Joi,
06.10.2022
Innorat
Acum
16°C

150 de sibieni au transmis gânduri bune ucrainenilor, din Piața Mare. „Toți suntem afectați”

150 de sibieni au transmis gânduri bune ucrainenilor, din Piața Mare. „Toți suntem afectați”

Aproximativ 150 de sibieni s-au întâlnit astăzi în Piața Mare, din dorința de a face un gest pentru cei care suferă acum în Ucraina sau care au fost nevoiți să fugă din calea războiului și să găsească adăpost și ajutor în alte țări. Oamenii au scris mesaje pentru cei aflați în suferință și le-au transmis gânduri bune.

La ora 18 erau deja câteva zeci de persoane strânse în centrul orașului și oamenii continuau să vină din toate colțurile - mai mai și mai mici, cu toții cu steaguri și pancarte. Își doreau să mai facă ceva, să le mai transmită o dată, cumva, ucrainenilor că sunt alături de ei, iar după ultimele zile de donații intense, o mică pauză de la internet și o gură de aer proaspăt a venit mănușă. Totul a pornit, de fapt, de la o postare pe Facebook în care cei care doreau să aprindă o lumânare și să transmită un gând bun erau așteptați în Piața Mare.

„Toată planeta e afectată de nebunul ăsta de Putin. Nu am putut să rămân indiferent”, mi-a spus un sibian pe care l-am întâlnit în centrul orașului. Simte o oarecare teamă că situația ar putea degenera, dar se bazează pe apărarea NATO, cel puțin pentru moment.

„Trebuie să sprijinim poporul ucrainean cum putem, fiecare după posibilități, cu alimente, haine, cazare. Mai departe, mingea e la politicieni și din păcate, ai noștri sunt cum sunt”, a mai spus Sorin.

„Un gest de solidaritate este minimul pe care-l putem face”

La câțiva pași mai încolo, m-am întâlnit cu activistul Ciprian Ciocan, cel care, cu câteva ore mai devreme lansase, pe Facebook, ideea de întâlnire în centrul orașului. „Sunt mai multe motive care m-au făcut să ies din casă în această seară. Unul este că sunt foarte puține lucruri pe care le mai putem face și cred că e destul de important faptul că suntem o comunitate la nivel internațional cu o voce comună împotriva războiului, cred că e ceva unic în istoria poate chiar a umanității”, spune sibianul.

„Cred că și noi ca sibieni trebuie să arătăm care sunt valorile în spatele cărora stăm.”

El spune că un gest de solidaritate l-a făcut întreaga planetă pentru oamenii care luptă acum împotriva Rusiei și este minimul pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru ei. „Nu avem impresia că o să schimbăm noi acum lumea, că ieșim 200 de oameni în stradă, dar un gest de solidaritate și cred că un mesaj către Rusia e minimul pe care îl putem face. Sunt alte țări în care sunt sute de mii de oameni în stradă”, mărturisește Ciprian Ciocan.

„E loc de mai bine”

Printre cei care încercau să trimită gânduri bune ucrainenilor din Piața Mare l-am întâlnit și pe Kilian Dorr, prim-preotul Bisericii Evanghelice.

„Suntem îngrijorați de ce se întâmplă în Ucraina și dorim să susținem prin prezența noastră poporul ucrainean. Îmi e teamă deja de ce se întâmplă în țara aceea și este motiv îndeajuns să fiu aici, în Piață, fără să mai iau la calcul teama ca situația să degenereze spre noi”, a spus el, mărturisind că este mândru de comunitatea din care face parte și de răspunsul pe care l-a dat Europa situației, conștient însă de faptul că e loc de mai mult.

„Este bine că întreaga Europa stă destul de unită acum și mă bucur să văd cât de mare este mișcarea aceasta, dar e loc de mai bine.”

„Sper să nu găsim asemănări cu al Doilea Război Mondial”

Istoricul sibian Răzvan Pop a povestit despre situația actuală în comparație cu cea din al doilea Război Mondial – există atât asemănări cât și deosebiri fundamentale între cele două situații.

„Nu ne putem da seama care sunt calculele lui (n.red. Vladimir Putin). Nebun ar fi dacă ar merge până la capăt și ar da drumul la arma nucleară ceea ce astăzi s-a anunțat că a trecut în stare de alertă.”

„Eu sper să nu găsim asemănări între al Doilea Război Mondial și situația de acum pentru că știm ce s-a întâmplat după aceea, în acei șapte ani oribili, câte victime au fost. Modalitatea de negociere este asemănătoare, gândindu-ne la ruperile de teritorii care s-au întâmplat înaintea celui de-al doilea Război Mondial, care a dus până la urmă ca marile puteri oponente ale Germaniei să intre și să declare război prin invadarea Poloniei. De data aceasta, dacă ar fi să o luăm treptat ne gândim că s-a făcut o concesiune la predarea Crimeii, poate la invazia Giorgiei la fel, bine s-a ajuns într-un ceas al 12-lea, totuși trebuie să luăm în calcul și schimbarea modului de abordare politică și strategică, pentru că nu mai vorbim doar de un război clasic în care o armată invadează un teritoriu, acum există foarte multă tehnologie, există media, inteligență, care modifică cât de cât”, arată Răzvan Pop.

Nu s-au strâns foarte mulți până la final, dar acei aproximativ 150 de sibieni au împărtășit același gând – dorința ca în curând războiul în Ucraina să se încheie și oamenii să își regăsească liniștea.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 7 luni

Sunt deja cateva articole TS pe tema acestei belele, războiul din ucraina, care nu e doar asupra ucrainei ci ne privește pe toți (ro, ue, sua, glob). In toate, desigur, ne exprimam păreri si idei. Vad insa ca mulți din nickurile cate de obicei se poziționau destul de insistent anti ue, anti sua, câteodată chiar cu idei de est (vaccinu are cip si ne face B. Gates roboti, fata nu mai ramane gravida, facem avc vreo 3 mld de oameni pt ca suntem prea mulți, alte 2 infarct si alte 2 leucemie) , asta pe tema acelui nenorocit de vaccin, dar multe alte teme cam aceeași situație, asadar mulți din aceste nicku-uri, Elzorab, Ion, Contra, DB, AndreiD, Noname, si altii, nu mai apar acum, de cand cu tovarășu Putin. Rusilor de rand (eu sunt sigur ca sunt oameni normali cei din popor), le e rușine cu ce face regimu lor autocrat-comunist, au iesit in strada sa protesteze si zic tare asta. Ma refer aici evident la realitate, la ce se întâmplă acum real, nu la ce povesteste regimu Putin in media ruseasca. Ei bine, baietii astia, troli, rusofili, sau ce-or fi ei, de ce nu mai scriu, sau scriu f rar si puțin, fara sa mai jignească Romania, ue, nato si sua? Le e cumva rusine? E o țară libera, nu e păcat sa nu spuna in continuare ca Nato e varza si trebuie desființat? (ca trump), ca brexitu e ok si trebuie sa continue si in alte tari? Ca Ue e varza? Întreb deci, unde-s baietii astia? Isi exprima ideile cu alte nickuri cumva?? Daca da, nu e penibil? nu denota caracter jegos de tip comunist? Si ei imi zic mie ca-s trol... , ca-s platit... , ca-s de la usr, progresist, sau mai stiu eu ce alte manipulări aruncate la mișto
Raspunde

Ricky

Acum 7 luni

Oamenii mor in razboi si tie-ti arde de provocat comentarii. Daca ai fi citit mai mult decat ai scris ai fi aflat ca Rusia a implementat un regim mai drastic de vaccinare decat Europa. Cel ce greseste de fapt sunt eu, ca-mi prind mintea cu un narcisist.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 7 luni

Nu-ti pierzu vremea, uite, te mai luminez eu. Rusia transmite propriilor cetățeni rusi, soldati rusi de azi din rusia si ucraina, lumii întregi, ceea ce vrea ea sa transmită. Rușilor li se spune ca Rusia nu a făcut o invazie, ci ca au plecat sa ajute ucraina, ca sunt sub asediul teroriștilor si neonazistilor. Cu vaccinul ala dezvoltat de ei, sau cu altele, sau cu masurile implementate, stii tu detalii clare, te bazezi pe autoritățile ruse controlate de kgb si generalii lui tovarășu sef? Provocat comentarii? Da cine te-a provocat pe tine sa te bagi in seama? Esti rusofil si tu si te simți provocat? Tocmai pt ca e război si mor oameni, nu mai e loc de rusofili aici in ue, mie nu imi arde de glume, ajut cum pot sa scapam de ei. Ue închide Sputnik, russia today si alte cateva surse si situri care împrăștie cu rahat in Ue si automat in Ro, tocmai de aia locu tau, daca esti si tu rusofil, nu e aici. Alege-ți Ricky ce ești si ce vorbești, ca e război si da, aia e buba, mor oameni nevinovați. Daca nu ești rusofil, atunci nu mai comenta tampenii și mai bine ajuta si tu cum poți.
Raspunde

Kokos

Acum 7 luni

Parcă nu l-am văzut pe haurolacul de apostol. Normal, doar n-o sa susțină victimele criminalului de război putinica care îl finanțează!
Raspunde

@Sibian SB

Acum 7 luni

tu n-ai o viata? stai toata ziua prin articlele TS sa vezi daca Elzorab, Ion, Contra, DB, AndreiD etc mai posteaza ceva doar ca sa te contrezi cu ei ? Get a life man !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 7 luni

Am o viata excelenta, mandru de sibiu, impotriva emigrarii din Ro (evident ca părere personala, ca fiecare e liber sa plece unde vrea). Dar tu nu ai un nick al tau? Iti e rușine sa iti alegi unul si sa il lasi acolo, ca mine, indiferent de tema?? Cat despre diverse personaje dubioase care "mai postează ceva", n-ai înțeles mare lucru despre care e pb mea si a altora probabil, despre acele manipulări ale rusofililor. Așadar, n-ai un nick al tau Noname, pe care sa nu il schimbi? Iar tu n-ai si tu treaba, de stai sa imi răspunzi mie si altora? Voi chiar ne credeți proști pe toti de veniți cu smenuri si postări de astea ieftine? De ce nu mergeti la voi in Rusia? Cine va mai plătește acum, mai ales ca au început si pb la swift? Sau ai job iar ce faci pt partid e doar pe ochi frumoși, am înțeles, e ok. Vezi ca pute rău treaba.
Raspunde

Pt. Sibian cu viata excelenta

Acum 7 luni

Parca nu-mi vine sa cred. Sau viata ta e excelenta pt. ca job-ul tau e sa te incontrezi cu altii si sa scrii roamne-foiletoane pe forumul TS. Succes in ramura!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 7 luni

Apreciam dacă iti puneai nickul tau cu care ai mai scris pana acum, dar nu l-ai pus. De ce, tu stii.. Daca pe aici avem băieți plătiți, puși pe dezbinare si manipulare, pt mine e ok, imi fac timp in viață sa le mai incurc socotelile, atat cat pot evident, eu sunt destul de singur ei sunt mai mulți. @Popa, asa e, par recalcitrant, câteodată e bine sa ne tratam dușmanii cum se cuvine. Eu aic ca momentul ala este acum mai pronunțat decat de alte dati. Oricum, n-am cum sa nu observ disperarea cu care hauristii rusofili se simt deranjați de atacurile mele.. stati liniștiți ca nu ma impresionați
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 7 luni

Rog redactia sa îmi posteze in intregime comentariile, multe sunt scurtate puțin, stiu ca sunt mai lungi si imi cer scuze, dar eu zic ca cine vrea sa citească il citește, eu sunt de părere ca e mai ok o idee dusa pana la capăt si care sa exprime acea opinie f clar, decat 4 cuvinte aruncate la mișto, ca multe alte comentarii. Mulțumesc. Totodată având in vedere ca e război si nu mai e loc de "permisiuni fara numar in a dezbina ue si nato", repet fiind razboi, rog postacii rusofili sa isi mute reședința si jobul la ei in mama rusie, care ii plătește. Plecați pana nu va linseaza oamenii, România si Ue.
Raspunde

Popa

Acum 7 luni

Esti cam recalcitrant, Sibiene SB! Un sejur prin Ucraina ti-ar prii?
Raspunde

Danut

Acum 7 luni

Dragi tovarasi si pretini de la redactia TS. Va rog sa utilizati toate mijloacele necesare pentru a stopa minciunile capitaliste in scumpa noastra republica socialista. Permiteti doar informarea din surse oficiale, de partid, trecute prin biroul de control al bravei noastre securitati. Asa cum solicita si tovarasul colonel Sibian SB, cenzura nu este rusinoasa. Este o arma buna pentru a asigura prosperitatea republicii noastre socialiste pe cele mai inalte culmi de progres ale progresismului mondial. Va multumesc.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian SB

Acum 7 luni

Amice vezi ca aia cu tovarăși si pretini e la sefii tai din est, da, colonei generali si securiști iubitori de vodca, dupa cum putem vedea. Aici la Sibiu e Ue, stai relax deci. Salariu de haurist rusofil venit de la tovarășii din rusia l-ai mai luat acum ca a fost întâi ale lunii? Atentie la rublele de luna trecuta, nu sta cu ele Dănuț ca nu-i bine
Raspunde

Cant

Acum 7 luni

Trebuia spus din titlu ca peneliștii si rezistențele lui KWI plâng pe umărul Ucrainei în Piața Mare. Vomitivă campanie politică pe spatele suferinței vecinilor. Nu va gândiți cum compromiteți solidaritatea sibienilor de rând, fără partid? Sunteți îngrijorații de serviciu ai urbei? Va scoate partidul mereu și mereu la înaintare să mimați ca va pasă, de parca ați avea monopol pe civism? Publicitate de partid cu Ciocan, Dorr și Pop, plătită "pe proiecte" la TS... Lua-v-ar Putin la mișto!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus