Luni,
26.09.2022
Cer Senin
Acum
17°C

A murit Corneliu Bucur, fost director al CNM Astra și senator de Sibiu

A murit Corneliu Bucur, fost director al CNM Astra și senator de Sibiu

Prof. univ. dr. Corneliu Bucur a decedat în această seară la vârsta 79 de ani. În 25 aprilier ar fi împlinit 80 de ani.

Numele său este strâns legat de Complexul Național Muzeal Astra a cărui viață i-a dedicat-o din anul 1969, în care a preluat conducerea instituției.

A fost ales senator din partea Partidului Democrat (1996-2000) şi apoi vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă a Senatului. A obţinut titlul de Doctor în istoria culturii cu teza „Introducere la istoria civilizaţiei tehnice populare din România” (1981).

Corneliu Bucur este deţinător al premiului EMYA (European Museum of the Year Award), 1993.
Născut la 25 aprilie 1942, în Mediaș (pe atunci în județul Târnava-Mare, astăzi în județul Sibiu), urmează Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj, Facultatea de Istorie-Filozofie, secţia Istoria Veche a României.

După absolvire va fi încadrat, iniţial, ca supraveghetor la Secţia de Artă Populară a Muzeului Brukenthal, după care va fi promovat muzeograf şi muzeograf principal, şef de secţie. De la 1 august 1969 preia conducerea Muzeului Tehnicii Populare. Director (din 1990), apoi director general (din 1992 până în 2009) la Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” Sibiu devenit în anul 2001 Complexul Naţional Muzeal ASTRA din Sibiu.

Asistent universitar la Facultatea de Istorie, Litere şi Drept Sibiu la cursul de Etnografie ţinut de profesorul Cornel Irimie în anii '70. Profesor universitar (din septembrie 1998) la Catedra de Etnologie-Sociologie a Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu.

Este membru în numeroase comisii naţionale şi internaţionale de antropologie, etnografie şi folclor.
Pe lângă o impresionantă carieră științifică, Corneliu Ioan Bucur și-a legat viața de Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Continuând opera echipei coordonate de către Cornel Irimie, Corneliu Bucur a dezvoltat Muzeul Tehnicii Populare (ulterior Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA) și l-a ridicat la nivelul muzeelor europene de profil.  (Sursa: CNM Astra)

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 3749

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Sa vegheati Sibiul, Domnule Bucur Corneliu

Acum 6 luni

Un mare OM al Sibiului! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Condoleante familiei!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 luni

RIP Personalitate complexa , hipertrofică , proteic / polimorfă a lăsat urme consistente in Sibiul care i-a devenit apriape natal ; divergențele cu mulți Nimeni l-au împiedicat să dea mai mult și mai durabil Sibiului . Ne-a legat o fructuoasă prietenie ( sper intenectuală ) in pofida disputelor politice publice la vremea lor …
Raspunde

Maria Popa

Acum 6 luni

Mult adevar ai spus alzara1918. Dumnezeu sa-l ierte si sa- l odihneasca!
Raspunde

Ion

Acum 6 luni

Un intelectual vizionar de mare clasă ! Orice interlocutor era pus în umbră de personalitatea lui. Păcat că politrucii l-au oprit. Ar mai fi avut multe lucruri bune de făcut pentru acest oraș. Dumnezeu să-l odihnească !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus