Asociația Prietenii Berzelor se confruntă tot mai des cu probleme legate de animale sălbatice rănite sau chiar omorâte – căprioare lovite de mașină, păsări electrocutate și multe alte situații în urma cărora pui nevinovați rămân orfani și au nevoie de cineva care să îi îngrijească și apoi să îi elibereze înapoi în natură. Însă acest lucru este foarte dificil de realizat atunci când puii stau printre oameni și se obișnuiesc cu prezența și ajutorul lor. Tocmai de aceea, asociația își propune să creeze un mic sanctuar pentru aceste animale, care să imite cât mai fidel mediul înconjurător în care vor trăi ulterior, după ce li se încheie reabilitarea.
După o perioadă care părea interminabilă pentru asociație, în care s-au strâns treptat bani și s-a cumpărat cu greu un teren de 9.000 de metri pătrați, pentru care în sfârșit s-au finalizat și lucrările de cadastru, Prietenii Berzelor pot începe în sfârșit să viseze la construirea unui adăpost pentru animalele sălbatice în care să aibă condiții cât mai apropiate de cele din natură.
„Recuperarea unui animal sălbatic în captivitate este un proces dificil și de durată în care asigurarea condițiilor necesare este mai mult decât obligatorie.”
„Puii rămași orfani în urma diferitelor accidente au nevoie de ajutor o perioadă lungă de timp. La fel și căprioarele preluate în urma accidentelor de mașină. După ce primesc îngrijirile medicale necesare animalele au nevoie de o perioadă de recuperare. Condițiile în care se desfășoară aceasta sunt extrem de importante contribuind la reușita eliberării animalelor înapoi în natură. Amenajarea de spații individualizate pentru nevoile fiecărei specii, cu condiții cât mai apropiate de cele din natură, este principala necesitate a adăpostului pe care urmează să îl construim. De exemplu, căprioarele vor avea spații de recuperare separate pentru pui și adulți, o curte în care vom planta copaci pentru a avea propria lor pădure pe perioada recuperării”, explică Miruna Gritu, președinta asociației.
Salvează și 11 pui de căprioară anual. Nu toți aveau într-adevăr nevoie de ajutor
Miruna spune că situațiile în care sunt nevoiți să preia pui de căprioară sunt diverse – de la accidente de mașină până la sibieni care îi iau din pădure crezând că au nevoie de ajutor dar ajung să le facă mai mult rău.
„Sunt situații în care îi preluăm de pe marginea drumului cu fracturi, cu tot felul de probleme din accidentele rutiere. Dar sunt și situații în care nu aveau nevoie de ajutorul nostru, în sensul că oamenii s-au dus la plimbare prin pădure, au găsit puiul de căprioară pe care l-au crezut abandonat, lucru care nu este întotdeauna adevărat. Noi încercăm să le punem de foarte mult timp că în situații de genul acesta cel mai bine este să nu iei o hotărâre pripită.
Cel mai bine este să te retragi, să ai puțină răbdare, pentru că mama e undeva în apropiere dar ea nu vine la pui din cauza omului.
Atunci, ei dacă vor lua puiul, pentru că așa fac cei mai mulți, merg cu Bambi acasă și în primul rând încep să-l hrănească aiurea – de la lapte pentru cafea, lapte de vacă, am auzit de tot felul de „cocktailuri” primite de puii de căprioare. După o zi, două, sistemul digestiv este dat peste cap și atunci ne trezim cu ei semi-morți la poartă și spun „vă rog, salvați-l, faceți ceva”. Și noi stăm zile și nopți cu ei apoi, îi perfuzăm, tragem să fie bine și până la urmă cu unii reușim, cu alții nu pentru că sunt în stare prea gravă”, explică ea.
Cele mai fericite situații sunt cele în care voluntarii asociației reușesc că reabiliteze animalele în așa fel încât să poată să le elibereze înapoi în mijlocul naturii, în mediul lor, iar ele să poată să își trăiască viețile fără alte peripeții. „Sunt situații în care chiar reușim să nu îi obișnuim cu omul și atunci îi eliberăm în pădure, în zonele de unde au fost luați sau găsim zone care sunt mai protejate, fără mașini, fără prea mulți oameni, explică Miruna Gritu”
Dacă doriți să vă înscrieți la Maratonul Internațional Sibiu ca alergători sau doar să faceți o donație pentru această cauză sau oricare dintre cele 34 cauze selectate anul acesta, puteți să intrați pe site-ul oficial al evenimentului AICI.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: căprioară lovită , maraton sibiu , proiectele maratonului , Maratonul Internațional Sibiu , stiri sibiu , Asociația Prietenii Berzelor
Vizualizari: 978
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Mihai Tanase
Acum 7 ore
Carcotel
Acum 7 ore
Carcotel
Acum 7 ore
Mike
Acum 7 ore
Radu