Pe lângă toate acțiunile caritabile făcute în ultimele zile pentru cei care suferă din cauza războiului din Ucraina, comunitatea sibiană a donat și sânge, în număr mare, pentru victimele atacurilor din această țară. Studenți, activiști ai Sibiului și oameni de rând au făcut cozi la Centrul de Transfuzii Sanguine din curtea Spitalului Județean, mai ales de luni încoace.
Peste 200 de sibieni au mers și au donat sânge pentru victimele războiului din Ucraina, în ultimele trei zile. Miercuri a fost ziua cu cei mai mulți donatori – 114 persoane s-au prezentat la Centrul de Transfuzii Sanguine.
„De luni a început să crească numărul donatorilor. În total, în trei zile am avut 224 de donatori, iar ziua cu cele mai multe solicitări a fost cea de ieri, când au venit 114 sibieni. Este cu siguranță o creștere notabilă. Ca un exemplu, în 2021 aveam o medie de 40 de donatori pe zi, cu mențiunea că anii pandemiei au și fost mai slabi din acest punct de vedere. În lunile ianuarie și februarie a început să mai crească numărul de donatori, însă creșterea cea mai mare a fost acum, de când a început războiul”, explică Livia Mareș, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu, spunând că programul s-a prelungit în această perioadă până la ora 17:30, pentru ca toți doritorii să apuce să doneze.
„Sângele, acum mai prețios ca niciodată”
Printre donatori s-au numărat și studenți, personalul militar și civil al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, alături de veterani ai teatrelor de operații.
„Colegii noștri s-au alăturat evenimentului desfășurat la nivel național, iar astăzi au donat pentru militarii și civilii răniți în Ucraina. Printr-un gest simplu și dumneavoastră puteți ajuta la salvarea unei vieți!”, au explicat reprezentanții AFT.
Tot zilele acestea a trecut pe la centrul de transfuzii și Cătălina Costache, directorul Fundației Polisano, care povestește pe pagina personală de Facebook despre aglomerația pe care a găsit-o la centrul de transfuzii.
„Sângele, acum mai prețios ca niciodată. Pentru România sau Ucraina, sângele înseamnă viată. Am fost impresionată de aglomerația pe care am găsit-o la Centrul de transfuzie sanguină Sibiu - tineri de la Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, de la Facultatea de Medicină a ULBS, angajați ai Clinicii Polisano MedLife România sau ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu sau oameni obișnuiți care au vrut să dea o mână de ajutor”, spune Cătălina Costache.
Unul din donatorii recurenți ai Sibiului, sportivul Dani Troancă, apucase să meargă la centru chiar săptămâna trecută. Obișnuiește să doneze sânge odată la câteva luni și spune că își dorește ca mobilizarea pe care a văzut-o zilele acestea în jurul său să se mențină și atunci când situația se va calma în lume și vom avea timp să ne ocupăm și de „ai noștri”.
„Putem să donăm din două în două luni. Eu am o frecvență la trei, patru luni, depinde cum mă simt și în ce stare fizică sunt. Fac mult sport și asta contează. E un sentiment minunat când donezi sânge, e un act atât de ușor de făcut și care poate să salveze efectiv vieți. Cred că e unul din cele mai simple lucruri de făcut ca să ajutăm oamenii care sunt bolnavi și sunt în pericol să moară”, spune Dani.
El povestește că a început în urmă cu aproape 20 de ani să doneze și, deși la început i-a fost greu, s-a obișnuit. A scăpat până și de frica de ace. „Am început prin 90 și ceva să donez sânge, nu înțelegeam exact cum ar trebui să donez, am leșinat de câteva ori, am făcut o pauză de câțiva ani, apoi am realizat că puteam să mănânc înainte să vin la donat și de atunci donez destul de frecvent. E un sentiment extraordinar, o să continui să donez sânge și încerc să conving cât mai mulți oameni să facă același lucru. Tuturor ne este frică de înțepătura aia, am reușit să trec peste treaba asta, sunt fericit că pot dona și o să o fac cât de des pot în continuare.”
Legat de Ucraina, faptul că războiul se întâmplă acum în vecinătatea României a mobilizat destul de multă lume, spune Dani Troancă.
„Este un lucru minunat să vezi că oamenii sunt fericiți să ajute și comunitatea există. Îmi dă speranță foarte mare pentru ceea ce suntem ca popor și cred din toată inima că putem reuși împreună.”
Sibianul mărturisește că își dorește, după ce se vor liniști apele, să vadă că oamenii își mențin obiceiurile pe care și le formează acum.
„Ca să concluzionez, mi-aș dori foarte mult ca după ce se întâmplă toată nebunia asta și să sperăm că nu o să mai avem în jurul nostru alte dezastre, să ne concentrăm un pic și pe ai noștri. Putem. Am demonstrat asta acum. Da, războiul are o față care te face să reacționezi acum, dar m-aș bucura foarte mult să văd că ne ocupăm apoi și de problemele noastre – sunt și aici oameni care nu au adăpost, femei cu copii abuzate de soț sau alte rude, o grămadă de lucruri pe care le putem rezolva și am speranța foarte mare că putem să alegem niște politicieni care să ne reprezinte. Doar trebuie să înțelegem sistemul și să îl de-corupem din interior”, spune el.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 847
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Toma
Acum 1 oră
K.Samuel
Acum 1 oră
Un sibian vero
Acum 1 oră
Pentru barosanu
Acum 2 ore
1989