Luni,
27.06.2022
Parțial Noros
Acum
25°C

Ceilalți zece trimiși în judecată în Dosarul Maricuța: de la fosta soție, la fin și cumnat

Ceilalți zece trimiși în judecată în Dosarul Maricuța: de la fosta soție, la fin și cumnat

După opt ani de cercetări și tergiversări în dosarul penal 40/9/2014, cel mai mare dosar de corupție instrumentat la Sibiu, procurorii au anunțat trimiterea în judecată a fostului primar al Șelimbărului, a secretarei Primăriei, Elena Scumpu, a executorului judecătoresc Marin Vasile și a altor ”zece persoane fizice fără calitate specială”. Turnul Sfatului vă prezintă cine sunt aceste persoane ”fără calitate specială”.

Cel mai important nume dintre persoanele fizice ”fără calitate specială” trimis în judecată alături de Daniel Maricuța este Ioan Iuga. Născut în 4 ianuarie 1967 în Tilișca, Iuga a fost consilier al fostului primar al comunei Șelimbăr. ”Este persoana prin intermediul căruia terenurile obținute prin fraudă au fost valorificate pentru sume mari de bani”, se arată documentele de urmărire penală consultate de Turnul Sfatului.

Mână dreaptă a lui Maricuța, la Iuga ajungeau terenurile după ce erau plimbate pe numele altor interpuși. Și înspre Ioan Iuga erau îndrumați de către Maricuța investitorii care aveau nevoie de teren în Șelimbăr, mai arată procurorii anticorupție. Prețurile la care vindea Iuga terenurile erau peste cele ale pieței: ”procedând în acest fel, (investitorii – n.r.) nu vor avea probleme cu eliberarea documentelor și derularea investiției”, au descoperit procurorii.

Probabil cea mai mare notorie tranzacție astfel derulată este cea pentru ridicarea ansamblului imobiliar Avantgarden 3. Ioan Iuga și Marius Bogdan Lupu (un alt interpus al lui Maricuța) au vândut 99.773 de mp către Maurer Imobiliare SRL, pentru suma de 12.710.940 de euro. ”În conținutul promisiunilor de vânzare-cumpărare, părțile au inserat ca și condiții pentru încheierea contractelor în formă autentică îndeplinirea unor obligații care intrau exclusiv în atribuțiile primarului și ale consiliului local pe care acesta (Maricuța – n.r.) îl controla, fiind practic redactarea înțelegerii frauduloase care face obiectul dării/luării de mită. Ulterior, parte din aceste obligații au fost preluate și inserate în cadrul certificatelor de urbanism în baza cărora s-au eliberat autorizațiile de construire pentru Maurer Imobiliare (...) Este prevăzut că se va putea racorda la utilități cu ușurință, că se va putea trece terenul în intravilan în maxim 30 de zile, că nu vor fi amplasate magistrale, că va avea acces necondiționat carosabil și pietonal, că nu va avea restricții la transportul în șantier, inclusiv faptul că primăria va realiza drumurile de o parte și alta a parcelelor în etape, în paralel cu dezvoltarea proiectului rezidențial”, enumeră procurorii din înțelegerile contractuale pe care și le asuma Iuga.

Protecția de care se bucurau investitorii care cumpărau la suprapreț funcționa: cei de la Maurer Imobiliare au primit primul certificat de urbanism pentru ridicarea primului bloc pe 19 septembrie 2013, iar în decurs de 18 zile lucrătoare (adică pe 4 octombrie 2013) Primăria Șelimbăr emitea deja autorizația de construire pentru acel prim bloc. ”Timp insuficient pentru obținerea tuturor avizelor și parcurgerea tuturor etapelor de avizare”, după cum aveau să descopere și cei de la Antifraudă, în urma unui control referitor la autorizarea celui de-al doilea bloc al ansamblului. Pentru care autorizația de construire a fost emisă la 18 zile calendaristice după ce a fost vândut terenul. Iar pentru al treilea bloc, lucrările și vânzările au început fără să mai existe, măcar, autorizație de construire, au mai descoperit procurorii.

Investitorii care intenționau să cumpere de al alte persoane decât cele din grupul lui Maricuța descopereau că pentru respectivele imobile erau impuse restricții de construire. Din pix și în lipsa unui plan urbanistic general al Șelimbărului, Maricuța & co puneau interdicție de construire pe anumite terenuri ale ”concurenței”, sub motiv că acolo urma să fie amenajat un parc o stradă sau chiar o școală ori o grădiniță, mai arată procurorii.

Ioan Iuga este trimis în judecată pentru constituire de grup infracțional organizat, pentru spălare de bani în formă continuată și pentru instigare la spălare a banilor.

De la soție la fin

Între celelalte nouă persoane fizice ”fără calitate specială” apare și Mirela Maricuța, fosta soție a fostului primar. În procesul care ar urma să se judece la Alba Iulia va fi chemat și fiul cel mare al lui Maricuța, Radu Ioan. El este, în acte, reprezentatul societăților Alcoradu, Vinaria SA și Real R&D Company, prin intermediul cărora gruparea lui Maricuța este acuzată de spălare a banilor.

În judecată a fost trimis și Radu Lucian Cândea. Născut în septembrie 1977, el este unul din finii lui Daniel Maricuța, soția sa lucrând tot în cadrul Primăriei condusă de Maricuța. A putut fi adesea văzut la volanul unei Dacia Logan aflată în proprietatea Primăriei Șelimbăr, cu care ”îi ducea copilul lui Maricuța la mașină”, după cum spun sătenii. Procurorii DNA îl acuză de faptul că este unul din interpușii lui Daniel Maricuța, în numele căruia intermediază și în prezent terenuri. De asemenea, este una din persoanele puse de Maricuța să mute banii dintr-un cont în altul.  Spre exemplu, arată procurorii, Cândea personal a alimentat contul de card al lui Daniel Maricuța cu peste 86.000 de lei în decurs de patru ani. 

Haiduc Sorin (53 de ani) este și proprietar și administrator al firmei de construcții Malidcom. Este considerat unul dintre apropiații lui Daniel Maricuța, în numele căruia încasa inclusiv șpăgi – cele 61 de apartamente primite ”dintr-un foc” în blocul cu 17 etaje din capătul bulevardului Mihai Viteazul au fost înscrise pe numele lui Sorin Haiduc, arată DNA. Pe numele său au fost trecute în baza unor contracte fictive (în sensul că plata nu a fost niciodată realizată, deși erau sume derizorii) terenuri extrem de valoroase, Haiduc fiind cel care achiziționa terenuri de la oamenii lui Maricuța care ”convingeau” realii moștenitori să le ofere procuri de reprezentare.

Marius Bogdan Lup (45 de ani, născut în Piatra Neamț) este caracterizat unul dintre apropiații lui Maricuța, drept pentru care pe numele său au fost transferate terenuri valoroase care, de drept, ar fi trebuit retrocedate sașilor Thomas Theil și Otto Fabich. Terenurile trecute pe numele său erau, de fapt, ale lui Maricuța, susțin procurorii, care amintesc de interceptări în care Marius Lup este certat de Maricuța pentru că nu s-a ocupat de dezmembrări pentru vânzarea unor parcele. Marius Lup s-a ocupat și de vânzarea terenurilor către Maurer Imobiliare.

Un teren vândut de 1.200 de ori mai scump

Numele lui Michael Schuster, trimis de asemenea în judecată, apare în actele procurorilor legat de afacerea blocului cu 17 etaje ridicat în capătul bulevardului Mihai Viteazul. 

Schuster a ”cumpărat” unul din terenurile furate de gruparea infracțională din Șelimbăr, teren care ar fi trebuit retrocedat moștenitorilor celui care a fost Ioan Adam. Este vorba de 21.100 de mp, ”cumpărați” de către Schuster de la interpuși ai lui Maricuța pentru suma de 6.330 de euro (tranzacția a avut loc în aprilie 2007). 

Patru ani mai târziu, Schuster obține de la Primăria condusă de Maricuța autorizația de construire a blocului cu două subsoluri, parter, 16 etaje și etaj retras și vinde pentru suma de 2,2 milioane de euro un sfert (5.686 de mp) din terenul ”cumpărat” cu 6.330 de euro. Adică la un preț pe metru pătrat de mai bine de 1.200 de ori mai mare/

Procurorii DNA consideră că în prețul de vânzare a terenului a fost disimulată și mita pentru Daniel Maricuța, constând în cele 61 de apartamente cu loc de parcare trecute pe numele lui Sorin Haiduc.

Citește și Dosarul Maricuța. Ultimul tun e și cel mai sofisticat

Horia Iulian Hordobeț (48 de ani) este una din persoanele ”desemnate să facă demersuri pentru a le fi acordate procuri de reprezentare, astfel încât următoarele persoane din lanțul infracțional, respectiv primii cumpărători ai terenurilor, să poată invoca dobândirea imobilelor ca și cumpărători de bună credință”, consideră procurorii. Este cel care a beneficiat de teren în curtea școlii din Șelimbăr, pentru a construi magazinul Ok Bobo din centrul comunei. A fost interpus, spre exemplu, pe ”traseul vânzării” terenului de 5.248 mp pe care a fost construit magazinul Lidl din Șelimbăr, teren cumpărat de retailerul german pentru suma de 2,064 milioane de euro, fără TVA.

Numele lui Pavel Mila apare în povestea unuia dintre cei mai mari păgubiți din dosarul în discuție. Este vorba de Thomas Theil, care spera la retrocedarea a 58,5 ha de teren. N-a mai reușit, iar o parte dintre terenurile acestuia au ajuns, în cele din urmă, la diferiți interpuși ai lui Maricuța. 10.000 de mp au ajuns pe numele lui Pavel Mila. El a mai ajuns să fie și beneficiar al unui titlu de proprietate a unei suprafețe de peste șapte hectare. Suprafață care a fost mai apoi dezmembrată și împărțită între ceilalți membri au grupării infracționale.

În fine, în judecată au mai fost trimiși și Mihai Indreș și Daniel Răsteanu, fostul cumnat. Sunt acuzați de procurorii DNA de constituire de grup infracțional, numele lor fiind folosite de gruparea Maricuța doar ca ”etapă” în procesele repetate de vânzare-cumpărare a terenurilor, cu scopul de a pierde urma originii acestora.

A aflat din ziare

În judecată a fost trimis și executorul judecătoresc Marin Vasile, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. El a aflat că a fost trimis în judecată de către DNA în urma discuției cu reporterul Turnul Sfatului. ”Eu nu știu să fi trimis în judecată în dosarul cu Maricuța. M-au chemat la audieri, e adevărat, deoarece mi-a făcut plângere un creditor cum că nu ar fi semnătura ei pe un act. Dar altceva eu nu mai știu de la acele audieri”, a arătat executorul judecătoresc trimis în judecată.

Clasări pentru șase persoane. Printre care și actualul primar

Și Marius Grecu, actualul primar al Șelimbărului, a fost pus sub urmărire penală în cadrul acestui dosar. Însă la fel ca în cazul altor cinci persoane, procurorii au dispus în cele din urmă clasarea. ”Față de inculpații Deac Constantin, Grecu Marius, Tatu Ioan, Crețu Ioan, Droc Emilian Petru și Mustață Nicolae Pavel s-a dispus clasare, deoarece s-a constatat că nu sunt întrunite elementele pentru angajarea răspunderii penale (fie nu au săvârșit fapta cu vinovăția prevăzută de lege, fie fapta nu este prevăzută de legea penală, fie s-a împlinit termenul de prescriere a faptei, fie a intervenit decesul)”, anunță procurorii DNA. Potrivit, o parte din Dosarul Maricua a fost disjuns într-o cauză distinctă, în care sunt urmărite penal și alte persoane alături de inculpații Ioan Daniel Maricuța și Elena Scumpu.

Citește și ACTUALIZARE DNA: Maricuța, Scumpu și alte 11 persoane au fost trimiși în judecată pentru un prejudiciu 16 mil. de euro

 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Sibian

Acum 2 luni

In Romania exista baietii destepti din energie, baietii destepti care administreaza padurile statului si la Selimbar facem cunostinta cu baietii destepti din imobiliare. In toate domeniile avem prejudicii de milioane de euro, investigatii care dureaza ani de zile si care se sfarsesc de multe ori cu rezultate surprinzatoare.
Raspunde

Max rasinareanul

Acum 2 luni

Mai lipseste cineva important din randul celor trimisi in judecata. PROCURORUL care a tinut dosarul in sertar. Asta ar trebui judecat primul. O pedeapsa de 20 de ani cu executare ar face ordine rapid in sistem.
Raspunde

A furat dar a și facut

Acum 2 luni

Toată suflarea burgului știa de ani de zile ce mizerii făceau mafioții ăștia și totuși le-a trebuit 1 deceniu (!) să-i pună la zid! Oare către Cisnădie când vor arunca un ochi critic? Zic numa....
Raspunde

Alex edei

Acum 2 luni

Urmeaza azi maine si Cisnadia
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sparrow

Acum 2 luni

Sā nu fim ipocriti! 11 din 10 români dacā ar fi avut pozitia si oportunitātile lui Maricuta ar fi dat tun dupa tun. La rupere! Pe viata si pe moarte! Tot! Acum! Jaf! Hai, sā nu ne defecam pe noi ! 11 din 10 sibieni pe vremea când Maricuta era Dumnezeu stāteau în genunchi in fata lui, iar dacā aveau si un interes în domeniul lui de influentā îl si descheiau la slit. Hai , mergeti cu totii, voi āstia sfinti , in baie, la oglindā si repetati cu voce tare: " Asa sa-mi ajute Dumnezeu! "
Raspunde

Rob

Acum 2 luni

Nu prea dă bine matematica ta. Și caracterele oamenilor diferă. Cunosc mulți oameni care nu au nevoie să se roage la 200 de euro cu 2 mâini, sau câștigă destul să nu aibă nevoie să înghită mizerii de la un infractor. Poate cândva o să ajungi și tu acolo, până atunci fă niște ture pe la oglindă. :)
Raspunde

Contra

Acum 2 luni

Ce pozitie si ce oportunitati a avut Maricuta? Un primar de comuna, n-a fost ministru sau secretar de stat! Daca era ministru ce mai facea? isi trecea Romania pe nume si acum eram toti sclavii lui. Nu-i mai tineti parte! Legile sunt prea blande pt. asemenea mafioti. Se vede ca legile sunt facute pt. cei bogati!
Raspunde

Lexus

Acum 2 luni

Si statul roman e complice la infractiune. Nu a zis nimic cand a incasat TVA-ul de la preturile umflate de spaga. Sa dea si statul TVA ul inapoi.... cu dobanzile si penalitatile aferente.
Raspunde

Marcel

Acum 2 luni

Credeți că puteau face asta de capul lor? Hai să fim serioși! Totul era aprobat și supervizat de Ioan Cindrea și IOHANNIS! Este cineva așa tare in ... să dezvăluie totul? Ceai doi "mari"ai Sibiului au controlat totul! De ce nu se anchetează și despre terenurile din zona centurii Sibiului! Acolo Iohannis și Cindrea au făcut cele mai mari afaceri! Pe lângă cei trimiși în judecată trebuie adăugați și Iohannis și Cindrea! Locul lor e in pușcărie! De ce credeți că Iohannis vrea premier sau la NATO! Pentru imunitate! Îi este frică rău de pușcărie! Jigodii ordinare!
Raspunde

Clau

Acum 2 luni

Pun pariu ca nu face o zi de pușcărie! Primește pedeapsa cu suspendare sau la cât se coiesc ăștia sa trimita dosarele intr-o parte și alta se clasează! Iar restul de zece persoane maxim 2,3 ani de pușcărie!
Raspunde

@@@

Acum 2 luni

Nu fac o zi de puscarie si raman cu o avere pt. 3 generatii! Halal sa le fie!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus