Sâmbătă,
01.10.2022
Cer Senin
Acum
25°C

Ce spun sibienii despre invazia din Ucraina: ”Tiranul de la Kremlin amenință indirect NATO și UE”

Ce spun sibienii despre invazia din Ucraina: ”Tiranul de la Kremlin amenință indirect NATO și UE”

Profesori universitari, foști militari, politicieni, cu toții sunt de acord că invazia rusească în Ucraina este un gest condamnabil, fără precedent.

Silviu Nate: ”Suntem deja într-un tip de război cognitiv, unde mintea umană a devenit câmpul de luptă”

Directorul Centrului de Studii Globale de la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu (ULBS), profesorul Silviu Nate, a afirmat joi, pentru Agerpres, că războiul purtat de Vladimir Putin la scară largă în Ucraina reprezintă un atac declarat tuturor sistemelor de organizare democratică, ''care ar putea incomoda comportamentul său discreţionar''.

"24 februarie 2022 va rămâne în istorie ca ziua în care Putin a declarat, în mod oficial, război Ucrainei. Dacă încă din 2014, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, Putin a negat implicarea Rusiei pentru construcţia unei posturi militare mai largi, astăzi, el validează adevăratele intenţii ale Moscovei care s-au sprijinit pe duplicitate şi, oarecum, pe naivitatea Occidentului în relaţia cu Rusia. Cu toate acestea, SUA şi aliaţii au demonstrat că sunt capabili de unitate şi de a produce intelligence valoros prin numeroasele alerte de război transmise care s-au adeverit, în timp ce toate mesajele de 'liniştire' invocate de Kremlin cu privire la comasările şi exerciţiile militare s-au dovedit a fi profund mincinoase, ca apoi să fie înlocuite cu pretextul fabricat al 'de-nazificării', o aberaţie a preşedintelui Putin, care arată în realitate teama lui Putin faţă de posibilitatea ca în jurul Rusiei să înflorească democraţii. Vrem, nu vrem, discursul lui Putin, versiunile sale personale asupra istoriei şi invocarea Uniunii Sovietice ne arată că am revenit şi la o confruntare ideologică cu Rusia sau mai precis cu cei care conduc Rusia", a precizat Silviu Nate.

Potrivit acestuia, "suntem deja într-un tip de război cognitiv, unde mintea umană a devenit câmpul de luptă''.

"Aşadar, războiul purtat de Putin la scară largă în Ucraina reprezintă un atac declarat tuturor sistemelor de organizare democratică, care ar putea incomoda comportamentul său discreţionar. Nu ne aflăm doar într-o criză, suntem deja într-un nou tip de război cognitiv, unde mintea umană a devenit câmpul de luptă, un război predominant neconvenţional care nu a reuşit să dezmembreze Ucraina şi, de aici, domnul Putin a considerat că forţa pumnului îl va aduce mai repede şi mult mai aproape de rezultatul dorit. Este dureros că vedem că poporul ucrainean se află într-o situaţie atât de dificilă, însă nu se poate discuta de o lipsă de angajament occidental, dar lucrurile abia au început să se manifeste şi trebuie analizată cu atenţie întreaga evoluţie a acestui conflict în etape", a arătat profesorul Silviu Nate.

Dan Barna: ”Suntem obligați să fim solidari cu țara vecină și poporul ei”

”Alături de Ucraina. Pentru libertate în Europa”, îndeamnă fostul președinte al USR, Dan Barna.

”Un război nelegitim declanșat din ambiția unui dictator care nu mai ține seama de nimic.

Vladimir Putin și regimul său încearcă să schimbe cu forța nu numai orientarea Ucrainei, ci întreaga ordine de securitate a Europei.

În astfel de momente, suntem obligați să fim solidari cu țara vecină și poporul ei. Singura vină a Ucrainei a fost că a vrut să își decidă singură soarta”, este mesajul transmis de politician.

Constantin Șovăială: ”Suntem solidari cu cetățenii ucrainieni”

Deputatul Constantin Șovăială spune că ceea ce se întââmplă în Ucraina este o lecție și pentru România, pentru a ne reaminti că democrația nu este dat.

”Condamnăm invazia rusă din Ucraina și suntem solidari cu cetățenii ucrainieni. Gândurile fiecărui european se îndreaptă în acest moment către poporul ucrainian. Am văzut discursul președintelui Rusiei care rescrie istoria și care justifică încălcarea dreptului internațional cu argumente la limita bunului simț și cu scenarii construite pe știri false.

În astfel de situație, toată clasa politică din România și UE trebuie să demonstreze unitate și solidaritate. Luptele politice trebuie lăsate deoparte. Avem nevoie de măsuri care să vină în sprijinul celor care vor cere ajutor.

Prin apartenența la UE și la NATO, România este un stat sigur. Dar trebuie să fim pregătiți pentru orice evoluții din regiune.  Sa nu uitam că Pacea și Democrația nu sunt un dat. Ele trebuie apărate. Dacă ne  vom face că nu vedem nedreptatea făcută statului vecin, riscăm să pierdem și noi ce am câștigat în ultimele decenii”, a transmis Șovăială.

Nicu Ștefănuță: ”Nesiguranța și pericolul în care vom trăi de azi înainte ne vor marca nu doar economia, dar și viitorul”

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță are încredere că Ucraina va beneficia de sprijinul aliaților occidentali și că în lipsa unor măsuri concertate împotriva Rusiei, criza politică și militară se poate extinde.

”S-au auzit explozii în Kiev, Odesa, Mariupol și în alte mari orașe ucrainene.

Ce urmează?

SUA se așteaptă ca planul de invazie al Rusiei să includă lovituri aeriene și trupe care să împiedice apărarea Kievului.

Asta va provoca un val de refugiați ucraineni în regiune.  România, Polonia și celelalte state vecine Ucrainei au nevoie nevoie de ajutor din partea UE pentru a gestiona fluxurile de oameni care fug din calea terorii.

UE va trimite ajutor umanitar de urgență, dacă va fi necesar.

Noi sancțiuni ferme din partea lumii occidentale. Cu toții condamnăm, dar nu e suficient. Astăzi, G7, UE și NATO se întâlnesc pentru a le discuta.

Tiranul de la Kremlin amenință indirect NATO și UE. Mă tem că amenințarea e reală și că Putin nu se va opri la Ucraina.

Gândurile mele se îndreaptă, în această dimineață spre vecinii noștri ucraineni, prizonieri într-un război absurd.

Oameni buni, e o zi neagră nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga Europă.

Nesiguranța și pericolul în care vom trăi de azi înainte ne vor marca nu doar economia, dar și viitorul.

Dacă citești istorie, dacă te uiți în jur, nu ai cum să nu vezi că noi trăim într-un vis protejat, cu probleme des imaginare.

Sper ca criza să nu se lărgească profund, cred că avem datoria să încercăm să o oprim, deși este posibil și probabil să degenereze în ceva mult mai mare”, a scris pe pagina sa de Facebook Nicu Ștefănuță.

Hari Bucur-Marcu: Biserica Ortodoxă se complace în improvizații, divagații, orgolii de ierarhie internă

Fost militar de carieră, sibianul Hari Bucur Marcu trage un semnal de alarmă, în acest context, cu privire la lipsa de reacție a Bisericii Ortodoxe și de lipsa ei de motivație în eventualitatea unui conflict militar.

”Întrebarea serioasă este câtă capacitate organizatorică și de mobilizare îndrumată a clerului are BOR, pentru a contribui la componenta morală a unui război, cum este cel de la granița României cu Ucraina?

Nu ar trebui să punem această întrebare. Deoarece ar fi trebuit să fie clar răspunsul, încă înainte de a o pune. Dar nu e clar deloc.

Sau, mai trist, ar fi să bănuim răspunsul că și în materie de repere morale creștine, de activat în situații de conflict armat, BOR se complace în improvizații, divagații, orgolii de ierarhie internă, oportuniști pentru promovarea imaginii și ideilor proprii, ba chiar se complace în tolerarea îndepărtărilor de la morala și învățăturile de conduită creștin-ortodoxe ale unor exponenți ai clerului său”, a transmis Bucur-Marcu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Radu

Acum 7 luni

Ucraina a avut o corupție uriașă mult timp, iar când și-au dat seama și au vrut să schimbe acest lucru s-ar ajuns aici. Așa va fi și la noi daca nu se oprește corupția. La un moment dat o sa fie imposibil de oprit. Notionalistii sunt ciuma modernismului și al păcii. Gândiți că câte familii și copii sunt prinși la mijloc fără șanse pentru ambiția unui tiran. CORUPȚIA
Raspunde

Claus

Acum 7 luni

De asta ar trebui,orice mandat de politician,sa se opreasca la 45 ani,dupa o varsta ei campii,si daca te mai prinde si intr o postura cheie,e jale...Intotdeauna razboiul a plecat de la cei batrani,carora li s a scurtat firul vietii,si nu suporta sa ramana altii in urma,si el cu averi sa piara ca un "prost"
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Danut

Acum 7 luni

Daca Barna, Nicu Stefanuta sau Hari Bucur-Marcu sunt "solidari" cu ucrainienii, sa mearga ei sa lupte cu rusii. Ucraina nu este membra NATO, nu avem nici o treaba cu razboiul lor. Ungaria nu se baga, Bulgaria nu se baga, Polonia nu se baga nici ea. Ucrainienii oricum sunt o gramada de natii, printre care romani, polonezi si rusi. Cand i-au persecutat pe romanii din Ucraina nu au zis nimic. Nu au fost solidari cu romanii din Cernauti. Acum s-au trezit cu cine sa fie solidari, cu ucrainienii.
Raspunde

No Name

Acum 7 luni

Ai uitat de tratatul din 5 decembrie 1994 de la Budapesta care se refera la dezarmarea Ucrainei in care e precizat printre altele: Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă obligația lor de a se abține de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei.
Raspunde

Ricky

Acum 7 luni

Ce rusine, sa nu stiu eu ca exista 5 sibieni in orasul asta.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus