Restaurantul Kon Tiki, recunoscut în Sibiu ca fiind locul în care poți mânca cea mai bună ciorbă de burtă, a primit sâmbătă un elogios articol în ziarul Der Bund, care apare în Elveția din 1850.
Deloc impresionat de ambianță, autorul articolului a apreciat culoarea, textura și gustul ciorbei. ”A fost o masă delicioasă într-un loc în care nu mă așteptam. Nu vreau să spun acum că o să mă apuc să curăț burta acasă, și să o gătesc rafinând-o cu smântână și pudră de boia, asta o las pe seama specialiștilor de la Kon Tiki. Am învățat că trebuie să respecți recomandările, chiar dacă poate părea riscant la început”, scrie Christian Seiler, autorul articolului.
”Multe case ar putea folosi un nou strat de vopsea, iar la periferie, precum și în jurul satelor din zonă, sunt mahalalele în care locuiesc romii români”
Înainte de a ajunge la concluzia de mai sus, ziaristul și-a introdus cititorii în atmosfera localului.
”Știu că este nevoie de explicații. Sibiul, fost Hermannstadt, este situat în centrul geografic al României, în Transilvania. Sibiul, cu 150.000 de locuitori, este un oraș frumos din secolul al XII-lea, centrul istoric cu străzile sale înguste, piețe mari și turnuri puternice a fost recent renovat de când municipiul a fost proclamat Capitală Culturală Europeană, în 2007.
Chiar și astăzi, urmele minorității germane, care au modelat orașul și zona până la sfârșitul epocii Ceauşescu, sunt inconfundabile: liceul german, librăria germană, Café Wien, restaurantele poartă încă nume germane.
În afara centrului, Sibiul este mai puțin atractiv. Multe case ar putea folosi un nou strat de vopsea, iar periferiile, precum satele din jur, sunt mahalalele în care locuiesc romii români”, relatează autorul.
Și intră în subiect.
”O sală de mese neîmpodobită ocupă întregul parter al restaurantului Kon Tiki. O mulțime de oameni. Dacă apuci să iei o masă fără să aștepți ești norocos, de obicei sunt mulți oameni în zona intrării care stau pe chat și vorbesc la coadă pentru a se așeza la următoarea masă liberă.
La masa, pe care confidentul meu român o ocupase de precauție, erau deja așezate farfurii. Kon Tiki este renumit pentru supele sale – sau, mai precis, pentru supa sa: legendara ciorbă de burtă, pentru care am venit aici.
Un chelner, îmbrăcat corespunzător într-o cămașă albă și vestă neagră, s-a apropiat cu o oală mare și un polonic. Nici nu comandasem, dar nu așa funcționează lucrurile aici. Chelnerii presupun că fiecare oaspete mănâncă ciorbă de burtă. Știam un principiu asemănător de la barurile de bere din Praga, în care nu comanzi berea, ci o primești automat la masă, până când, în cele din urmă, o strângi și plătești.
Chelnerul a zâmbit cu amabilitate în timp ce mi-a acoperit fundul farfuriei cu primul polonic. M-am aplecat automat pentru a inhala parfumul și pentru a înțelege la ce să mă aștept”, relatează articolul.
„Chelnerul ar fi continuat să pună dacă nu aș fi spus <mulțumesc>, <mulțumesc>”
S-a declarat în cele din urmă mulțumit de ce a primit în farfurie.
”La prima vedere, nu aș fi clasificat Kon Tiki drept, dar mirosul care se ridica din ciorbă spunea o altă poveste. Ciorba asta mirosea curat, puternic și armonios. Am fost uimit de cât de strălucitoare era, cu ochii roșu-portocaliu distribuiți uniform pe suprafață, în timp ce burta palidă, tăiată în fâșii, ieșea din lichid precum puiul. Mirosul nu conținea nici cea mai mică notă neplăcută, ceea ce, vorbesc din experiență, nu este de la sine înțeles.
M-am uitat înapoi la chelner, care îmi urmărea examenul cu interes amuzat, și am dat din cap. A scos și a scos până când farfuria mea s-a umplut până la refuz și probabil că ar fi continuat să scoată ciorbă din oală dacă nu aș fi spus <mulțumesc>, <mulțumesc>”, a mai scris autorul.
Citește și:
Blogger american: Ciorba de burtă de la Kon Tiki, cea mai bună din lume | Video
No, care-i cea mai bună ciorbă de burtă?
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: ciorda de burta , ziar , elvetia , Sibiu , Kon Tiki ,
Vizualizari: 17475
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Gigel
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Bitt Dannman
Acum 4 ore
Adrian
Acum 4 ore
Emil