Comuna Șelimbăr ar putea deveni independentă din punct de vedere al alimentării cu electricitate iar bugetul localității ar crește simțitor în urma unui proiect prezentat astăzi de primarul localității Marius Grecu.
Concret, în bugetul din acest an s-au alocat bani pentru consultanță, în vederea construirii pe fonduri europene a unui parc fotovoltaic în localitate.
”Avem la dispoziție un teren unde putem realiza această investiție. Noi ne-am gândit în principiu să cesionăm acest teren, vorbesc de aproximativ 157 de hectare, pentru o societate care să construiască un parc fotovoltaic, însă din analiza documentațiilor am stabilit că ar fi mult mai profitabil pentru localitate ca acest parc să fie realizat de către administrația locală”, explică primarul Marius Grecu.
Primarul spune că a luat legătura cu mai multe firme de consultanță și există posibilitatea deschiderii unui dosar de finanțare cu bani europeni.
”Sunt firme de consultanță care realizează astfel de demersuri, care pornesc de la întocmirea documentelor solicitate de către forurile europene, până la crearea cererilor de finanțare, și rapoarte. Noi am luat deja legătura cu o astfel de firmă, urmează să vedem în ce ritm se vor desfășura progresele pe acest proiect, însă ar fi un pas foarte important pentru localitate în vederea energiei regenerabile, a optimizărilor costurilor de întreținere și nu în ultimul rând a veniturilor”, a mai spus primarul Marius Grecu.
Câtă electricitate poate produce?
Petrom construieşte de anul trecut un parc fotovoltaic în Ișalnița (Dolj), pe un teren pe care îl deține și unde a activat fostul combinat chimic Doljchim.
Valoarea investiţiei va fi de aproximativ 100 milioane de euro, iar parcul fotovoltaic se va întinde pe o suprafață de cca 1.201.297 mp (120 de hectare). Aici vor fi aşezate 175.214 panouri fotovoltaice. Construirea parcului fotovoltaic va dura 24 luni şi va funcţiona pe o perioadă de cel puţin 25 de ani. Energia electrică produsă aici va fi de circa 125.913 MWh.
În comparație, Palatul Parlamentului consumă anual 16.254 Mwh, iar acest consum este comparabil cu al unui oraș cu 100 de mii de locuitori.
Prin Ministerului Economiei se desfășoară un program de finanțare al Fondului de Modernizare – mecanismul 10d din directiva europeană EU-ETS, prin care România și alte nouă țări mai puțin dezvoltate din UE primesc bani europeni pentru proiecte energetice.
Din acest fond România speră la o alocare totală de 6,7 miliarde de euro.
Sursa foto: Pixabay.com
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: parc fotovoltaic , putere , Șelimbăr , investitie
Vizualizari: 3367
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
DanyM23
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Gigi
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Luca