Actualizare, ora 15.34
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat marţi că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate şi că ministerul pe care îl conduce va anunţa opinia publică despre proiectele sale legislative, informează Agerpres.
"Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică", a precizat Vasile Dîncu.
În media au apărut referiri la un draft de act normativ potrivit căruia CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale. Una dintre prevederi s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.
De asemenea, potrivit unei alte prevederi, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare ar fi cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau sunt în rezervă, cei încorporabili, între 20 şi 35 de ani, precum şi bărbaţii cu vârste cuprinse între 35 şi 63 de ani.
Articolul inițial:
Guvernul intenționează să modifice Legea apărării naționale a României nr. 45/1994, astfel încât să poată fi încorporați în rezerva generală a armatei, în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război toți bărbații cu vârsta între 18 și 63 de ani, indiferent dacă au sau nu stagiul militar satisfăcut.
Documentul poate fi consultat AICI
Astfel proiectul prevede ca ”în situația în care, pe timpul stării de mobilizare sau a stării de război, resursele umane destinate apărării naționale nu pot asigurate cu cetățeni încorporabili, pot fi chemați, pentru îndeplinirea serviciului militar activ, cetățenii obligați în îndeplinirea îndatoririlor militare, alții decât cetățenii încorporabili, cu respectarea condițiilor prevăzute la art.7, art. 22 și art. 25-35.”
Potrivit proiectului, CSAT poate impune situația de criză, la propunerea ministrului Apărării, iar una dintre prevederi este ca la mobilizarea în armată va fi formată toți bărbații români cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani.
O altă prevedere din proiect este că cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau în rezervă, cei încorporabili, adică între 20 și 35 de ani, dar și bărbații cu vârste între 35 și 63 de ani, astfel că pot ajunge în armată toți bărbații români cu vârste între 18 și 63 de ani.
Situația de criză este definită drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.
”Să o facem în mod așezat. Nu cu arma la tâmplă”
Constantin Șovăială, președintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților spune că e necesară o amplă dezbatere a acestui proiect legislativ și nu ar trebui să se ia măsuri sub imperiul emoțiilor produse de evenimentele din Ucraina.
”În Constituție, art. 55, privind apărare țării prevede la alin (3) „Cetăţenii pot fi încorporaţi de la vârsta de 20 de ani şi până la vârsta de 35 de ani, cu excepţia voluntarilor, în condiţiile legii organice”.
Se pare că prin proiectul de lege care va fi pus în dezbatere publică de către Guvern cetățenii cu obligații în îndeplinirea îndatoririlor militare vor fi considerați cetățenii care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetățenii încorporabili, recruți, precum și cetățenii români bărbați cu vârste între 35 și 63 de ani.
Sper să existe o adevărată dezbatere publică pe acest pachet de legi și să nu fie nevoie de mobilizare în curând. Legislația în vigoare trebuie actualizată, dar trebuie să o facem în mod așezat. Nu cu arma la tâmplă. Nu grăbiți, speriați sau în mod superficial”, a declarat Șovăială pentru Turnul Sfatului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 7733
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Mtb
Acum 5 ore
CA
Acum 5 ore
@Emil
Acum 6 ore
Claudiu
Acum 9 ore
Muresan