Marţi,
10.09.2024
Innorat
Acum
19°C

Nivel foarte ridicat al poluării în Sibiu. Cauzele: „praful, materialul antiderapant și coșurile de fum”

Nivel foarte ridicat al poluării în Sibiu. Cauzele: „praful, materialul antiderapant și coșurile de fum”

Aerul din orașul Sibiu a înregistrat cote îngrijorătoare de poluare în ultima lună, arată sibienii de la Aerliber.ro. Materialele antiderapante rămase pe asfalt după topirea zăpezii și fumul care vine de la casele de la marginea orașului poartă în mare parte responsabilitatea pentru înroșirea senzorilor care măsoară calitatea aerului, spun specialiștii.

Cele mai mari valori de poluare au fost înregistrate, ieri dimineață, chiar în centrul orașului și în cartierul Terezian. Senzorii s-au înroșit din cauza poluării și în cartierele Lazaret și Turnișor, în timp ce în zona Parcului Sub Arini și Vasile Aaron, senzorii au fost portocalii, semnalând un nivel de poluare mai scăzut, însă nu îndeajuns pentru o calitate bună a aerului.

Printre motivele identificate de specialiștii de la Aerliber.ro pentru nivelul ridicat de poluare în aerul Sibiului se află materialele rămase pe drumuri după trecerea zăpezii care, atunci când bate vântul, se ridică în aer.

„Când a venit zăpada, s-a dat cu material antiderapant care, odată cu trecerea omătului, rămâne pe carosabil, mai ales la marginea bordurilor. Amestecul acela de clorură și nisip se ridică atunci când bate vântul cu putere și contaminează aerul”, explică Radu Crețu.

Un alt aspect important de luat în calcul este faptul că în această perioadă a fost foarte frig și fumul care iese din coșuri în împrejurimile Sibiului, tot în oraș ajunge, spune Radu. „Noi nu suntem împotriva utilizării coșurilor de fum, sub nicio formă, însă este necesar ca oamenii să înțeleagă că orice în afara lemnului uscat, dacă se folosește pentru ardere, va emana particule poluante, care rămân în aer. Mai ales acum, odată cu scumpirea gazului, oamenii au ars tot ce au prins, iar asta se resimte în calitatea aerului.”

O situație asemănătoare a fost înregistrată și anul trecut, în aproximativ aceeași perioadă. Potrivit datelor colectate în ultimul an și jumătate, se pare că cele mai ridicate valori de poluare în aer apar pe timpul nopții și dimineața, scăzând abia după-amiaza.

„Din toate datele pe care le-am colectat într-un an și jumătate (am colectat așadar informații pe două sezoane reci deja), fenomenul este exact același acum, ca în aceeași perioadă a anului trecut. În special în ultima lună acest fenomen de aer greu respirabil a apărut frecvent, iar valorile sunt ridicate în special noaptea, când senzorii sunt numai roșii, iar dimineața, până la orele amiezii, ei sunt portocalii și roșii. Abia după ora 14 nivelul poluării scade spre valori acceptabile, iar senzorii devin verzi”, explică Radu Crețu, de la Aerliber.ro.

Situația nu este una constantă, arată studiile specialiștilor sibieni. Spre exemplu, în urmă cu doar două săptămâni, în dimineața zilei de 31 ianuarie, senzorii erau verzi în tot orașul, semnalând un aer curat cu valori scăzute de poluare. 

Foto: Facebook/Aerliber.ro

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Cititor

Acum 2 ani

Ar mai fi și traficul destul de intens. Iar unele mașini lasă în urmă dâre de fum foarte evidente, de te miri cum mai au voie să circule !
Raspunde

Locuitor din Turnisor

Acum 2 ani

Am constatat în unele seri o poluare intensă la intrarea în cartierul Turnișor in zona regilor și împăraților, cel mai probabil de la activitățile de reciclare. Sau poate se încălzesc cu cauciucuri?! Dacă tot sunt senzori care arată în timp real calitatea aerului, de ce nu se pot face și controale în timp real?
Raspunde

Sofer

Acum 2 ani

intr-un cuvant.... JEG ! Tot orasul e noroi uscat , praf, mizerie... e cam ca prin 2000....
Raspunde

Nox

Acum 2 ani

Noroc ca nu au făcut imprudenta sa pună senzori și în apropierea zonelor industriale

Raspunde

Tox

Acum 2 ani

Este oarecum manipulatorie treaba cu gradul ridicat de poluare pentru ca ei afișează pe Aerliber.ro situația din zece în zece minute și difera foarte mult , probabil au publicat o poză cu vârful de trafic de la începutul sau sfârșitul programului.

Raspunde

Vasile

Acum 2 ani

Multumim Raluca pentru curatenia din oras.

Raspunde

Kukuruku

Acum 2 ani

foarte ridicat e la Delhi, nu la Sibiu iar exageram, la fel cum acum 2 ani 300 de cazuri de covid erau extrem de multe?

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus