Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Pasiunea pentru gătit a două sibience a strâns câteva mii de fani pe Instagram: „Primim poze cu rețete încercate de urmăritori”

Pasiunea pentru gătit a două sibience a strâns câteva mii de fani pe Instagram: „Primim poze cu rețete încercate de urmăritori”

Două tinere din Sibiu și-au mutat pasiunea în social media. Prietene din copilărie, Sabina și Flavia au descoperit acum șapte ani că sunt pasionate de gătit – una mâncare, cealaltă deserturi. Pandemia le-a oferit chiar un timp în care au carantinat împreună și atunci s-a născut proiectul lor culinar. Acum au o pagină pe Instagram cu peste 8.000 de urmăritori, iar sibiencele spun că sunt cele mai fericite atunci când cineva preia o rețetă de pe pagina lor - Povești Aromate - și le trimite poze cu rezultatul.

Pe Sabina și Flavia le leagă o frumoasă prietenie de peste 20 de ani. Au fost colege în școala generală, iar de atunci au rămas foarte apropiate. Ideea de a-și face o pagină comună de mâncăruri a venit în urmă cu aproximativ doi ani, când și-au dat seama cât de bine lucrează împreună și ce pasiune puternică au pentru tot ce înseamnă mâncare și desert – de la preparare, până la fotografierea rezultatului.

mancare instagram povesti aromate

Cele două sibience au puțin peste 30 de ani și lucrează full time fiecare în câte o corporație. Flavia s-a mutat acum aproape un an în Amsterdam, iar Sabina a rămas la Sibiu, însă prietenia lor a trecut și testul distanței. La fel și pagina lor de Instagram care acum are 8.378 de urmăritori.

„Mama a devenit o sursă de inspirație pentru amândouă, de multe ori ne sfătuim cu ea și mereu reușește să ne surprindă cu idei și tehnici noi.”

„Pasiunea pentru gătit ne-am descoperit-o cu șapte-opt ani în urmă, venind la amândouă natural, eu eram axată mai mult pe mâncare, iar Flavia pe deserturi. Pentru mine inspirația cea mai mare a fost mama, care este de asemenea foarte pasionată de acest domeniu, documentându-se foarte mult și experimentând mereu în bucătărie. Fără să îmi dau seama, a fost cumva un model pentru mine, fiind mereu fascinată de tot ceea ce reușea ea să gătească și de felul în care ne explica cum a ajuns la rezultatul final”, povestește Sabina.

mancare instagram povesti aromate

Niciuna nu a făcut pregătiri în domeniu, iar inspirația vine din diferite surse - atât din cărți, seriale de gătit, cât și de la alți bloggeri sau din meniurile restaurantelor.

„Nu suntem adeptele cărților de rețete, ci mai degrabă ne place să ne documentăm despre tehnici și moduri de a găti, astfel încât aromele și texturile să se îmbine perfect.”

Flavia a locuit o perioadă lungă de timp la București, iar Face Time a fost salvarea lor. Stăteau cu orele și povesteau despre orice, iar odată ce au descoperit pasiunea pentru gătit, pe lângă povești, au început să experimenteze și arome împreună. De aici s-a născut și acest proiect, în urmă cu doi ani.

mancare instagram povesti aromate

„Mai exact, ideea ne-a venit când am pregătit împreună masă de Crăciun, Sabina s-a ocupat de partea de mâncare, iar Flavia de desert. Am aranjat totul frumos, după care am făcut o groază de poze. Ulterior ne-am dat seama cât de bine ne completăm și așa a început totul”, povestesc cele două.

La puțin timp după a venit pandemia, iar Flavia s-a mutat la Sibiu. A locuit cu Sabina pentru o perioadă de timp și a fost momentul ideal pentru a da naștere proiectului, dar și pentru a experimenta și mai multe rețete împreună, spune Sabina.

Prima rețetă, un mini eșec

Cele două au început să gătească împreună cu mult timp înainte să aibă pagina de Instagram. Iar prima rețetă a fost un mic eșec, spun ele.

„Prima rețeta preparată împreună a fost în timpul facultății, la Cluj, unde am locuit împreună. Este vorba despre o ciorbă de varză, o rețeta foarte simplă, care din păcate a fost un mini eșec. Pe vremea aceea, gătitul era mai mult o nevoie decât o pasiune.”

mancare instagram povesti aromate steluțe

Când au reînceput să gătească împreună, au descoperit că mâncarea nu trebuie să fie doar o necesitate, ci chiar ceva mai mult – un proiect de suflet care să îi inspire și pe cei din jur.

„De când am început din nou să gătim împreună, primele rețete au fost tarta cu nucă de cocos și dulce de leche, Cheesecake cu fructe de pădure, supă cremă de ciuperci, de altfel și primele rețete postate pe pagina noastră. Ne-am inspirat foarte mult una pe cealaltă, iar în acea perioada în care am locuit împreună am reușit să ne conturăm împreună un stil comun, fapt care ne-a ajutat ulterior foarte mult să continuăm proiectul și la distanță”, spune Sabina.

„Nu am pornit cu gândul de a crește pagina”

Cele două explică faptul că deși gândul inițial nu a fost acela de a avea o pagină de succes pe Instagram, au fost bucuroase când au primit o ofertă de colaborare de la un brand pe care îl admirau, după doar două luni de la primele rețete postate.

„Nu am pornit pe acest drum cu gândul de a crește pagina. Eram pur și simplu entuziasmate că în sfârșit am pus proiectul în practică. Poate și din această cauză, am primit după primele două luni o ofertă de colaborare de la un brand pe care îl îndrăgeam foarte mult, astfel încât entuziasmul nostru a atins cote maxime și ne-a ambiționat să ne întrecem pe noi în crearea rețetelor”, spun ele. „Creșterea a fost și este în continuare organică, de altfel și destul de lentă, dorindu-ne foarte mult ca oamenii care ne urmăresc să aibă încredere în noi și să se inspire de la noi.”

mancare instagram povesti aromate

Pentru că există deja numeroase pagini cu mâncare peste tot pe internet, sibiencele cred că ar putea fi demoralizant să aștepți să îți crească urmăritorii. Tocmai de aceea, pentru ele mai mult contează calitatea postărilor și nu cantitatea de content publicat, iar rapiditatea cu care crește pagina este mult mai puțin importantă.

Iar cel mai frumos lucru e atunci când urmăritorii lor le anunță că au încercat rețetele postate pe Povești Aromate, așa cum au numit pagina.

„Când primim poze cu rețete pregătite de urmăritori suntem cele mai fericite.”

Au fost aproape să pășească din mediul virtual în cel real

Pagina este atât de apreciată încât cele două au primit chiar și oferte de a pregăti mâncarea la anumite evenimente. Însă pentru că nu vor să dea greș, au ales să înceapă cu prietenii și familiile. Iar odată ce vor avea mai multă experiență în domeniu, vor merge mai departe.

„Am avut un plan în vara anului trecut de a ieși cu mâncarea din mediul virtual, dar acesta s-a oprit înainte să înceapă, Flavia mutându-se în Amsterdam. Am decis ulterior să continuăm împreună doar în mediul online. Momentan avem amândouă mai multe proiecte în desfășurare și am decis să ne focusăm pe acestea”, spun Sabina și Flavia.

mancare instagram povesti aromate avocado

„Am primit și oferte de a pregăti partea de mâncare în cadrul unor evenimente; până în momentul de față însă, ne-am limitat doar la prieteni sau cunoștințe pentru a acumula puțină experiență în acest domeniu.”

Le-am rugat să împărtășească cu noi și una din rețetele lor preferate. S-au gândit la o rețetă de Cheesecake cu sos de caramel și nuci pecan:

cheesecake mancare instagram povesti aromate

Ingrediente:

Blat:

  • 180 g biscuiți digestivi
  • 90 g unt topit (nesărat)
  • 3 linguri zahăr brun

Crema:

  • 900 g cremă de brânză (la temperatura camerei)
  • 200 g zahăr
  • 160 g smântână de gătit (la temperatura camerei)
  • 1 ½ linguriță extract de vanilie
  • 4 ouă
  • un praf de sare

Sos:

  • 80 g de unt (nesărat)
  • 100 g zahăr brun
  • ½ linguriță de scorțișoară
  • 60 g smântână de gătit
  • 200 g nuci pecan
  • un praf de sare

Mod de preparare:

Pentru început, mărunțim biscuiții într-un procesor și îi amestecăm cu zahărul brun și cu untul topit.

Acoperim apoi fundul unei tăvi rotunde cu pereți detașabili cu hârtie de copt, iar pereții laterali îi ungem cu puțin unt.

Turnăm apoi biscuiții zdrobiți în formă și îi presăm bine cu mâinile sau cu ajutorul unei linguri, iar apoi băgăm tava la cuptorul preîncălzit la 160 de grade timp de 10 minute.

Între timp, mixăm crema de brânză împreună cu zahărul, până când acesta din urmă se dizolvă complet.

Adăugăm smântâna de gătit și extractul de vanilie, iar apoi câte un ou pe rând, până când obținem o compoziție omogenă.

După ce scoatem blatul din cuptor, îl lăsăm câteva minute la răcit, iar apoi turnăm crema deasupra și băgăm totul înapoi la cuptor pentru încă 60 de minute.

Când acesta este gata, îl mai lăsăm 10 minute în cuptor, iar apoi deschidem treptat ușa cuptorului până acesta se răcește complet (fără a scoate tortul, deoarece riscăm să se crape din cauza diferenței de temperatură)

Sos:

Într-o tigaie cu pereți înalți, topim untul cu zahărul brun la o temperatură mică, amestecând constant.

Adăugăm ulterior scorțișoara, smântâna de gătit, praful de sare și nucile pecan și mai amestecăm timp de 1 – 2 minute.

Turnăm sosul peste Cheesecake cât este încă cald și servim imediat.

mancare instagram povesti aromatemancare instagram povesti aromatemancare instagram povesti aromatemancare instagram povesti aromate prajituramancare instagram povesti aromate prajituramancare instagram povesti aromate clatitemancare instagram povesti aromate platouri

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Ana B

Acum 2 ani

Probabil cu multe povesti aromate in spate, dar cu adevarat sunt o inspiratie. Arată la superlativ fiecare preparat. Eu una când vreau o rețetă deosebită intru pe pagina lor. Deliciu culinar. La cât mai multă insipiratie fetelor si multe succese!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus