Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Hari Bucur-Marcu explică de ce a eșuat planul inițial al rușilor în Ucraina: ”S-au pregătit pentru ocuparea unui teritoriu populat de cetățeni favorabili”

Hari Bucur-Marcu explică de ce a eșuat planul inițial al rușilor în Ucraina: ”S-au pregătit pentru ocuparea unui teritoriu populat de cetățeni favorabili”

”De alaltăieri, trupele rusești ar fi trebuit să părăsească Ucraina. Asta, dacă ar fi fost trupe de militari adevărați, instruiți și comandați conform standardelor militare minime”, spune analistul militar Hari Bucur-Marcu despre cum ar fi trebuit să decurgă lucrurile dacă invazia din Ucraina s-ar fi produs după planul stabilit de ruși.

Hari Bucur-Marcu, fost coordonator academic al Centrului de Studii NATO din București și fost ofițer responsabil cu aspectele miliare ale NATO și alte funcții în Armata României susține că militarii ruși au fost pregătiți pentru o cu totul alt tip de tactică militară, față de ce au întâlnit în Ucraina.

”Trupele astea nu sunt pregătite și instruite pentru noul tip de misiune pe care o desfășoară de atunci încoace. (...) Toată omenirea a putut vedea că trupele rusești, compuse majoritar din militari în termen, recrutați acum ori aduși din rezervă, au fost pregătite sumar înainte de invazie, nu au fost motivate pentru tipul de misiune pe care aveau să o desfășoare, ba chiar au fost mințiți că de fapt continuă exercițiile, ori că e suficient să facă act de prezență, pentru a-și îndeplini misiunea.

Iar faptul că exact aceleași trupe sunt puse acum să se angajeze în luptă pentru cucerirea unor localități populate de civili ostili constituie, din punct de vedere militar, o expresie de dispreț față de soldații mânați în acele angajări în luptă fără să fie pregătiți, motivați și asigurați logistic corespunzător”, scrie Hari-Bucur Marcu pe pagina sa de Facebook.

El anticipează că acești soldați vor căpăta o atitudine agresivă pe parcursul trecerii zilelor.

”Ar fi de mirare dacă această trupă comandată cu greu, obosită, dezorientată ca misiune, demotivată și cuprinsă de stres nu va adopta aceeași atitudine pe care o adoptă cam orice trupă aflată în situații similare: își va obține singură confortul minim, pe seama populației civile cu care interacționează.

Soldații vor trece ușor la spargerea de locuințe, la instalarea lor abuzivă în diferite locații, la jefuirea de magazine, mai ales de depozite de alimente, se vor încălzi la focul făcut cu mobila oamenilor din case, vor avea loc violuri pe unde apucă și așa mai departe.

Iar cu cât populația locală este mai ostilă prezenței lor, cu atât le va fi mai ușor soldaților ruși să treacă la atrocități săvârșite individual și fără să li se ordone expres.

Dacă combinăm situația asta cu lovirea și distrugerea unor obiective civile și unor locuințe, cu scopul de a deznădăjdui populația civilă care se opune sau este ostilă prezenței militare rusești la ei în localitate, obținem imaginea unei drame umanitare de proporții masive, cu milioane de ucraineni afectați sever și cu zeci de mii de victime complet nevinovate.

Adică, obținem imaginea crimelor de război ca la carte.

Și toate astea doar pentru că conducerea politică a Federației Ruse a decis să pedepsească o națiune liberă și independentă pentru „vina” de a aspira să fie liberă, independentă și mai ales în bunăstare materială și spirituală, specifică civilizației occidentale”, a mai scris analistul.

Citește și: 

ZIUA 8. Cât va dura războiul din Ucraina? În maxim 6 săptămâni va prelua Rusia controlul țării. Un milion de refugiaţi, până acum

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 1028

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus