Vineri,
30.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Proiect unic în lume, implementat și la Sibiu - scaun special pentru persoanele cu dizabilități care vor să schieze. „E ca mersul pe sârmă la început”

Proiect unic în lume, implementat și la Sibiu - scaun special pentru persoanele cu dizabilități care vor să schieze. „E ca mersul pe sârmă la început”

La finalul acestei săptămâni, persoanele cu dizabilități locomotorii pasionate de sporturile de iarnă au avut ocazia să descopere că pot să schieze chiar dacă se află într-un scaun cu rotile. La Păltiniș a ajuns un scaun special adaptat pentru aceste persoane, care de acum înainte va fi permanent disponibil la Arena Platoș, în mod gratuit pentru cei care vor să „simtă că zboară”. Printre cei care s-au bucurat sâmbătă de zăpadă l-am întâlnit și pe un sibian, fost pompier care acum opt ani și jumătate a ajuns în scaun cu rotile, în urma unui accident cu parapanta. De atunci, el caută să își reia activitățile care îi aduceau o bucurie imensă înainte de a-și pierde mobilitatea.

Claudiu Mihaiu are o poftă de viață incredibilă. Se dă în continuare cu parapanta, a învățat să schieze în scaun special și se aventurează mereu în orice provocare. Pentru că nu vrea să stea acasă și să își plângă de milă. Mi-a povestit, pe scurt, că în urmă cu câțiva ani a ajuns în scaun cu rotile în urma unui accident cu parapanta. După șocul suferit, nu a mai avut tăria să lupte o vreme. Era dificil să facă lucruri care înainte îi erau la îndemână. Însă după o vreme, a decis să nu mai stea în pat și să încerce să facă din nou tot ceea ce iubea atât de mult înainte de accidentul nefericit. Așa a ajuns acum un an să se bucure de zăpadă la fel cum o făcea acum mai bine de opt ani.

„Am început să mă dau cu monoski-ul, iar de două săptămâni mă dau singur. E foarte fain, numai că am avut săptămâna un accident și acum stau cuminte să mă recuperez”, spune Claudiu, pe care îl observasem încă de când am ajuns la Arena Platoș, cu un zâmbet larg pe chip, povestind non-stop cu prietenii săi.

„Eu schiam și înainte, patru zile pe săptămână eram aici. Mi-a fost atât de dor... acum după ce am început cu monoski-ul, am reluat obiceiurile, aproape în fiecare zi eram aici”, povestește el și în fiecare amănunt pe care mi-l spune despre experiența lui cu acest sport simt pasiune.

L-am întrebat cum a fost prima dată pentru el să se dea cu așa ceva, pentru că îmi imaginam că nu se poate să fi fost prea ușor.

„Mi-am cumpărat singur un scaun special, pe care l-am tot adaptat de-a lungul timpului, ca să fie potrivit pentru nevoile mele și să suplinească ceea ce eu nu pot să fac cu corpul meu”, explică el, spunând că prima dată când s-a dat pe scaunul special s-a simțit ca pe sârmă. „Prima senzație când iei contact cu așa ceva e ca mersul pe sârmă. Depinde și de echilibrul pe care îl ai, de condiția ta. La mine a fost mai greu, am avut nevoie de ajutor, dar acum deja începe să devină plăcere. Plăcere cu durere”, spune râzând.

Foto: Facebook/Claudiu Mihaiu

Claudiu își dorește ca un număr cât mai mare de oameni aflați în situația sa să facă același lucru. Să iasă din case, să facă tot ceea ce făceau înainte, pentru că se poate. El a putut.

„Decât să stai în pat și să îți plângi de milă, mai bine faci asta. E altceva. Te scoate din casă. Ajută enorm și sper să se mobilizeze cât mai mulți oameni să facă același lucru. Știu că e greu, mai ales când până și cei apropiați sunt reticenți, le e teamă să nu pățim ceva, dar odată ce înveți nu e nimic complicat. Ieși și îți faci de cap”, spune sibianul.

Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze

Proiectul prin care de acum la Arena Platoș Păltiniș există un scaun special pentru persoanele cu dizabilități care vor să schieze a ajuns și pe alte pârtii. Zece astfel de scaune sunt disponibile de acum în toată țara, iar accesul doritorilor la el este absolut gratuit. Nu trebuie să plătească nici măcar urcările, ci doar să vrea să învețe și să se bucure de zăpadă.

„Suntem la a opta pârtie din România unde vrem să aducem un scaun adaptat pentru ca persoanele cu dizabilități să poată schia. Face parte din campania Și oamenii cu dizabilități își doresc să schieze, un proiect pe care l-am demarat anul trecut în noiembrie. Ne-am dorit să aducem bucuria asta peste tot, pentru că sunt înregistrate peste 858.000 de persoane cu dizabilități în țară. De anul viitor toată lumea va avea acces la cele zece pârtii din România în mod gratuit. Noi am adus scaunele, îi învățăm pe doritori să se dea, apoi ei pot să găsească aici oricând scaunul special, primesc acces gratuit la el, dar și urcări gratuite. Este un proiect unic în lume, nicăieri nu se mai oferă astfel de condiții de gratuitate celor care vor să schieze, dar au o dizabilitate”, explică Ionuț Stancovici, reprezentant al Caiac Smile, cei care au implementat proiectul.

„Nu credeam că o să mai pot face asta”

Bogdan Cojocaru, un tânăr din Vâlcea, are paralizie pe o parte foarte mare din corp. Practic, era aproape imposibil să mai poată schia vreodată. Dar a reușit.

„A fost foarte tare. Era un lucru pe care mă gândeam că nu o să-l mai pot face niciodată. Schiam și înainte și îmi era foarte dor. Îmi furnicau picioarele de entuziasm. Am venit din Vâlcea special pentru evenimentul de astăzi”, spune Bogdan, chiar înainte să mai plece la o tură. Este ajutat de o altă persoană aflată pe schiuri, care îi ține scaunul din spate și în ghidează.

Pentru alți doi participanți, este deja al treilea sezon. Ei au devenit între timp monitori de schi pentru persoanele aflate în scaun cu rotile.

„E al treilea sezon pentru mine. Nu credeam că se poate face în țară la noi așa ceva vreodată. Văzusem doar în alte țări. Și în niciun caz nu mă gândeam că voi ajunge monitor pentru alte persoane aflate în situația mea. E ceva extraordinar. Oamenii sunt reticenți la început, dar ne văd pe noi și le place. Iar după prima tură, vezi bucuria pe fețele lor și asta e tot ce contează”, spune Bogdan Cioltea.

Vasile e mai curajos. A încercat inclusiv trambulinele și nu va fi singura dată. „Am încercat trambulinele de aici pentru prima dată. Vreau să mă mai dau când revin, pentru că simt că zbor. Nu credeam că o să ajung să pot să fac așa ceva. Când am aflat de această variantă, nu am refuzat. Nu vreau să descurajez pe nimeni, dar primul sezon l-am încheiat cu clavicula fisurată, pentru că m-am aventurat. Dar e ca orice altceva, trebuie să ai răbdare, să înveți”, povestește Vasile Boda.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Miki

Acum 6 luni

Logica, bat-o vina! Dacă proiectul este unic in lume cum de a fost implementat ȘI la Sibiu? Mai există și altundeva? Atunci unde-i unicitatea? Felicitări celor de la Platoș!
Raspunde

Gigi

Acum 6 luni

Proiect unic în lume, implementat "ȘI" la Sibiu?! Unde mai e implementat proiectul asta unic?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus