Joi,
29.09.2022
Innorat
Acum
10°C

Elevul sibian care merge la un concurs european de finanțe: „Nu simt că ceea ce învăț la școală m-ar ajuta neapărat în viață”

Elevul sibian care merge la un concurs european de finanțe: „Nu simt că ceea ce învăț la școală m-ar ajuta neapărat în viață”

David Marian Istrate este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Băiatul este pasionat de antreprenoriat și a reușit să se califice, îndrumat de profesorul Dorin Florea, la etapa europeană a concursului de educație financiară „Money Ouiz” organizată de Asociația Română a Băncilor în parteneriat cu Banca Națională a României. Băiatul este câștigătorul uneia din cele două sesiuni ale competiției la care au participat 2.700 de elevi din România. David urmează să reprezinte România și, implicit Sibiul, pe plan european în 10 mai.

Citește și „Tudor Vlad, tânărul care coordonează grupul Interact Sibiu: Am învățat cum să dau voce ideilor”

David Marian Istrate a participat la ediția a IV-a a finalei naționale a concursului European Money Quiz organizată de Asociația Română a Băncilor în parteneriat cu Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor și Institutul Bancar Român. În competiție s-au înscris 2.700 de elevi cu vârsta între 13 și 15 ani din peste 180 de școli, licee și colegii din România. Din cauza numărului mare al elevilor înscriși și pentru că acest concurs a fost susținut on line pe aplicația Kahoot, care permite un număr limită de participanți, anul acesta au fost organizate două sesiuni, iar David a fost câștigătorul primei sesiuni. În acest context, băiatul va reprezenta România la finala europeană a concursului de educație financiară European Money Quiz alături de un coleg din București, de la „Spiru Haret” care a câștigat cea de-a doua sesiune. Concursul se va desfășura on line la data de 10 mai și vor participa 28 de state europene. 

Cea mai grea întrebare pentru David: Care sunt avantajele adoptării euro?

David este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu. Băiatul locuiește în Boița și face de nouă ani naveta în Sibiu pentru a merge la școală. Spune că până anul acesta l-au ajutat părinții aducându-l la școală cu mașina, însă, acum băiatul vine singur cu autobuzul. Spune că a participat și în clasa a VIII-a la acest concurs, urmând sfatul profesorului său de Educație financiară, Dorin Florea, și atunci a obținut locul IV.

„Am făcut în clasa a VIII-a Educație financiară. Atunci am participat pentru prima dată la concurs și am luat locul patru. Anul acesta am vorbit cu profesorul care m-a înscris și mi-a spus că pot participa. Spre deosebire de anul trecut acum au fost două sesiuni, pentru că este o limită de 2.000 de participanți pe Kahoot și cine câștiga sesiunea se califica pentru etapa internațională. Eu am făcut parte din prima sesiune pe care am câștigat-o. Acum merg la etapa europeană care se va desfășura tot on line din cauza pandemiei, în 10 mai”, spune David.  

Băiatul nu știe exact de când a început să-i placă educația financiară. Poate o avea în sânge având în vedere că părinții lui dețin un magazin alimentar. Își amintește că la final de gimnaziu când profesorul i-a spus să încerce să participe la concurs i s-a părut interesant, pentru că era pasionat de antreprenoriat. În competiție a trebuit să răspundă la întrebări care au legătură cu băncile și la întrebări de cultură generală din educația financiară.

„Cea mai grea întrebare mi s-a părut Care sunt avantajele adoptării euro? pentru că trebuia să selectez mai multe răspunsuri și trebuia sa fiu foarte atent deoarece dacă nu alegeam toate răspunsurile pierdeam foarte multe puncte. Alte întrebări erau În ce constă activitatea unei bănci comerciale?, Ce atribuții are Banca Națională a României?, Care este scopul asigurării?, Ce taxe și impozite avem de plătit? sau Ce este acționarul?”. Dincolo de cunoștințele din domeniul financiar, David a trebuit să fie și foarte abil. Concursul pune un mare accent și pe rapiditatea cu care sunt date răspunsurile corecte. Sunt 60 de secunde la o întrebare, dar participantul care răspunde cel mai repede obține cele mai multe puncte.

Își dorește să aibă propria afacere

Băiatul este pasionat de informatică și spune că la liceu și-ar fi dorit să facă un profil de matematică – informatică, dar nu a avut media și a intrat la Științele Naturii. Profită, însă, în timpul liber și petrece destul de mult timp pe calculator. Pe viitor își dorește să urmeze o facultate de informatică și se gândește să-și deschidă și o afacere despre care știe doar că va avea legătură cu domeniul care-i place atât de mult. Spune că urmărește alți antreprenori să vadă de unde au început și cum și-au dezvoltat afacerile.

„Am vrut, la un moment dat împreună cu un prieten să creăm propriile noastre jocuri, dar pentru că nu aveam vârsta necesară pentru a ne deschide propria firmă am decis să mai așteptăm. Nu o să renunțăm la idee”, spune David.

Spune despre el că este o fire sociabilă și este înzestrat cu răbdare pentru că are două surori și un frate mai mic cu care se înțelege foarte bine. Una dintre surori că este în clasa a V-a, iar ceilalți doi sunt la grădiniță. S-a simțit mereu sprijinit de părinți și îi sfătuiește pe tinerii din generația lui să nu se bazeze doar pe ceea ce învață la școală.  

„Le spun să nu se bazeze doar pe școală ci să găsească o pasiune a lor pe care să și-o urmeze. Eu nu simt că ceea ce învăț la școală m-ar ajuta neapărat în viață, ci doar pentru examenele pe care trebuie să le susțin. Ar fi bine dacă s-ar pune accentul și pe lucrurile care ne vor ajuta în mod real, în momentul în care ieșim de pe băncile școlii. Tocmai de aceea mi-a plăcut educația financiară, pentru că mă voi lovi, cu siguranță, mai devreme sau mai târziu, de tot ceea ce am învățat acolo”, spune David.   

Nu ar fi reușit fără profesorul de Educație financiară

David spune că nu ar fi reușit fără Prof. Dorin Florea căruia îi mulțumește pentru îndrumare. Cadrul didactic este profesor de Istorie și Științe Sociale și spune despre David că este un copil silitor și ambițios.

„Este un copil foarte silitor și este interesat de acest domeniu. Noi lucrăm de doi ani împreună. El a participat și în clasa a VIII-a și s-a clasat pe locul patru. Anul acesta în clasa a IX-a regulile concursului i-au permis să participe și el a fost cel care a venit cu inițiativa. Cred că nu s-a simțit împlinit cu rezultatul de anul trecut. Educația financiară se predă doar în clasa a VIII-a și este materie obligatorie. Înlocuiește ceea ce noi știam sub numele de Cultură Civică. Noi atunci am tras greu. Anul acesta doar l-am mai ghidat puțin ce să urmărească din materie. Întotdeauna acest concurs se organizează în Săptămâna Mondială a Banilor, la nivel european. Dincolo de cunoștințe este și o competiție de abilitate pentru că fiecare secundă contează. Rapiditatea cu care dai răspunsurile corecte te departajează de cel de dinaintea ta, iar David s-a descurcat perfect”, spune prof. Dorin Florea.

European Money Quiz este parte a concursului European Money Week lansat la nivelul Federației Bancare Europene și a fost organizat în perioada 21-27 martie. Competiția urmărește testarea cunoștințelor de educație financiară. Global Money Week este o campanie de conștientizare desfășurată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la nivel mondial privind dobândirea de către elevi a cunoștințelor, abilităților și comportamentelor necesare pentru a lua decizii financiare sănătoase.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus