Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
25°C

PSD s-a opus: achiziția de către Sibiu a Casei Hermes de la FDGS a picat, deocamdată. ”O să rezulte un preț mai mare”

PSD s-a opus: achiziția de către Sibiu a Casei Hermes de la FDGS a picat, deocamdată. ”O să rezulte un preț mai mare”

Ca urmare a opoziției anunțată de social-democrați, proiectul de hotărâre referitor la negocierile pentru achiziția de către Consiliul Județean Sibiu a Casei Hermes din Piața Mică au fost amânate.

Este vorba de clădirea din Piața Mică nr. 11, unde funcționează două muzee din cadrul CNM ASTRA, precum și studiourile Astra Film. Clădirea este în proprietatea Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu (FDGS), ai cărui reprezentanți au decis în toamna anului trecut să o vândă Muzeului ASTRA, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

S-a ajuns săptămâna aceasta la elaborarea unui proiect de hotărâre pentru stabilirea comisiei care să negocieze din partea CJ Sibiu achiziția imobilului. Acesta a fost evaluat, în aprilie anul trecut, la suma de 1,46 de milioane de euro. Raportul de evaluare a fost comandat de către FDGS, iar acest lucru a atras opoziția social-democraților.

”Consilierii PSD se vor abține. Am arătat și în comisia de specialitate, achiziția ar fi mai mult decât oportună fiind vorba de un monument istoric. Critica noastră este că singurul punct de plecare pentru prețul negociat este raportul întocmit de inginerul Horia Silviu Cercel. Nu contest probitatea morală și profesională a domnului evaluator. Dar mi s-ar fi părut normal să avem și un raport întocmit la cererea CJ și acesta să fie punctul de plecare al negocierii.

Nu suntem împotriva proiectului, dar în forma în care este prezentat ne vom abține de la vot”, a anunțat Laura Barac, liderul de grup al consilierilor județeni din partea PSD.

Totodată, de la vot au anunțat că se vor abține și consilierii județeni din partea FDGR, ca urmare a situației de incompatibilitate în această chestiune.

”Eu nu îmi voi asuma această negociere”

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, cea propusă prin proiectul de hotărâre să conducă respectiva comisie de negociere, a arătat că rațiunea pentru care a fost acceptată evaluarea realizată la comanda FDGR ține de momentul în care aceasta a fost făcută. Adică în urmă cu un an. Iar de atunci, prețurile au mai crescut, este de părere președinta CJ Sibiu.

”Atunci când s-a făcut acest proiect de hotărâre s-a luat în calcul principiul potrivit căruia cel care este vânzător stabilește prețul. De aceea a fost luată în calcul raportul unui expert autorizat, care își asumă sub semnătură acel preț. Nimic nu ne oprește să facem și noi o expertiză. Cea existentă a fost făcută acum un an. Și știm cu toții că valorile pe piața imobiliară au crescut de anul trecut. Dacă o facem acum (evaluarea – n.r.), o să rezulte un preț mai mare. Nu vreau să existe nicio discuție pe această tranzacție, toți cei implicați sunt de foarte bună credință. Știu cât de curtați sunt cei de la FDGR pentru a vinde pe un preț mult mai bun acel imobil, cât susțin domniile lor ca acest spațiu să rămână unul cu destinație culturală și de aceea acceptă un preț mai mic”, a răspuns Cîmpean. 

Ea a cerut și opinia consilierilor USR, care au arătat că vor vota ”pentru”, considerând oportun proiectul.

Președinta CJ Sibiu a arătat că, oricum, fără voturile FDGR și cele ale PSD nu s-ar fi întrunit majoritatea necesară adoptării unui astfel de proiect, pe care l-a retras prin urmare de pe ordinea de zi. ”Nu vreau ca ai noștri colegi de la PSD să suspecteze altceva. Dacă insistați în această chestiune, voi cere și celorlalți colegi să retragem acest proiect, să facem o expertiză de către Consiliul Județean, cu mențiunea că în comisia de negociere nu îmi voi asuma eu această negociere. Fiecare grup politic va desemna un reprezentant, deoarece cu siguranță toate datele de pe piață ne arată că lucrurile s-au schimbat”.

Citește și 1,46 milioane de euro: încep negocierile cu Forumul Democrat al Germanilor pentru cumpărarea Casei Hermes din Piața Mică

Consultă aici Raportul de evaluare al Casei Hermes

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Hansescu

Acum 3 luni

Sașii vor mai revendica imobilul și peste 50 de ani ca să-l revândă statului? Vom muri și vom vedea. Nu puteau face ei mai bine un hotel de lux ca să le iasă un ban cinstit?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus