Candidată la funcția primar, de consilier județean, dar și de consilier local, Ioana Ciontea, arhitecta șefă a Primăriei Miercurea Sibiului, a fost pusă sub control judiciar într-un dosar cu șpăgi de peste 100.000 de lei. Cerute de la o singură persoană.
Inspector în cadrul Serviciului de Urbanism și, mai apoi, arhitect șef al orașului Miercurea Sibiului, Ioana Adriana Ciontea (37 de ani) a intrat în atenția procurorilor sibieni ca urmare a unui denunț formulat în luna august a anului 2020.
Cercetările derulate ca urmare a acestui denunț le-au dezvăluit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu povestea unui om de afaceri care dorea să ridice un abator. Și de la care om de afaceri, Ioana Ciontea a început să încaseze șpăgi încă din primăvara lui 2018.
Astfel, primele șpăgi de la acest investitor au fost luate în momentul în care Ioana Ciontea a inventat povestea potrivit căreia în vederea obținerii autorizației de construire este nevoie și de achitarea unor taxe la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. După care a mai inventat și alte taxe către alte instituții, înșelând în final investitorul cu echivalentul a peste 10.000 de euro (la paritatea euro-leu din acea perioadă).
”Prin acte repetate de prezentare ca adevărate a unor împrejurări mincinoase, și anume că, în vederea emiterii autorizației de construire a abatorului este necesară achitarea unor taxe către C.N.A.I.R. în cuantum de 32.000 lei, iar apoi că ar fi necesară o rectificare a autorizației de construire ce ar presupune achitarea unei taxe suplimentare de 9.000 de lei, pentru ca în final să precizeze ca ar trebui întocmit un plan P.S.I., avizat de I.S.U. Sibiu, în valoare de 8.000 de lei, fără ca în realitate să existe aceste condiționalități și să fie întocmite sau avizate anumite documente, l-a determinat pe cel care intenţiona să construiască o unitate de procesare a cărnii să îi remită acesteia suma totală de 45.000 de lei, pe care apoi inculpata a însușit-o pe nedrept”, descriu procurorii sibieni într-un comunicat remis cititorilor Turnul Sfatului.
Șpăgile depășesc 100.000 de lei
Doar că omul de afaceri care voia să ridice abatorul nu a scăpat atât de ieftin, au mai descoperit procurorii.
În ianuarie 2019, Ioana Ciontea a cerut de la același investitor o șpagă sub forma unui iPhone XS (în valoare de 3.276 de lei). Telefonul de ultimă generație la acel moment a fost cerut pentru a verifica documentația tehnică elaborată în vederea obținerii autorizației de construire pentru abatorul în discuție .
Autorizație de construire în numele căreia Ioana Ciontea a mai încasat șpăgi de peste 60.000 de lei, după cum aveau să descopere procurorii. Alți 30.000 de lei au fost ceruți sub pretextul că trebuie mituiți funcționarii Agenției de Protecție a Mediului și cei ai Ministerului Culturii, ”spre a-i determina astfel să emită avize favorabile proiectului imobiliar al cumpărătorului de influență”, mai arată procurorii sibieni.
Piața centrală din Miercurea Sibiului
Șpagă pe factură
În decursul următoarelor trei luni (februarie – aprilie 2019), arhitecta șefă a mai încasat șpăgi în valoare de 36.300. Șpăgile nu au fost luate ”la negru”, ci pe factură. Practic, femeia a emis facturi către societatea celui care voia să ridice abatorul, descriu procurorii.
”A pretins și a primit, în mod deghizat, cu titlu de mită, în mai multe tranșe, suma totală de 36.300 de lei, sumă ce a fost remisă sub aparența unor plăți licite realizate de societatea mituitorului către societatea controlată de funcţionarul public, fără ca, între aceste persoane fizice și juridice, să fi existat vreo relație comercială care să justifice emiterea vreunor facturi fiscale”, se arată în comunicatul remis cititorilor Turnul Sfatului.
Conform declarațiilor de interese semnate în 2019 și 2020 de către Ioana Ciontea, aceasta deține un procent de 47% din părțile sociale ale societății Mariart Proiect SRL.
”Nu ne răspunde la telefon”
În cursul zilei de ieri, procurorii sibieni au decis să o pună sub control judiciar pe Ioana Ciontea, pentru o perioadă de 60 de zile. Printre interdicțiile impuse arhitectei șefe din Miercurea Sibiului se numără și ”interdicţia de a mai intra în sediul primăriei unde aceasta era angajată şi, totodată, interdicţia de a mai exercita funcţia publică în cadrul căreia a săvârşit infracţiunile pentru care aceasta este urmărită penal”. Dosarul în care este urmărită penal Ioana Ciontea urmărește infracțiunile de înșelăciune în formă continuă, trafic de influență, luare de mită, cumpărare de influență și dare de mită.
La ora documentării acestui material de presă, cei din Primăria Miercurea Sibiului habar nu aveau de toată această situație. După numeroase telefoane la care fie nu răspunde nimeni, fie răspundeau funcționari care arătau că nu pot da niciun fel de declarații, primarul orașului Miercurea Sibiului a arătat că, de fapt, administrația orașului nu știe de ceea ce se întâmplă cu dosarul arhitectei șefe.
”Am sunat-o și ieri și azi și nu mi-a dat nimeni niciun răspuns. Nimeni, nimic. Cei de la Parchet nu trebuia să ne spună și nouă ceva? Au venit marți dimineață la prima oră, au pus sigiliul pe birou, iar până m-am întors eu la Primărie au plecat. Fără să spună nimic nici mie, nici colegilor. De două zile am sunat-o și pe doamna, dar nu răspunde”, a răspuns Ioan Troancă, primarul orașului Miercurea Sibiului, întrebat ce măsuri vor fi luate ca urmare a acestui dosar făcut public de către procurori. ”Acum trebuie să vedem, să ne consultăm și cu avocați, deoarece doamna este funcționar public”, a mai răspuns primarul.
Miercurea Sibiului este cunoscută și pentru faptul că, deși deține statutul de oraș de mai bine de 15 ani, nici acum nu are rețea de apă și canalizare.
Candidata lui Băsescu: de la Primărie, la Consiliul Județean
Ioana Ciontea a cochetat și cu politica în urmă cu șase ani. Înscrisă în Partidul Mișcarea Populară, a fostului președinte al României Traian Băsescu, ea a candidat pe unde a apucat: atât pentru funcția de primar al comunei Poplaca (unde își are domiciliul), cât și la Consiliul Local Poplaca. În același an electoral 2016, tânăra aspirantă la calitatea de politician s-a înscris și pe listele de candidați la Consiliul Județean Sibiu.
Ioana Ciontea, la lansarea candidaților PMP Sibiu pentru alegerile locale din 2016. Sursa: captură YouTube
În niciunul din aceste demersuri politice, Ioana Ciontea nu a avut succes.
Citește și Singurul oraș fără rețea de apă își face popicărie de un milion de lei
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: spagi miercurea sibiului , dosar primarie , arhitecta sefa , ioana ciontea , Miercurea Sibiului
Vizualizari: 16373
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Ioan
Acum 1 oră
Horațiu
Acum 1 oră
Lume nebuna
Acum 1 oră
Lume nebuna
Acum 2 ore
Mesterul dupe net