Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

MS: Începe distribuirea medicamentelor cu iod. Medicii de familie reacționează: „vrem să ajutăm, dar este foarte greu”

MS: Începe distribuirea medicamentelor cu iod. Medicii de familie reacționează: „vrem să ajutăm, dar este foarte greu”

Mai multe patronate ale medicilor de familie din țară, printre care și Patronatul Medicilor de Familie din Sibiu condus de dr. Codruța Popescu au reacționat cu privire la declarațiile ministrului sănătății prin care se anunța că în distribuirea pastilelor cu iod vor fi implicați medicii de familie. Aceștia atrag atenția printr-un comunicat de presă comun că nu intră în atribuțiile lor distribuirea acestor medicamente și că riscă să-și blocheze activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor. Pe de altă parte, ministrul sănătății a anunțat astăzi că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă. Este vorba în mod special de persoanele până în 40 de ani. 

Membrii mai multor patronate ale medicilor de familie din țară au reacționat la declarațiile ministrului sănătății Alexandru Rafila prin care acesta anunța că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea medicamentelor cu iod către populație.

Citește și „Omicron epuizează medicii de familie: Merităm să ni se recunoască eforturile zilnice”

„O să vedem dacă putem găsi o formulă prin intermediul Inspectoratelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă să le distribuie ei către medicii de familie. În HG care prevede modul de distribuire, responsabilităţi au şi prefecturile şi unităţile ISU. Într-un judeţ, în general, nu există mai mult de 300 de medici de familie. Planificarea şi organizarea distribuţiei se va întâmpla săptămâna viitoare. Dacă Antibiotice Iaşi a reuşit în două săptămâni să le producă şi să le şi distribuie până la Direcţiile de Sănătate Publică, şi noi trebuie să facem acelaşi lucru încât să adoptăm legislaţia necesară şi să începem activitatea de distribuţie" a fost una dintre precizările ministrului.

În fapt, medicii de familie care spun că nu au fost consultați solicită să se ia „act de poziția medicilor specialiști de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, anunțată în presă, fără consultarea prealabilă a reprezentanților medicilor de familie”. Pe de altă parte avertizează că vor ajunge în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor.

„S-a arătat în presă că potrivit necesarului realizat de către autorităţi, România are nevoie de 30 de milioane de comprimate și că acestea vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie. Iată și modalitatea în care urmează să se desfășoare activitatea în cabinetele medicilor de familie în următoarea perioadă, dacă aceste intenții vor fi puse în practică. În România există un număr de aproximativ 10.000 medici specialiști de medicină de familie, furnizori de servicii de asistență medicală primară în contract cu casele județene de asigurări de sănătate, pe listele cărora sunt înscriși aproximativ 16.000.000 pacienți. Durata estimată pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu este de aproximativ trei săptămâni. La un număr mediu de 2200 pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de cca 150 pacienți, la cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un ”minim efort” din partea medicilor de familie”, se arată într-un comunicat de presă transmis de membrii patronatelor.

În final aceștia fac apel la decidenții din sănătate pentru a respecta dreptul cetățenilor la asistența medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul distribuitorilor de medicamente pentru o perioadă de timp în care să se blocheze complet furnizarea de servicii medicale curative în cabinetele medicilor de familie.

Comunicatul de presă integral al medicilor de familie poate fi citit AICI

Sibiul se alătură demersurilor

Potrivit medicului Codruța Popescu, președintele patronatului din Sibiu, în momentul de față nu există o directivă din partea DSP Sibiu cu privire la distribuirea medicamentelor cu iod, comunicatul de presă făcând referire strict la declarațiile ministrului sănătății. Medicul sibian explică faptul că nu este rea voință din partea medicilor de familie, dar spune că este foarte greu din punct de vedere logistic să primească încă o sarcină față de cele primite în pandemie.

Dr. Codruța Popescu, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Sibiu

„Comunicatul este în urma unor discuții avute la nivelul unor patronate din țară în cadrul cărora s-a încercat să se vină și cu soluții. Adică să vedem care sunt și alte mijloace posibile pentru a distribui aceste medicamente. Noi în continuare facem foarte multe lucruri în cabinet. Facem testare pentru COVID, virusul nu a dispărut, monitorizare de COVID, împărțim vouchere, asta pe lângă treaba pe care o avem. Înțelegem că trebuie să ajutăm și ne dorim să ajutăm dar sunt și alte soluții. Dacă este să distribuim noi aceste medicamente va fi în detrimentul pacienților noștri. Vreau să se înțeleagă bine, nu este că nu vrem să ajutăm, dar este foarte greu din punct de vedere logistic”, spune dr. Codruța Popescu.

Comunicatul de presă a fost semnat de membrii a nouă patronate ale medicilor de familie din țară.

Rafila a făcut luni noi declarații

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut astăzi, 28 martie, noi declarații pe această temă, la Ploieşti, scriu cei de la Agerpres. Acesta a anunțat că săptămâna viitoare va începe campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu către populaţia eligibilă. Este vorba în mod special de persoanele până în 40 de ani.

„Săptămâna aceasta facem campania de informare şi, începând de săptămâna viitoare, distribuţia la toţi cei care sunt eligibili, în principiu populaţia până la vârsta de 40 de ani", a spus Rafila, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a explicat necesitatea distribuirii acestor pastile făcând referire la conflictul armat din Ucraina, dar şi la "memoria colectivă" privind incidentul nuclear de la Cernobîl.

„E o problemă legată de contextul actual. Dumneavoastră vedeţi că în vecinătatea imediată a graniţelor României se desfăşoară un conflict armat de mare amploare. În mod evident, există şi o memorie colectivă legată de un incident care s-a întâmplat în anul 1986 pe teritoriul Ucrainei şi este normal ca autorităţile de sănătate publică să reacţioneze rapid şi să găsescă o soluţie pentru orice incident ar apărea legat de zona aceasta nucleară. Fără să îngrijorăm în vreun fel lumea, nu avem de ce să facem acest lucru, trebuie însă să furnizăm populaţiei unul dintre elemente care reduc impactul unui posibil incident, nu probabil, repet, ci posibil. Unul dintre ele este această protecţie sau prevenţie care nu se administrează decât în orele care urmează unui astfel de incident, doar la recomandarea autorităţilor de sănătate publică şi lucrul ăsta, ca să poată să fie posibil, pastilele trebuie să fie în posesia populaţiei”, a precizat Alexandru Rafila.

Foto ilustrativă: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

Ispirescu

Acum 2 ani

Vai de mine!!! De moarte să distribui niște pastile! Sigur vor bani in plus pentru asta, desi primesc lunar bani pentru o sumedenie de pacienti din lista pe care nu-i vad cu anii. Mai bine nu spuneau nimic.
Raspunde

DB

Acum 2 ani

"facem foarte multe lucruri în cabinet". Nu contest. DAR cunosc atâtea cazuri în care doctorul de familie ştia că pacienţii le-au fost ridicaţi de ambulanţă în stare gravă [chiar medicul recomandase plimbarea cu salvarea] fără să se mai intereseze de un 1 an ce mai e cu pacientul, dacă mai trăieşte. Nu vreau să proiectez un astfel de comportament asupra tuturor medicilor de familie, dar nici să nu ne lăsăm orbiţi de haloul de sanctitate ce ni se livrează. Medicii de familie au acum oportunitatea să-şi ia fişele la rând şi să vadă concret cine mai e în evidenţa lor, să-i caute după 2 ani de pandemie şi să vadă starea de sănătate a comunităţii, să ia pulsul la figurat [că la propriu nu mai pune nimeni mâna] şi să constate măcar din curiozitate profesională [ce glumă!!!] unde sunt românii dpdv al sănătăţii. Când braconează pacienţi din stânga şi din dreapta ca să-şi facă "portofoliul" niciun efort nu e prea mic, dar când au ajuns boieri cu câteva mii de clienţi în scripte nu prea îi interesează starea lor de bine.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus