aici: Adăpostul de noapte din Sibiu va fi mutat în centrul orașului, într-o clădire monument-istoric

Tehnologie peste gunoaie

Contractul scos la licitație de către Primăria Sibiu are drept al doilea obiectiv ”identificarea unei soluții inovative pentru containere de deșeuri smart, dotate cu sistem de control al accesului, cuvă cu volum predefinit, modul de transmitere în cloud a datelor referitoare la evidența accesului utilizatorilor, senzor de volum, alertă de golire etc. și a echipamentelor de colectare și transport adaptate soluției”.

Reprezentanții Primăriei cer să fie gândită o ”soluție optimă de precolectare a deșeurilor”, astfel încât nu doar să fie create condițiile atingerii indicatorilor prevăzuți în lege (adică reducerea rezidualului și creșterea cantităților de deșeuri reciclabile colectate la 55% în 2025), ci și să fie îndeplinite o listă de cerințe. Prin această listă, reprezentanții Primăriei Sibiu vor ca sistemul de monitorizare a deșeurilor sibienilor care locuiesc la blocuri să poată furniza toate informațiile legate de accesările containerelor alocate, cu un istoric care să acopere ultimele minim 48 de luni. ”Listele cu accesările să fie vizibile în aplicație cel târziu în ziua următoare celei în care s-a realizat citirea. Export: desfășurător cu data/ ora și minutul la care se produc accesările”, se arată în tema de proiectare elaborată de reprezentanții Primăriei Sibiu.

Sistemul solicitat de către Primăria Sibiu trebuie să fie capabil să emită o alarmă într-un sistem de aplicații pentru mobil în cazul în care cuva unui container de deșeuri nu se închide sau dacă bateria aferentă acestei cuve este consumată. ”Sistemul va verifica aceste două situații de minim două ori pe zi”, arată reprezentanții despre sistemul pentru care se cere și o ”interfață de programare de carduri și de restricționare a accesului”.

Totodată, noul sistem cerut va trebui să poată fi integrat cu celelalte aplicații pe care le folosește Primăria Sibiu.

”Pe termen lung, proiectul asigură realizarea unor soluții de tehnologie pentru monitorizare aplicate cetățenilor, care folosesc plata diferențiată a serviciilor de salubrizare și care au în vedere creșterea separării fluxurilor de deșeuri municipale și creșterea gradului de reciclare și pregătire pentru reutilizare a deșeurilor”, este formularea folosită de funcționarii Primăriei. În traducere, prin sistemul pe care îl solicită gândit, funcționarii speră să reușească să încaseze de la sibieni taxele pentru gestionarea deșeurilor într-un mod cât mai echitabil.

Implementarea principiului ”Plătește pentru cât arunci” a generat proteste la Sibiu din cauza modului în care autoritățile locale au decis să împartă costurile generate de ridicarea, transportul, sortarea reciclabilelor și a biodegradabilului și depozitarea deșeurilor reziduale. Dacă în cazul sibienilor care locuiesc la case este relativ simplu de urmărit cantitățile de deșeuri produse, pentru cei care locuiesc la bloc în acest moment este imposibil de individualizat cantitățile de deșeuri aruncate pur și simplu ori sortate în prealabil. Prin acest demers care, după un an de la proteste și discuții, a ajuns în faza lansării unei licitații pentru un studiu de fezabilitate, Primăria speră să poată urmări și comportamentul fiecărei familii din locuințele colective.

500.000 de lei, la care se adaugă TVA, este bugetul alocat de Primăria Sibiu pentru acest contract, pentru care firmele interesate sunt așteptate să depună o ofertă cel mai târziu în 22 februarie 2022. Documentele solicitate prin acest contract (de la avize și acorduri, la expertiza clădirii viitorului centru) trebuie furnizate în termen de cel mult patru luni de la semnarea contractului. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Elvis sibian

Acum 2 ani

Sa nu ne mai jicneasca primaria cu tot felul de ideii marete ca noua romanilor nu ne spune nimeni cat si unde sa aruncam! Sa fim romani in tara noastra!
Raspunde

Cetatean din turnisor

Acum 2 ani

cu alte cuvinte primaria recunoaste ca prezentul regulament de salubritate in municipiu e un gunoi si e cel putin discriminatoriu. O persoana de la bloc poate teoretic in prezent sa produca o tona de gunoi rezidual zilnic, fara a plati suplimentar pentru asta, pe cand la case se poate controla 100% nominal ce si cum se arunca. Nu exista instrumente de monitorizare individuala a acestor gunoaie. Solutia pentru colectare selectiva reusita este subventionarea de la primarie. Cei care colecteaza selectiv sa plateasca o suma modica - precum in sectorul 3. Primaria nu se poate astepta la procente inspre 100% fara sa puna umarul la asta.
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Alooooooooo, unde trăiți? Nu se controlează nici la case!
Raspunde

Un sibian

Acum 2 ani

Soluții SUNT pentru realizarea unei colectări selective într-un procent semnificativ. Dar implică o schimbare forțată a modului de viață, restricții și sancțiuni, la care marea majoritate a sibienilor (inclusiv a conducătorilor), a românilor în general, nu sunt dispuși să o facă. Și atunci inventează tot felul de strategii, studii ... De exemplu, ce ar fi dacă ar fi implementată o procedură clară, care SĂ SE ȘI APLICE, prin care Soma să refuze golirea TUTUROR pubelelor dacă conținutul lor nu corespunde cu categoria deșeului pentru care a fost dedicat (inclusiv pentru pubela neagră). E evident că ar contraveni comodității modului de viață al multora, iar aleșii s-ar alege cu mult mai puține voturi la urne. Principiul plătești cât arunci și ce arunci nu s-a implementat nici acolo unde se poate face fără costuri semnificative din partea autorităților locale. ADEVĂRUL E CĂ NU SE VREA, nu că nu se poate, iar vina e nivelul ÎNTREGII comunități (a majorității ei), de la vlădică la opincă.
Raspunde

DB

Acum 2 ani

nu doar locatarii sunt de vină pentru continutul necorespunzător din pubele. De ex e o firmă mai măruntă de salubritate (nu ştiu pe cine reprezintă) cu nr de HD pe autospecială ce colectează cartoane de pe lângă pubelele albastre si ce nu li se pare de interes aruncă în cele gri sau maro.
Raspunde

Javert

Acum 2 ani

O persoană de la casă poate teoretic să producă o sută de tone de gunoi rezidual zilnic și să o toarne în tomberoanele de la bloc !
Raspunde

Mircea

Acum 2 ani

100.000 de mii de euro!! Se dau banii astia ca cineva sa vina cu o idee cel mai probabil implementata deja in alte tari.
Raspunde

DB

Acum 2 ani

"soluții de tehnologie pentru monitorizare aplicate cetățenilor". Doar asta avem în cap. S-au terminat problemele. Aruncăm banii la propriu pe investigarea gunoiului. În loc să îi bagi în fundaţia unui spital sau a unei creşe, grădiniţe, etc. Priorităţile noastre sunt pe dos: stadion în mijlocul casei pentru care nu ai echipă, sala de evenimente când suntem rupti in pantaloni, tichie de mărgăritar pt calviţie, piste găunoase, contracte suspecte cu Forumul... Serios?! De studii de fezabilitate şi prefezabilitate în vremurile astea ne mai arde nouă când nu putem achita facturile pe gaz/curent. Cine va plăti facturile la toate centrele de conferinţe fictive când nu putem susţine instituţiile de cultură pe care le avem acum? Şi aştia stau cu lupa pe gunoiul nostru...
Raspunde

Profu

Acum 2 ani

Sper sa se implementeze cat mai repede un sistem. Cu cartele pentru fiecare apartament..... Am primit taxa 523 lei. Refuz sa platesc aceasta suma, in conditiile in care am separat tot anul, am dus si cele 10 kg la reciclat. La containerele noastre opresc masinile din Arhitecti, descarca portbagajele pline de gunoi
Raspunde

CM

Acum 2 ani

Vise si iar vise! De un an de zile ne rugam ce SOMA sa aduca containere pentru sortarea fractiilor plastic si hartie intr-un ansamblu imobiliar in care avem doar containere de menajer... Suntem amanati constant... Se propun solutii care nu sunt practice... scoaterea pubelelor in strada, vorbim de 24 de pubele pe un trotuar cu deschidere de 10 metri...
Raspunde

Echo

Acum 2 ani

Dar unde sunt centrele pentru colectare voluntară a deșeurilor? Primăria a promis 4 centre (parcă). Ar fi interesant daca ar întrebă Turnul Sfatului.:) La aceste centre (existente și în alte orașe, de ex. Cluj) se pot duce de la deșeuri din construcții, mobila veche, sticla, pet etc pentru ca aceste deseuri, mai ales cele voluminoase sa nu mai ajungă pe câmpuri. Nu se va asigura colectarea selectivă cu măsuri de monitorizare a vecinilor, ci prin cat de ușor ne va fi sa reciclam. Ar mai putea fi impuse și măsuri companiilor: interzicerea unor tipuri de ambalaje etc. Pana la urmă, degeaba colectam selectiv daca in același timp se produc tone și tone de ambalaje, unele folosite doar o data și apoi aruncate.
Raspunde

Kokos

Acum 2 ani

Cred ca mai repede trimitem un om pe Luna decat sa vedem proiectul asta implementat la Sibiu!

Raspunde

Nume si Prenume

Acum 1 an

Pai trimitem in 3 ani de acum incolo (vezi programul Artemis). Bine nu noi efectiv. Vrei sa zici pe Marte...
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 1 an

Bine ca n-au si programul " Stim ce-ai votat acum patru ani!'' ca multora le-ar fi rusine sa iasa-n lume!Sau ar trebui...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus