Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

10 pe linie – Cum au primit nota maximă directorii de instituții de cultură din Sibiu pentru proiectele de management

10 pe linie – Cum au primit nota maximă directorii de instituții de cultură din Sibiu pentru proiectele de management

Proiectele de management a patru instituții de cultură din Sibiu pentru perioada 2019-2021 au fost făcute publice și evaluate fiecare în parte cu nota 10. Este vorba despre Centrul Județean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii” Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” și Complexul Național Muzeal Astra Sibiu. 

Cele patru proiecte de management cuprind activitatea instituțiilor pentru perioada 2019-2021, mai exact toate proiectele în care au fost implicate acestea, legăturile cu alte instituții culturale atât din țară, cât și din străinătate, dar și modul în care își propun acestea să se dezvolte în viitorul apropiat.

Junii Sibiului – cel mai amplu raport de activitate

Peste 200 de pagini are raportul de activitate al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul Junii” Sibiu, al cărui director și manager este Silvia Macrea. În anul 2019, Junii Sibiului au avut un calendar specific de evenimente în țară și în străinătate pentru a marca împlinirea a 75 de ani de activitate neîntreruptă. Proiectele Festivalul - Concurs „Lucreția Ciobanu”, Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, Târgul Olarilor, Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, spectacolul extraordinar „Noi suntem români!” au fost organizate cu public, urmând conceptele artistice cunoscute.

„Având în vedere că în 2019, Junii Sibiului au aniversat 75 de ani de activitate neîntreruptă, generațiile acestei familii artistice au avut un calendar susținut de spectacole oferite în județ, în țară, dar și în străinătate, efectuându-se turnee în SUA (2 turnee), Germania (2 turnee), Grecia, Irlanda, Bulgaria și Franța. Momentul aniversar a fost marcat prin montarea spectacolului tematic „Pe firul nesfârșit al vieții” și lansarea albumului bilingv „Junii Sibiului – 75 de ani / 75 years”, se arată în raportul de a activitate al junilor.

Din luna martie a anului 2020, manifestările culturale ale junilor au fost regândite pentru a se putea derula fie offline, fie online. Astfel, în 2020, Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților” s-a desfășurat cu public în Piața Mare și în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, „Târgul Olarilor” a fost organizat în Piața Mare și Piața Mică; Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, proiectele „Noi suntem români!” și „Iată, vin colindători!” au fost dezvoltate pe două componente – online și prin emisiuni de televiziune, iar pentru a marca Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu” publicul a avut parte de o ediție specială, online.

Junii au oferit spectacole atât în fața publicului, cât și în mediul online și în emisiuni de televiziune, efectuând turnee în Statele Unite ale Americii și Danemarca și aducând în prim-plan noi producții speciale, precum „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”.

Pe parcursul anului 2021, Festivalul Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, Festivalul Național de Folclor „Ioan Macrea”, Spectacolul extraordinar „Noi suntem români!” s-au desfășurat cu public, fiind preluate și transmise de Televiziunea Română la ore de maximă audiență; Târgul Olarilor a fost organizat în centrul municipiului Sibiu și a beneficiat de transmisiuni live pe rețele de socializare. Proiectul „Iată, vin colindători!” a fost dezvoltat ca emisiuni de televiziune pe canalul TVR1, iar Festivalul-Concurs „Lucreția Ciobanu” a fost marcat printr-o ediție specială pe TVR1, pentru a păstra continuitatea.

Referitor la venituri, în anul 2019 veniturile propuse pentru activități au fost de 10.209.030 de lei, iar veniturile realizate au fost de 10.414.72. În anul 2020 veniturile realizate (9.985.500 de lei) au fost mai mici decât cele propuse (9.743.062). În anul 2021 activitatea junilor Sibiului a adus în plus două milioane de lei față de suma propusă inițial de Consiliul Județean, 8.144.720 de lei. Întreg raportul de activitate al junilor îl găsiți aici.

Filarmonica de Stat Sibiu – tot nota 10 

Conform raportului de activitate a instituției condusă de Cristian Lupeș, în ultimii doi ani Filarmonica de Stat Sibiu a devenit „cea mai activă instituție culturală din Europa”. Pentru Filarmonica de Stat Sibiu, perioada 2019-2021 a adus 500 de evenimente diferite organizate atât la sediul filarmonicii, cât și în alte spații din oraș, la care au participat peste 1500 de artiști români și străini: dirijori, soliști, soliști vocali, balerini, muzicieni de jazz, rock, poeți, actori, artiști vizuali  Au fost invitați artiști de renume internațional: Wynton Marsalis, Carolinn Widmann, Cristian Măcelaru, Titto Ceccherini, Cem Mansur.

„A crescut mult numărul de proiecte și diversitatea lor, dar, în primul rând, a crescut versatilitatea echipei instituționale. Filarmonica oferă astfel șansa tuturor de a colabora cu o instituție extrem de flexibilă și ospitalieră pentru foarte multe tipuri de proiecte”, se arată în raportul întocmit de instituție.

Au fost încheiate contracte de finanțare pentru un număr total de 54 de proiecte culturale aprobate prin hotărâri ale Consiliului Județean Sibiu în valoare de 491.181 lei. Pentru performanțele sale, în 15 ianuarie 2021, Filarmonica de Stat Sibiu a fost medaliată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, de către Președintele României, Klaus Iohannis. Mai multe despre proiectul de management al Filarmonicii găsiți aici.

Management la Școala Populară de Meserii „Ilie Micu”

Proiecte de tradiție, dar și diverse programe culturale s-au desfășurat în perioada 2019-2021 la Școala Populară de Meserii „Ilie Micu”, al cărei manager este Alina Angelica Vintilă. Trei proiecte majore au fost duse mai departe și în această perioadă. Este vorba despre „Zilele Porților Deschise”, organizate periodic și care au oferit publicului ocazia de a cunoaște oferta educațional-culturală a instituției, „Obiceiuri și Tradiții...”, eveniment pentru continuarea tradițiilor și meșteșugurilor prin intermediul cursurilor cu profil tradițional organizate de instituție și ,Festivalul Șanselor Tale” pentru promovarea educației.

Totodată, în această perioadă  au fost introduse două proiecte culturale noi:

- Rezidențe artistice – proiect pilot dedicat specificului cultural al Sibiului, propunând promovarea diversității culturale al cărui grup țintă sunt tineri artiști, absolvenți ai claselor de Pictură, Grafică, Muzică ai Școlilor Populare din Arte din alte județe.

- Acțiuni de turism cultural axate pe specificul localităților unde funcționează clase externe.

Turismul cultural este centrat pe medii şi peisaje culturale, pe valori și stiluri de viață, pe patrimoniu, artă, produse și performanțe artistice, tradiții ale unor destinații locale ori ale unor comunități gazdă.

Pe lângă acestea, instituția a fost implicată în zeci de evenimente cu ocazii diferite precum Ziua Îndrăgostiților, Dragobetele, 1 martie, 8 martie, a organizat expoziții, recitaluri și spectacole în instituții culturale precum Muzeul Astra, Teatrul Național Radu Stanca sau Centrul Cultural Ion Besoiu.

Activitatea Muzeului Astra în perioada 2019-2021

În perioada 2019-2021, Muzeul Astra din Sibiu a organizat o varietate de activități de care s-au putut bucura sute de mii oameni. În anul 2019, a obținut una dintre cele mai importante distincții internaționale, Premiul Luigi Micheletti, acordat de Fundația omonimă în cadrul European Museum Academy Awards la Ljubljana, Slovenia Tot în 2019, muzeului i-au fost acordate 3 stele în Ghidul Michelin.

În anul 2020, muzeul a încercat să-și adapteze toate activitățile la pandemia generată de Covid-19. „Preocuparea continuă pentru dezvoltarea de noi audiențe a dus la depunerea și câștigarea unui nou proiect Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în  ccesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA finanțat prin programul ROCULTURA, apelul Susținerea expozițiilor inovative cu bunuri culturale mobile restaurate. Acest proiect propune publicului tânăr un nou circuit de vizitare în interiorul Muzeului în aer liber, cu utilizarea tehnologiilor multimedia și a realității virtuale, prin metode care nu au mai fost abordate până acum într-un muzeu în aer liber”.

Tot în același an, instituția a demarat proiectul „Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale” prin care clădirea din Piața Mare urmează să fie transformată într-un hub creativ cu activități culturale și meșteșugărești.

În 2021, tehnologia VR a ajuns la Muzeul Astra, în premieră în România. „Experiențele în realitatea virtuală sunt completate de povești sonore sau bandă desenată care dezvăluie o lume întreagă în jurul celor 13 obiecte restaurate în cadrul acestui proiect. O serie complexă de activități culturale, propuse publicului împreună cu comunitățile  locale sursă de patrimoniu, au reușit pe tot parcursul anului să ilustreze contextul cultural al ansamblurilor etnografice transferate și refuncționalizate în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului”, se arată în raportul de Management al Muzeului Astra.

Dacă în anul 2019 Muzeul ASTRA a fost recunoscut de specialiștii domeniului drept cel mai inovativ muzeu al momentului, anul 2021 a adus recunoașterea publicului vizitator prin două prestigioase platforme turistice: reconfirmarea celor 3 stele acordate de Ghidul Michelin în ediția aniversară și distincția Travellers Choice Award acordată de utilizatorii Trip Advisor. Mai multe detalii despre raporul de management găsiți aici.

Rezultatele proiectele de management au fost făcute publice în luna februarie de Consiliul Județean și sunt disponibile aici.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Un sibian

Acum 2 ani

Numai oameni de 10 în fruntea instituțiilor publice. VAAAI cum se sacrifică ei pe altarul patriei, în loc să emigreze ... Să fim serioși, așa sunt de regulă evaluările în administrația publică (calificativul foarte bine e aproape singurul folosit).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus