Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
22°C

Povestea preotesei sibience, campioană la box. „Totul se poate face, trebuie doar să vrei”

Povestea preotesei sibience, campioană la box. „Totul se poate face, trebuie doar să vrei”

Are 34 de ani și este un model de iubire, dăruire și bunătate. Povestea Paraschivei Fetti începe la Sibiu, în Șura Mică, și continuă în Vrancea, locul unde și-a întemeiat o frumoasă familie. Multiplă campioană de box în anii 2008, 2009 şi 2010, dar şi medaliată cu argint la Campionatul European (Liverpool - Marea Britanie) şi bronz la Campionatul Mondial (Ningbo-China), Paraschiva Fetti, preoteasa preotului Ionel Miron, are o poveste de viață parcă desprinsă dintr-un film, unul în care bunătatea, dragostea, ajutorarea apropiaților, completată de o întâlnire la metrou în care doi tineri se îndrăgostesc, sunt subiectele principale.

Paraschiva Fetti s-a născut în Șura Mică și încă de copil a fost atrasă de sport. Deși situația financiară nu i-ar fi permis să practice un sport de performanță, spune că a avut lângă ea o echipă de oameni minunați, care i-au fost întotdeauna alături. Vorbește cu emoție în glas despre momentele în care era acasă, la Șura Mică, și este recunoscătoare pentru toată experiența pe care a trăit-o. Când povestește despre Sibiu e imposibil să nu-i simți bucuria și iubirea pe care le poartă acestui loc.

„Acasă făceam foarte multă mișcare încă de când eram micuță. Îmi plăcea foarte mult să mă implic în tot felul de jocuri sportive. Ce pot să vă spun, și pentru asta îi mulțumesc lui Dumnezeu, este faptul că am avut norocul să dau de oameni extraordinari, cum ar fi maestrul Adrian Mihai, cel care mi-a plătit și abonamentul la autobuz pentru a veni în Sibiu și pentru a putea face sport. Am avut parte de o echipă de colegi fantastici la Sibiu”, a spus Paraschiva pentru Turnul Sfatului.

O întâlnire la metrou i-a schimbat viața

Gimnaziul l-a făcut în Șura Mică, localitate care a desemnat-o cetățean de onoare în anul 2009. A terminat Liceul Agricol, iar apoi a studiat la Universitatea Națională pentru Educație Fizică și Sport, la specializarea sport și performanță motrică.

„Eu sportul l-am făcut cu tot dragul, am simțit că vine natural, nu l-am simțit ca pe o greutate. Am făcut cinci ani de înaltă performanță la nivel european și mondial, iar înainte am făcut doi ani în zona Sibiului, cu pregătire cu antrenorul Adrian Mihai, am avut un colectiv fantastic de băieți acolo”, detaliază aceasta.

Momentul întâlnirii cu părintele Ionel Miron din Vrancea pare desprins dintr-o scenă a unui film romantic. Pe atunci, Paraschiva avea 22 de ani și era studentă. S-au întâlnit la București, la metrou, când mergea să se închine la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, în Catedrala Patriarhală. „Eu eram atunci deja la Lotul Național la București și mergeam cu metroul la patriarhie. La metrou, chiar acolo ne-am întâlnit și m-a întrebat cât era ceasul, de acolo toate s-au legat de la sine”.

De ce a renunțat la sport

Cele mai importante victorii pe plan sportiv sunt locul doi european în Anglia, Liverpool, și locul trei mondial în China. Paraschiva își amintește perfect momentul în care a ales să renunțe la sport. Era într-un meci cu adversara Chinei, iar toate punctele mergeau la aceasta din urmă. Pe lângă acest meci, s-a adăugat și faptul că la vizita medicală periodică întâmpinase ceva dificultăți.

„A fost un moment într-un meci în care punctam cu adversara Chinei, iar punctele îi reveneau ei și atunci mi-am dat cumva seama că nu mai am șanse de câștig. Au fost mai multe, nici cei de la centru de la București nu-mi mai dăduseră în ultimele luni vizita medicală din cauza unor probleme pe care le aveam la inimă. L-am întâlnit pe părinte și un an de zile am mai făcut sport de performanță, m-a susținut mereu”, detaliază Paraschiva.

În prezent, preoteasa este mama a patru băieți, unul de nouă ani, unul de șapte, unul de șase, iar cel mai mic de trei. Deși este stabilită în Vrancea, vine foarte des la Sibiu pentru că „inima i-a rămas peste munți”. „Suntem foarte dinamici, ori suntem la Sibiu, ori suntem la Vrancea. Inima îmi este tot peste munți. La început când nu mă acomodasem încă în Vrancea, îi spuneam părintelui să mergem la Sibiu, dar când am început să facem activități cu copiii de aici toate lucrurile s-au schimbat, este multă nevoie aici de noi, dar mi-aș dori și în Sibiu categoric să facem astfel de activități”.

Despre dragostea față de muzică și despre Corul Parohiei Irești

Părintele Ionel Miron și preoteasa Paraschiva sunt sufletele Asociației Sfânta Ecaterina – "Cel ce dă, lui își dă”, asociație ce își propune să fie alături de persoanele aflate în situații vulnerabile, în special de copii. Un proiect de suflet al lor este Corul Parohiei Irești format din copilași care nu au posibilitatea de a învăța să cânte la un instrument și pe care cei doi îi ajută cu toată dragostea și toată bucuria din lume. Corul a devenit cunoscut după participarea, în 2018, la emisiunea „Românii au talent”. Când vorbește despre activitățile pe care la face împreună cu copiii, Paraschiva își amintește de copilăria ei și de cât de mult și-a dorit ea să învețe să cânte la un instrument. „În ceea ce privește corul, eu de mică mi-am dorit să cânt la o chitară, dar situația financiară nu mi-a permis. Am reușit să-mi cumpăr prima mea chitară din primii mei bani de box. Totul se poate face, trebuie doar să vrei”.

Cu fiecare repetiție și cu fiecare zâmbet de pe buzele copiilor, preoteasa retrăiește copilăria ei. Își dorește să ajute și să ofere ceea ce nici ea nu a avut pentru că înțelege atât de bine nevoile copiilor și pentru că imposibilul devine posibil atunci când îți dorești.

„Sunt dintr-o familie cu șase copii, de multe ori de asta îi înțeleg și pe copilașii din zona noastră, eu știu ce înseamnă grijile, neajunsurile și clar înțelegerea mea față de ei vine din propria trăire a vieții. Nu am cum să nu îi înțeleg când eu am trecut prin etape care au fost grele, îi înțeleg perfect. Pentru mine sunt prelungirea familiei mele. Îmi e greu să povestesc despre acest lucru pentru că sunt ani în care am trecut prin foarte multe greutăți”, rememorează Paraschiva.

Și copiii lor îndrăgesc muzica

În funcție de vârste, corul este împărțit în mai multe grupe. În fiecare vineri se întâlnesc pentru repetiții, iar de multe ori, sâmbăta și duminica, după liturghie, rămân să cânte împreună. Din componența corului fac parte atât copilași din satul Irești, cât și din satele alăturate.

„Eu mi-am dorit niște lucruri când eram micuță, iar dacă acum există această posibilitate de a face o activitate într-o comunitate, profităm de ea. E greu să ajungi la oraș să poți să-ți permiți să faci un curs de chitară, am adus cursul de chitară în sat. Am adus la început un copilaș care făcuse și el două trei cursuri de chitară și am văzut că învață repede primele tehnici, iar după aceea am început să studiem noi, pentru că aveam nevoie ca să le explicăm copilașilor mai departe. A venit o fată care știa foarte bine să cânte la chitară și cu ajutorul ei am studiat și i-am învățat. Am făcut-o cu mare drag. Am făcut-o din toată inima, am făcut tot ceea ce ne place”, mai spune preoteasa.

Dragostea pentru muzică a fost transmisă mai departe și copiilor. „Cel mai mare deja a învățat toate cântecele pe care le cântă copiii. Într-un an de zile le-a învățat pe toate pe care le cântă cei din prima grupă”.

Paraschiva este un exemplu de iubire, dăruire și implicare. Își dorește să ajute, să inspire și crede într-o lume mai bună. Mai multe despre activitățile Corului Parohiei Irești și ale „Asociației Sfânta Ecaterina – Cel ce dă, lui își dă” puteți afla aici.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Adina

Acum 4 luni

Frumos reportaj. Frumoasa poveste. Avem nevoie de mai multi oameni implicati in comunitate.

Raspunde

M

Acum 4 luni

Am cunoscut-o pe Paraschiva la clubul Kudokai, acum mulți ani. Încă de atunci era o fată serioasă şi ambițioasă. Felicitări ei şi celor care o ajută!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus