Sâmbătă,
20.07.2024
Cer Senin
Acum
22°C

Ștefănuță, în urma discursului lui Zelenski: ”Românie, mi-e milă de soarta ta! Românie, schimbă-ți liderii!”

Ștefănuță, în urma discursului lui Zelenski: ”Românie, mi-e milă de soarta ta! Românie, schimbă-ți liderii!”

Europarlamentarul sibian Nicu Ștefănuță critică acid modul în care politicienii de la guvernare au gestionat momentul discursului președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în Parlamentul României.

Momentul discursului ”celui mai cunoscut om al lumii” în Parlamentul României a fost umbrit de o clasă politică locală anacronică, este de părere europarlamentarul Nicu Ștefănuță. El a comparat efectele discursului de luni seara cu cele ale vizitei președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, în Ucraina, unde aceasta s-a întâlnit cu Zelenski. ”M-am uitat și eu la ce s-a întâmplat ieri în Parlamentul României. Venisem după vizita președintei PE, Roberta Metsola, la Kyiv. Colegii mei au ovaționat-o minute întregi la revenirea la Strasbourg. Apoi am văzut imaginile cu Cîțu, Ciolacu și Ciucă. CCC - o mare câcâială. Mi-a căzut fața”, scrie Nicu Ștefănuță pe pagina lui de Facebook.

Catalogat drept ”eveniment diplomatic de grad zero”, momentul discursului nu a fost pregătit cum se cuvine, consideră europarlamentarul USR, potrivit căruia atmosfera creată în Parlament nu a fost una care să sugereze solidaritate cu poporul ucrainean. 

Florin Câțu și Marcel Ciolacu, președinții Senatului și Camerei Deputaților – au gestionat cât se poate de prost situația de la începutul discursului președintelui ucrainean, când transmisiunea video nu a fost însoțită și de sonor. ”Tehnic, suntem praf, cineva trebuie dat afară. Nu este posibil ca un amărât de zoom să nu meargă aproape un minut întreg.

Președinții de ședință - dacă aveau o minimă școală în ei - opreau transmisia o secundă până se rezolva problema tehnică - DAR NU ÎL LAȘI PE CEL MAI CUNOSCUT OM AL LUMII SĂ VORBEASCĂ ÎN GOL. Refuz să cred că nu au făcut probe tehnice înaintea unui astfel de eveniment. Bă, voi sunteți nebuni?” exclamă europarlamentarul sibian.

De altfel, tot ca detaliu de organizare a unui astfel de eveniment, Ștefănuță critică și modul în care a fost asigurată traducerea discursului. O traducere atât de poticnită, încât mesajul exact lui Zelenski a putut fi recepționat abia după ce discursul acestuia a fost dat publicității de către administrația prezidențială din țara vecină. ”Discursul unui lider mondial se cere înainte. Nu îmi vine să cred de asemenea că discursul Președintelui Zelenski nu a fost primit înainte. Este practică standard să îl ceri - se numește CHECK AGAINST DELIVERY. Și eu, un simplu parlamentar, trimit discursul înainte interpreților. Interpreții se pregătesc, găsind fraza, metafora, adjectivele cele mai bune. Interpretul de la PE a plâns când a vorbit Zelenski la Bruxelles - nimic mai puțin. Atâta emoție a transmis. Am plâns și noi în sală”, mai compară Nicu Ștefănuță.

”Unde a fost Președintele nostru?”

Europarlamentarul sibian remarcă și faptul că președintele României, Klaus Iohannis, a decis să nu apară la evenimentul de luni seara. Situație pusă în antiteză cu momentul discursului lui Volodimir Zelenski în forul deliberativ european, discurs la care au asistat atât Charles Michel, președintele Consiliului European, cât și președinta Comisiei Ursula Von der Leyen.

”Poate e protocolul altfel în România și înțeleg principiul separării puterilor în stat. Însă, Parlamentul este sursa puterilor în stat, chiar dacă Președintele este direct ales și astfel separat de legislativ. Dincolo de aspectele tehnice, pe care le pot înțelege, poate că românii ar fi avut nevoie să îl vadă pe Președinte luând aminte la discursul unui lider mondial aflat în război”.

Principalii vinovați pentru modul în care România a administrat momentul de luni seara sunt liderii PNL și PSD, consideră Nicu Ștefănuță. ”Nu, nu un tehnician trebuie să plece, nici măcar acel interpret. LIDERII, Cîțu și Ciolacu TREBUIE SĂ PLECE, nu un amărât de Acar Ion. Românie, mi-e milă de soarta ta! Românie, schimbă-ți liderii!”, mai scrie Nicu Ștefănuță.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

2cents

Acum 2 ani

Stiu ca trebuie schimbati, dar cand privesc catre alternative nu-mi vine sa actionez. Alternativele va includ si pe dvs. domnule Stefanuta...
Raspunde

Amn114

Acum 2 ani

Unde-i ceva politic corect de lins, hopa și Ștefănuță. De românii din Ucraina și de drepturile lor, constant ignorate de Statul ucrainean (sau ce-o mai rămâne din el) nu i-a păsat
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Adina

Acum 2 ani

Auzi-l si pe asta, fereasca Dumnezeu, se vede ca e de la USR... Da ce trebuiau sa mai faca, oricum au aparut toti (in afara de AUR) cu steagurile Ucrainei in parlament, ceea ce e ilegal, daca nu stiati domnul Stefanuta. Trebuiau sa comande garoafe, trandafiri, flori de camp, sa aiba cu ce sa arunce in imaginea proiectata a lui Zelenski? Sa arunce cu orez inspre el ca sa fie de bun augur? Bai oameni bun, ce-i cu voi? Daca eram noi la ananghie, credeti ca ar fi acceptat vreun parlament din lumea asta sa intervina vreun politician de la noi in parlamentul lor, sa tina discursuri acolo??? Treziti-va!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus