Sibiul este gazda a două țări virtuale, care promovează tradiția și lucrul manual. Maria Cîrciumaru, o tânără de 34 de ani adoptată de orașul nostru în urmă cu 16 ani, este cea care le-a gândit. Cea mai recentă țărișoară creată de sibiancă este cea a lui Mărțișor.
Absolventă de liceu militar, fostă studentă de Medicină vreo câțiva ani, artistă publicată și vânzătoare - aceasta este, pe scurt, istoria carierei Mariei. A publicat două cărți de poezii, a lucrat în domeniul vânzărilor cu flori, cărți sau cadouri, iar după ultimele joburi a început să caute un hobby care să o împlinească și să se transforme, cu puțin noroc, într-o sursă de venit. Mai ales de când fiul ei s-a născut, și-a dorit să aibă mai mult timp și un program flexibil, ca să stea mai mult cu micuțul Iustin.
Și-a imaginat o țară a tuturor posibilităților, în care procesul creației să nu aibă limite. Așa a apărut Țara lui Papion.
„În 2015 am aflat că cea mai frumoasă meserie din lume este aceea de a fi mamă. Țara lui Papion a luat naștere din dorința mea puternică de a avea un program flexibil și de a fi cât mai prezentă în creșterea băiețelului meu, Iustin. În 2017 am descoperit Asociația Work at Home Moms România condusă de inimoasa Elena Gorun. Am întâlnit astfel o mulțime de alte mame care împărtășeau același vis: acela de a găsi un echilibru între viața de familie și carieră, respectiv antreprenoriat. Am prins aripi și mi-am dat seama că ceea ce a început ca un hobby poate deveni un mod de lucru și de viață”, povestește Maria Cîrciumaru.
A început cu doi metri de pânză și câțiva metri de ață colorată. Cu ele a creat primele ei papioane, iar fiecare ban primit pe produsele ei l-a reinvestit. După primul an de existență, sibianca și-a analizat Țara. „Primele luni am reinvestit tot ceea ce am câștigat pentru a avea pânze mai faine, ață de calitate, ambalaje frumoase, baze bune și diverse pentru bijuterii. Când am împlinit primul an de antreprenoriat am tras linie și am contabilizat vânzări de 25.000 lei-bani nu munciți din greu, ci creați cu drag de ceea ce fac. Mi s-a aplicat din plin zicala: alege să faci ceva ce îi place și nu va trebui să muncești nici o zi din viața ta.”
Pe lângă frumoasele papioane, care pot fi purtate în multe outfit-uri și la evenimente diverse, un alt produs tare iubit sunt semnele de carte cu motive tradiționale-cadoul perfect pentru profesori, educatori și pentru încurajarea elevilor spre lectură și dragostea de carte. „Papioanele tată-fiu sunt și ele căutate pentru a exprima eleganța băieților la diferite evenimente familiale. Seturile cu cercei și pandantiv sunt asortate de către fete la ținute cu iz popular, purtate cu mândrie prin lumea largă- la fel și brâurile, broșele, brățările și accesoriile pentru păr”, spune tânăra.
Tradiția este la modă
Maria Cîrciumaru promovează în primul rând tradiția, apoi lucrurile handmade. Este foarte important, spune ea, ca oamenii să nu uite de unde au plecat, să își onoreze strămoșii, să poarte cu mândrie elemente care amintesc de originile noastre.
„Tradiția a fost și va fi mereu la modă. Azi nu în forma ei genuină, originală, ci adaptată vremurilor noastre, oamenilor care suntem. Acesta este și mesajul produselor noastre: să îmbinăm tradiția cu modernul, frumosul cu utilul și să ne căutăm mereu pe noi înșine exact așa cum suntem-cu originile frumoase pe care le avem! Pe cei care spun despre români că sunt oameni trândavi sau cu multe defecte îi invit de multe ori să privească vechile cusături românesti, câmășile tradiționale cusute cu atâta răbdare și migală. Aceștia suntem noi cu adevărat și acestea sunt valorile la care trebuie să ne întoarcem iar și iar: răbdarea, munca, migala, dragostea de frumos. Cu valorile acestea am putea fi salvați din orice situație!”
Țara lui Mărțișor - salvează simbolul primăverii
A doua țară pe care Maria a creat-o s-a întors și mai mult spre tradiție. Se numește Țara lui Mărțișor și există în Sibiu de anul trecut.
„Este un proiect prin care îmi propun să contribui puțin la salvarea acestui simbol românesc de primăvară care a fost în ultimii ani tot mai mult transformat în kitsch și în prilej de import asiatic. În România ultimilor ani antreprenoriatul a funcționat pentru mulți sub deviza Mult comerț, puțină muncă! Dar cred cu tărie că avem puterea de a crea, de a produce, de a da naștere unor produse românești valoroase. Am fost ambiționată să dezvolt acest proiect de întâlnirea cu un client francez care locuiește de mulți ani în Sibiu și care și-a exprimat uimirea și tristețea despre faptul că un simbol atât de frumos și de românesc (inclus de altfel în patrimoniul UNESCO) nu ne reprezintă cu adevărat țara”, povestește aceasta.
Puteți să găsiți produsele Mariei Cîrciumaru exclusiv online, pe toate rețelele de socializare, în cele două țări. În Sibiu produsele sunt predate personal, iar prețurile sunt între 30 și 50 de lei pe Țara lui Papion și pornesc de la sub 10 lei, în Țara lui Mărțișor.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: țara lui mărțișor , lucru manual , handmade sibiu , Tara lui Papion , handmade , Sibiu , afacere sibiu , micile afaceri , stiri sibiu
Vizualizari: 4757
Ultimele comentarii
Acum 31 minute
Horațiu
Acum 38 minute
Doamne ferește!
Acum 1 oră
Sibian
Acum 1 oră
Adina
Acum 1 oră
Rob