Vineri,
04.10.2024
Cer Senin
Acum
17°C

Restaurantul Kon Tiki a apărut în presa elvețiană: ”A fost o masă delicioasă într-un loc în care nu mă așteptam”

Restaurantul Kon Tiki a apărut în presa elvețiană: ”A fost o masă delicioasă într-un loc în care nu mă așteptam”

Restaurantul Kon Tiki, recunoscut în Sibiu ca fiind locul în care poți mânca cea mai bună ciorbă de burtă, a primit sâmbătă un elogios articol în ziarul Der Bund, care apare în Elveția din 1850.

Deloc impresionat de ambianță, autorul articolului a apreciat culoarea, textura și gustul ciorbei. ”A fost o masă delicioasă într-un loc în care nu mă așteptam. Nu vreau să spun acum că o să mă apuc să curăț burta acasă, și să o gătesc rafinând-o cu smântână și pudră de boia, asta o las pe seama specialiștilor de la Kon Tiki. Am învățat că trebuie să respecți recomandările, chiar dacă poate părea riscant la început”, scrie Christian Seiler, autorul articolului.

”Multe case ar putea folosi un nou strat de vopsea, iar la periferie, precum și în jurul satelor din zonă, sunt mahalalele în care locuiesc romii români”

Înainte de a ajunge la concluzia de mai sus, ziaristul și-a introdus cititorii în atmosfera localului.

”Știu că este nevoie de explicații. Sibiul, fost Hermannstadt, este situat în centrul geografic al României, în Transilvania. Sibiul, cu 150.000 de locuitori, este un oraș frumos din secolul al XII-lea, centrul istoric cu străzile sale înguste, piețe mari și turnuri puternice a fost recent renovat de când municipiul a fost proclamat Capitală Culturală Europeană, în 2007.

Chiar și astăzi, urmele minorității germane, care au modelat orașul și zona până la sfârșitul epocii Ceauşescu, sunt inconfundabile: liceul german, librăria germană, Café Wien, restaurantele poartă încă nume germane.

În afara centrului, Sibiul este mai puțin atractiv. Multe case ar putea folosi un nou strat de vopsea, iar periferiile, precum satele din jur, sunt mahalalele în care locuiesc romii români”, relatează autorul.

Și intră în subiect.

”O sală de mese neîmpodobită ocupă întregul parter al restaurantului Kon Tiki. O mulțime de oameni. Dacă apuci să iei o masă fără să aștepți ești norocos, de obicei sunt mulți oameni în zona intrării care stau pe chat și vorbesc la coadă pentru a se așeza la următoarea masă liberă.

La masa, pe care confidentul meu român o ocupase de precauție, erau deja așezate farfurii. Kon Tiki este renumit pentru supele sale – sau, mai precis, pentru supa sa: legendara ciorbă de burtă, pentru care am venit aici.

Un chelner, îmbrăcat corespunzător într-o cămașă albă și vestă neagră, s-a apropiat cu o oală mare și un polonic. Nici nu comandasem, dar nu așa funcționează lucrurile aici. Chelnerii presupun că fiecare oaspete mănâncă ciorbă de burtă. Știam un principiu asemănător de la barurile de bere din Praga, în care nu comanzi berea, ci o primești automat la masă, până când, în cele din urmă, o strângi și plătești.

Chelnerul a zâmbit cu amabilitate în timp ce mi-a acoperit fundul farfuriei cu primul polonic. M-am aplecat automat pentru a inhala parfumul și pentru a înțelege la ce să mă aștept”, relatează articolul.

„Chelnerul ar fi continuat să pună dacă nu aș fi spus <mulțumesc>, <mulțumesc>”

S-a declarat în cele din urmă mulțumit de ce a primit în farfurie.

”La prima vedere, nu aș fi clasificat Kon Tiki drept, dar mirosul care se ridica din ciorbă spunea o altă poveste. Ciorba asta mirosea curat, puternic și armonios. Am fost uimit de cât de strălucitoare era, cu ochii roșu-portocaliu distribuiți uniform pe suprafață, în timp ce burta palidă, tăiată în fâșii, ieșea din lichid precum puiul. Mirosul nu conținea nici cea mai mică notă neplăcută, ceea ce, vorbesc din experiență, nu este de la sine înțeles.

M-am uitat înapoi la chelner, care îmi urmărea examenul cu interes amuzat, și am dat din cap. A scos și a scos până când farfuria mea s-a umplut până la refuz și probabil că ar fi continuat să scoată ciorbă din oală dacă nu aș fi spus <mulțumesc>, <mulțumesc>”, a mai scris autorul.

Citește și:

Blogger american: Ciorba de burtă de la Kon Tiki, cea mai bună din lume | Video

No, care-i cea mai bună ciorbă de burtă?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Danciu

Acum 2 ani

Apropo ciorba de burta. Intamplare, 100% adevarata, de acum cativa ani in incinta cantinei unei (uriase) multinationale din Sibiu. 5 colegi din Sibiu si 2 colegi din Germania isi comanda ciorba de burta. La insistentele colegilor mei cumpara si germanii din renumita ciorba. Se aseaza toti la masa si incep sa deguste aceasta minunatie. Intre timp unul din colegi germani (dupa ce gusta vreo 2-3 linguri) intreaba: "Na ok ... din ce se gateste aceasta ciorba ?". Un coleg sibian ii explica pe engleza ca: "Sunt niste fasii de pe burta vacii .... usturoi ... bla bla". La care germanul: "Zau ??? Noi partea aceea a vitei o dam la catzei ... :)))))". Va jur: in secunda urmatoare liniste totala !!! :))) Bineintzeles, ca din acel moment, germanii nu au mai continuat sa "savureze" delicatesa respectiva. Direct sau indirect colegul german ii facuse la propriu/figurat "catzei" pe sibienii care savurau delicatesa.
Raspunde

Domnu' Danciu...

Acum 2 ani

Ca cetatean al Germaniei (de peste 30 de ani) iti garantez ca ciorba de burta (Kuttelsuppe ) este o ciorba cat se poate de populara in Germania. Are o multime de retete, dupa zona, exact ca si in Romania. In Germania o gasesti chiar si pe raft in magazine, la conserva. Asa ca nu stiu zau de unde or fi fost aia 2 "nemti" de care povestesti, dar si-au cam dat cu firma-n cap.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tov.Escu

Acum 2 ani

2 Romanasi in Germania,au deschis o doza de gulas, unul din ei zice " gulasul e foarte bun dar nu inteleg de ce au pus o fotografie de catel pe doza"
Raspunde

Sibian SB

Acum 2 ani

De la hauristi n-ai ce pretenții sa ai. Tot ce e multinaționale la ei sunt satane, nazisti etc, marxisti progresisti, asa cum de altfel acum au toti romanii ocazia sa vada, de cand cu Rusia... Aur, inventat de rusi cu rol de manipulare si minciuna, ca doar la asta se pricep cel mai bine (pe langa crime de razboi). Hateri, evident. Cat despre jurnalistu neamț, amice, mergi la tine in țară unde ai destui rromi, indieni, arabi, africani, turci etc, dacă tot esti pasionat de rasism. Lasa-ne pe noi cu ciorba noastră ca ne descurcam.
Raspunde

Dumitru Hulea

Acum 2 ani

Alin Bratu, se pare că iar ai rămas fără subiecte...De ce nu relatezi despre cei 4 parlamentari români rusofili convinși care s-au dus la ambasada Federației Ruse să incheie un pact de neutralitate privind agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei?
Raspunde

Freelander

Acum 2 ani

"În afara centrului, Sibiul este mai puțin atractiv. Multe case ar putea folosi un nou strat de vopsea, iar periferiile, precum satele din jur, sunt mahalalele în care locuiesc romii români”, relatează autorul." Fără supărare, dar cred ca autorul acestui articol, ar cam mai trebui sa vina mai des la Sibiu și sa îl mai viziteze mai în profunzime....Sau sa înțeleg ca pe unde a stat sau a fost cazat a cam stat în zone de rromi de a ajuns la concluzia aceasta... Habar nu am cine este autorul, nu ma interesează și cu atât mai puțin nu ma impresionează ca a descoperit printre multe alte delicatesuri, doar ciorba de buarta.... Îl rog pe domnul sa mai treacă prin Sibiu și sa caute adevăratele marginii ale acestuia, nu carierele sau zonele cu rromi....Sau poate a avut de scris despre rromii din România și din întâmplare si-a exprimat si experienta culinara de care a avut parte.... Sa nu uitam ca sunt si alte restaurante în Sibiu unde se poate servi (manca) o ciorba de burta foarte bună...și bănuiesc ca și în marginime găsim aceasta ciorba...Culmea ca de pe acolo a cam plecat ca să o mâncăm și noi sibienii....Oare au inventat-o rromii și noi nu știm???
Raspunde

Croco-diliul

Acum 2 ani

Hai sa ne mai platim si niste reclama, ca s-a cam rarit bănișorul si suntem si multe guri de hranit.
Raspunde

Monica

Acum 2 ani

Restaurantul este curat , ciorba de burta este cea mai buna din oraș , meniul este variat , bun, gustos , servit ireproșabil , prețuri rezonabile . Va felicit !
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Nene jurnalist Christian Seiler....Cioran si Goga nu s-au nascut in mahalalele Sibiului ci in Marginimea Sibiului care nu e locuita decat de 2% supusi regali si imparatesti,ciabo-iulianesti. In rest,da,e buna ciorba stim si noi. Altceva?Documentare inseamna nu numai colesterol si alcool ,ci si adevar.
Raspunde

Atlassib

Acum 2 ani

Nu au nevoie de reclamă plătită. Este mereu plin localul. Se mănâncă și se pleacă. Nu se povestește mult la o bere. Este lume și pentru mâncarea luată la pachet. Și este jumătatea Postului.
Raspunde

Fotbalistul

Acum 2 ani

In ultimii ani este tot mai lungita ciorba de burta de la Kon-Tiki, iar servirea lasa de dorit. A doua portie inclusa in aceiasi bani nu prea se mai intampla, iar pretul este mare pentru o ciorba. De departe cea mai buna ciorba de burta este in prezent la Cabana Valea Aurie. Pret decent, doua portii incluse. Servirea din pacate lasa si acolo de dorit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus