Comisariatul Județean Sibiu al Gărzii Naționale de Mediu a avut pe parcursul anului 2021 nu mai puțin de 842 acțiuni de inspecție și control, dintre care peste 700 au fost neplanificate.
În urma acestor controale s-au aplicat sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 1.273.200 lei, 17 avertismente și 9 sancțiuni contravenționale complementare reprezentate de suspendări sau sistări ale activităților economice.
”Facem mențiunea că, la nivelul județului Sibiu, activitatea de inspecție și control este derulată cu ajutorul a 5 echipe de control”, arată comisarul șef Elena Daniela Anghel, în raportul citat.
De-a lungul anului 2021, ziarul Turnul Sfatului a prezentat numeroase cazuri în care diferite persoane fizice aruncau anumite cantități de deșeuri pe spațiile verzi. Garda de Mediu confirmă faptul că foarte multe controale în teren au pornit în urma unor sesizări similare.
”Un însemnat număr de controale au avut ca punct de plecare sesizările și autosesizările cu referire la nerespectarea regimului deșeurilor, depozitări necontrolate ale deșeurilor, eliminări ilegale ale deșeurilor etc. care au condus la încălcarea legislației de mediu în vigoare. Astfel, în cursul anului 2021 au fost efectuate controale pe această tematică fiind aplicate atât persoanelor fizice cât și celor juridice sancțiuni contravenționale cu amenzi în valoare totală de 340.700 lei și impuse măsuri corective cu termene scadente de remediere”, se mai arată în raportul citat.
Pe de altă parte, Garda de Mediu precizează că în toate localitățile din județul Sibiu se asigură servicii de salubritate pentru colectarea separată, transportul, valorificarea și eliminarea finală a deșeurilor municipale, ceea ce duce la un control mai bun al deșeurilor și reduce posibilitatea apariției lor în natură.
”În prezent, în județul Sibiu există implementat SMID (Sistem de Management Integrat al Deşeurilor), fiind constituită Asociația de Dezvoltare Intercomunitara ADI ECO, serviciile de colectare, transport, valorificare și eliminare a deșeurilor de pe raza celor 64 UAT-uri din județul Sibiu este asigurată cu operatori licențiați.
În privința stării de salubritate a localităților constatate în timpul controalelor, s-a remarcat faptul că, pe întreg teritoriul județului Sibiu, suprafața afectată de depozitări necontrolate de deșeuri este redusă, însumând cca. 9060 mp, lucru care a condus la impunerea unor măsuri cu termene scurte de realizare, măsuri care au fost îndeplinite de fiecare UAT”, mai precizează Comisariatul Județean Sibiu al Gărzii de Mediu.
Un alt aspect important reliefat de inspectorii de mediu este acela că ”în cursul anului 2021 nu au fost înregistrate cazuri de poluări accidentale sau incidente care puteau conduce la afectarea gravă a factorilor de mediu” în județul Sibiu.
Situația este similară și în ceea ce privește cursurile de apă din județ, spun oficialii Gărzii de Mediu: ”Pentru verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, în baza Ordinului Instituției Prefectului Județ Sibiu, au fost efectuate acțiuni de control cu reprezentanți ai Apelor Romane (ANAR) și ai Gărzii Forestiere, urmare cărora au fost impuse măsuri cu termene scurte de remediere a deficiențelor constatate”.
Alte controale și amenzi:
Balastiere și cariere - amenzi în valoare totală de 213.500 lei
Operatori economici specializați în recoltarea și prelucrarea masei lemnoase - amenzi in cuantum total de 24.000 lei
Dezmembrări mașini - amenzi în cuantum total de 41.000 lei
Operatori stații de epurare ape uzate - amenzi în cuantum total de 100.000 lei
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 876
Ultimele comentarii
Acum 56 minute
Gastronomul
Acum 56 minute
Sibian
Acum 1 oră
Muresan
Acum 1 oră
Till Eulenspiegel
Acum 2 ore
Micu Klein