Sâmbătă,
25.03.2023
Parțial Noros
Acum
17°C

Refugiații ucraineni vor beneficia de transport gratuit cu avionul, trenul, rutier și naval

Refugiații ucraineni vor beneficia de transport gratuit cu avionul, trenul, rutier și naval

O serie de gratuităţi şi facilităţi vor fi acordate pentru transportul rutier, feroviar, naval şi aerian al refugiaţilor din Ucraina, după ce Guvernul a adoptat, în şedinţa de sâmbătă, un proiect de hotărâre pe această temă.

"Este vorba despre acordarea de gratuitate la toate călătoriile efectuate cu operatorii de transport feroviar, la tren de rang regio şi interregio clasa a II-a, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, în baza actelor de identitate, documentelor temporare de identitate, rezidenţă sau a permiselor eliberate de autorităţile române; scutirea de la plata tarifelor de trecere cu bacul pentru cetăţenii străini sau apatrizii care intră în Romania prin punctul internaţional de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene din localităţile Isaccea şi Orlivka, precum şi acordarea de gratuitate pentru călătoriile efectuate cu operatorii de transport fluvial pe ruta Isaccea-Galaţi, acolo unde există un flux substanţial de cetăţeni ucraineni care fug din calea agresiunii militare ruse şi se refugiază în România sau trec din România pentru a ajunge în alte ţări din Uniunea Europeană", a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, sâmbătă, după şedinţa de Guvern.

El a menţionat că acordarea de gratuitate la transportul rutier naţional sau internaţional, după caz, pe perioada staţionării temporare sau a tranzitării teritoriului României, scutirea de la perceperea taxelor aferente autorizaţiilor de transport de persoane şi de marfă prevăzute de acordurile rutiere bilaterale sau multilaterale, decontarea contravalorii biletelor de călătorie gratuită, prin bugetul Autorităţii pentru Reformă Feroviară fac parte, de asemenea, din categoriile de facilităţi reglementate de Guvern în sprijinul celor care tranzitează sau intră în România din Ucraina.

"Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă, după caz, vor stabili capacităţile de transport disponibile pentru a rezolva problema transportului rutier, în măsura disponibilităţii emise de operatorii de transport rutier de persoane către Consiliile Judeţene sau Primăria Municipiului Bucureşti", a declarat Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în situaţii excepţionale, în cazul imposibilităţii efectuării transportului feroviar sau rutier, la solicitarea Ministerului Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) şi cu acordul statului de destinaţie, se vor putea organiza transporturi gratuite ale respectivelor persoane care vor să părăsească România prin curse aeriene de tip charter.

"Acordul statului de destinaţie se va transmite Ministerului Transportului şi Infrastructurii de DSU, achiziţia serviciilor de transport aerian charter urmând a se realiza prin procedură de achiziţie publică în regim de urgenţă, în conformitate cu Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, cu modificările şi completările ulterioare", a anunţat Dan Cărbunaru.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus