Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Șantaj de 150.000 de euro: administratorul unui centru de colectare a fierului vechi a simulat o bătaie ”soră cu moartea”

Șantaj de 150.000 de euro: administratorul unui centru de colectare a fierului vechi a simulat o bătaie ”soră cu moartea”

Administratorului unui centru de colectare a fierului vechi pus sub arest preventiv pentru trafic și cumpărare de influență i s-a prelungit arestul, după ce procurorii au descoperit că a plănuit să ”stoarcă” 150.000 de euro de la posesorul unui salon de tatuaje din Sibiu, alături de alți trei complici. Alături de un cisnădian care avea o datorie de aproximativ 6.000 de euro către patronul salonului, ajutat și de alți doi complici, sibianul (care cerea bani pentru a determina funcționari din Sibiu și Șelimbăr să emită certificate fiscale care să ateste, în mod nereal, lipsa datoriilor la bugetul local) a simulat o bătaie care putea fi considerată tentativă la omor, cu care bărbații l-au convins apoi pe tatuator să le dea mai mulți bani.

Potrivit procurorilor sibieni, proprietarul salonului de tatuaje avea de recuperat de la Constantin Alexandru Stojec, un cisnădian în vârstă de 34 de ani, suma de aproximativ 6.000 de euro. În acest sens, l-a rugat pe un bărbat de 36 de ani să discute cu cisnădianul și să îl convingă să își plătească datoria. Bărbatul a avut însă însă un alt plan, pe care i l-a propus administratorului centrului de colectare a fierului vechi: împreună cu alte două persoane au decis să simuleze o bătaie „soră cu moartea”, cu care să îl șantajeze apoi pe proprietarul salonului. În sensul că - pentru a nu fi acuzat că este autorul moral al agresiunii - să plătească 150.000 de euro.

Totul a fost pregătit până la ultimul detaliu: administratorul, care s-a dovedit a fi și un fel de interlop, alături de alți doi complici, s-au filmat în timp ce îl ”rupeau în bătaie” pe al patrulea (datornicul). Imaginile astfel realizate au fost mai apoi transmise proprietarului salonului de tatuaj.

„În aceeași seară, inculpatul în vârstă de 36 ani a prezentat filmul conținând trucarea unor acte de violență patronului salonului de tatuaje căruia i s-a inoculat astfel ideea săvârșirii unor acte de tentativă la omor asupra datornicului din Cisnădie, care, în acest timp, cu ajutorul unor persoane având cunoștințe în domeniul medical, a fost bandajat și chiar i s-a imobilizat un braț în gips, astfel încât să pară că i s-au acordat îngrijiri medicale pentru tratarea unor răni grave la nivelul craniului, brațului stâng și flancul stâng al toracelui”, relatează Ioan Veștemean, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu.

Citește și Traficant de certificate fiscale ”albite” la Sibiu și Șelimbăr și recuperator, propus pentru arest

Cel care juca rolul de victimă în tot acest șantaj, l-a sunat mai apoi printr-un apel video pe proprietarul salonului – era bandajat, avea un braț în ghips și părea că avea răni grave la cap, la mâna stângă și în partea stângă a pieptului. „În timp ce patronul salonului de tatuaje se afla împreună cu inculpatul arestat, care își manifesta temeri serioase că vor fi cu toții arestați preventiv dacă datornicul din Cisnădie i-ar denunța autorităților, pretinsa persoană agresată l-a contactat prin apel video. Datornicul apărea bandajat creând astfel reprezentarea că a fost supus unor acte de agresiune fizică extremă, și îl acuza pe patronul salonului de tatuaje că ar fi autorul moral al unei fapte de tentativă la omor asupra sa ce ar fi fost comisă de inculpatului de în vârstă de 36 ani, inculpatul arestat în data de 13.01.2022 și de ceilalți 2 complici, faptă care în realitate nici nu a existat”, mai arată procurorii într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.

Sub presiunea lui Constantin Alexandru Stojec (cel care inițial avea de plătit înapoi cei 6.000 de euro) și a celorlalți bărbați care au pus la cale planul, tatuatorul i-a dat bărbatului de 36 de ani suma de 30.000 de euro, acesta din urmă promițându-i că, alături de complicele său, ar fi urmat să pună restul de bani până la cei 150.000 de euro ceruți de „victimă”. În realitate, după ce a intrat în posesia sumei de peste 30.000 euro de la patronul salonului de tatuaje, toți cei care au stat în spatele planului au împărțit în mod egal suma obținută.

Pentru administratorul centrului de colectare a fierului vechi (care cerea bani pentru a determina funcționari din Sibiu și Șelimbăr să emită certificate fiscale care să ateste, în mod nereal, lipsa datoriilor la bugetul local) s-a prelungit măsura arestării preventive pentru alte 30 de zile. În arest preventiv au fost puși și bărbatul de 36 de ani cu care bărbatul de mai sus a pus planul la cale, dar și Constantin Alexandru Stojec, cisnădianul care a simulat că ar fi fost bătut. În același timp, față de unul dintre complici s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile (începând cu data de 13.01.2022), celălalt complice fiind cercetat în stare de libertate.

Erată
În varianta inițială a acestui articol, dintr-o eroare de documentare, a fost interpretat în mod greșit faptul că una din persoanele implicate în acest dosar instrumentat de procurorii sibieni ar fi Silviu Ștefan Tudosescu, fostul jurist al Poliției locale Sibiu. Or, persoana în discuție nu are nicio legătură cu această speță. Ne cerem scuze pentru greșeală.

Puteți citi mai jos întregul comunicat emis de Parchetul de pe Lângă Tribunalul Sibiu.

În urma administrării probatoriului a fost descoperită o nouă faptă de șantaj, reținută atât în sarcina persoanei arestate preventiv în data de 13.03.2022 cât și în sarcina a altor 4 bărbați, constatându-se următoarea stare de fapt:

În cursul lunii decembrie 2021, un bărbat în vârstă de 36 de ani a aflat că o persoană din Cisnădie, în vârstă de 34 ani, cunoscută cu antecedente penale și cu potențial violent, datorează persoanei vătămate (patronul unui salon de tatuaje din mun. Sibiu) suma de aproximativ 6000 Euro. Patronul salonului de tatuaje l-a rugat pe bărbatul în vârstă de 36 ani să discute cu datornicul din Cisnădie și să îl convingă să restituie suma datorată, acel inculpat dându-și acordul pentru efectuarea acestor demersuri.

Ulterior acestor discuții, inculpatul în vârstă de 36 ani a ticluit un plan în urma căruia să îl inducă în eroare pe patronul salonului de tatuaje și să îl determine pe acesta să remită o sumă de bani. Astfel, inculpatul în vârstă de 36 ani, împreună cu inculpatul arestat la data de 13.01.2022, l-au contactat pe datornicul din Cisnădie și, împreună cu alți doi complici, au decis să simuleze executarea unor acte de agresiune fizică de o violență extremă asupra datornicului, după care, acesta din urmă, avea să îl șantajeze pe patronul salonului de tatuaje, solicitându-i o sumă de bani pentru a nu denunța o pretinsă faptă de tentativă la omor care ar fi fost comisă la instigarea creditorului.

În data de 08.12.2021 a fost pus în executare acest plan și, în timp ce inculpatul în vârstă de 36 ani filma cu telefonul mobil, inculpatul arestat în data de 13.01.2022 împreună cu alți 2 complici au simulat săvârșirea unor acte de violență extremă ce se apropie de noțiunea unei tentative la omor asupra datornicului de 34 ani din Cisnădie.

În aceeași seară, inculpatul în vârstă de 36 ani a prezentat filmul conținând trucarea unor acte de violență patronului salonului de tatuaje căruia i s-a inoculat astfel ideea săvârșirii unor acte de tentativă la omor asupra datornicului din Cisnădie, care, în acest timp, cu ajutorul unor persoane având cunoștințe în domeniul medical, a fost bandajat și chiar i s-a imobilizat un braț în gips, astfel încât să pară că i s-au acordat îngrijiri medicale pentru tratarea unor răni grave la nivelul craniului, brațului stâng și flancul stâng al toracelui.

În ziua următoare, în timp ce patronul salonului de tatuaje se afla împreună cu inculpatul arestat în data de 13.01.2022, care își manifesta temeri serioase că vor fi cu toții arestați preventiv dacă datornicul din Cisnădie i-ar denunța autorităților, pretinsa persoană agresată, bărbatul de 34 ani din Cisnădie (datornicul) l-a contactat prin apel video.

În cadrul acelui apel video, datornicul apărea bandajat creând astfel reprezentarea că a fost supus unor acte de agresiune fizică extremă, și îl acuza pe patronul salonului de tatuaje că ar fi autorul moral al unei fapte de tentativă la omor asupra sa ce ar fi fost comisă de inculpatului de în vârstă de 36 ani, inculpatul arestat în data de 13.01.2022 și de ceilalți 2 complici, faptă care în realitate nici nu a existat.

După formularea acestor acuze de către persoana pretinsă a fi agresată (datornicul), acesta i-a solicitat patronului salonului de tatuaje plata sumei de 150.000 Euro pentru a nu denunța autorităților pretinsa faptă de tentativă la omor.

În tot acest timp, ceilalți 2 inculpați (cel de 36 ani și cel arestat în data de 13.01.2022) efectuau presiuni asupra patronului salonului de tatuaje spre a-l determina să îi plătească despăgubirile bărbatului de 34 ani din Cisnădie.

Ulterior efectuării acestor presiuni, cei doi inculpați au creat reprezentarea că sunt apropiați de patronul salonului de tatuaje și că sunt dispuși să plătească și ei o parte din despăgubiri, însă, în realitate nu aveau să facă acest lucru.

În acest context, patronul salonului de tatuaje i-a dat inculpatului de 36 ani suma de peste 30.000 Euro, lăsând să se înțeleagă că și el dar și cu inculpatul arestat în 13.01.2022, vor adăuga sume de bani până la valoarea totală de 150.000 Euro spre a fi remisă datornicului din Cisnădie.

În realitate, după ce a intrat în posesia sumei de peste 30.0000 Euro de la patronul salonului de tatuaje, inculpatul în vârstă de 36 ani, împreună cu inculpatul arestat în 13.01.2022, cu datornicul din Cisnădie dar și cu cei 2 complici, au împărțit în mod egal suma obținută de la persoana vătămată prin constrângerea morală a acesteia, efectuată prin utilizarea unor amenințări cu devoalarea unor fapte imaginare care ar fi atras răspunderea penală a victimei șantajului.

Urmare a cestor aspecte, începând cu data de 12.02.2022 a fost prelungită măsura arestării față de inculpatul arestat în 13.01.2022, pentru o perioadă de 30 de zile, în data de 09.02.2022 a fost luată măsura arestării preventive în privința inculpatului de 36 de ani iar față de datornicul în vârstă de 34 ani din Cisnădie, în data de 14.02.2022 s-a dispus luarea măsurii arestului preventiv pe o perioadă de 30 zile.

În același timp, față de unul dintre complici s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pe o perioadă de 60 zile (începând cu data de 13.01.2022), celălalt complice fiind cercetat în stare de libertate.

Pe parcursul cercetărilor, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a beneficiat de sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul IPJ Sibiu - Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, al lucrătorilor de poliție din cadrul IGPR Direcția Operațiuni  Speciale și cei din cadrul IPJ Sibiu - Serviciul Acțiuni Speciale.  

Precizăm că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.     

Foto: ro.depositphotos.com  

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5267

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Adina

Acum 2 ani

Incredibil, cât de malefici sunt unii oameni...
Raspunde

Hartie igienica

Acum 2 ani

Pentru o astfel de greseala, ar trebui sa fiti dati in judecata si sa vi se ceara despagubiri, astfel incat sa ajungeti sa dormiti in santuri!

Raspunde

Claus

Acum 2 ani

Interlopi bollywood haha...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus