Luni,
08.08.2022
Cer Senin
Acum
20°C

Primăria: n-a fost necesar acordul vecinilor pentru mutarea oamenilor străzii. ”Au dreptul de a fi tratați fără discriminare”

Primăria: n-a fost necesar acordul vecinilor pentru mutarea oamenilor străzii. ”Au dreptul de a fi tratați fără discriminare”

Reprezentanții Primăriei Sibiu arată că, pentru mutarea temporară a Adăpostului de noapte al orașului într-o clădire în a cărei curte mai sunt și alți proprietari nu era nevoie de acordul acestora. Deoarece spațiul oricum avea destinația de ”serviciu social” și înainte. Totodată, reprezentanții Primăriei arată că și oamenii care beneficiază de serviciile acestui adăpost sunt cetățeni ai orașului, cu drepturi și obligații.

Este vorba de situația celor trei familii de proprietari de pe strada Patrioților, nr. 2, care au aflat peste noapte că în curtea lor a fost mutat temporar Adăpostul pentru oamenii străzii, într-o clădire administrată de Urbana. Oamenii au arătat că acest lucru s-a petrecut fără să fie anunțați și că se tem pentru siguranța copiilor lor. 

”Înainte de răspunde întrebărilor adresate, subliniem un aspect foarte important pentru o comunitate incluzivă: beneficiarii Adăpostului au toate drepturile  și obligațiile oricărui cetățean al municipiului Sibiu, iar municipalitatea are datoria să îi sprijine în această situație dificilă. Între drepturile persoanelor beneficiare a Adăpostului de Noapte se numără dreptul de  a nu fi abuzați, pedepsiți, hărțuiți sau exploatați, precum și dreptul  de a fi tratați fără discriminare”, transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.

”Destinația clădirii nu a fost schimbată”

Chiar dacă în ultimii doi ani clădirea Urbana din curtea aflată pe strada Patrioților nu a mai fost utilizată, aceasta era încredințată Asociației de Nevăzători și avea destinația de spațiu pentru servicii sociale. De aceea, arată reprezentanții Primăriei, nu a mai fost nevoie de acordul celorlalți proprietari pentru mutarea temporară a Adăpostului de noapte în clădirea care a fost preluată de la Asociația de Nevăzători. ”Clădirea de pe strada Patrioților, nr. 2,  funcționa ca serviciu social și anterior. Adăpostul de noapte este tot un serviciu social și deci destinația clădirii nu a fost schimbată”.

În ceea ce privește susținerile proprietarilor că nu au fost anunțați de mutarea adăpostului de noapte aici, funcționarii administrației locale îi contrazic. ”Înainte de adoptarea hotărârii în Consiliul Local Sibiu prin care respectivul sediu a fost alocat temporar Adăpostului de noapte, coordonatorul  Adăpostului a vizitat locația. Cu această ocazie a discutat cu locatarii din curte și i-a informat că, pentru o scurtă perioadă, dar nu mai mult de luna decembrie 2022, spațiul aflat în proprietatea Municipiului va fi utilizat pentru adăpostirea oamenilor fără locuință. Locatarii au fost asigurați că beneficiarii vor fi instruiți și supravegheați corespunzător pentru a nu cauza probleme celorlalți locuitori din curte”.

Există supraveghetor

Proprietarii din curtea de pe strada Patrioților au arătat că nu se simt în siguranță în actualul context. Funcționarii Primăriei le transmit că nu au de ce să se îngrijoreze. ”Beneficiarii Adăpostului de Noapte s-au mutat în locația de pe str. Patrioților de mai bine de zece zile, iar în toată această perioadă nu a avut loc nici un incident. Nici în vechea locație din Piața Iancu de Hunedoara nu s-au înregistrat incidente și nici plângeri din partea celor care locuiesc în vecinătate”.

Cu cei 14 beneficiari ai serviciilor Adăpostului mutat temporar lucrează patru persoane: un asistent social și un asistent medical comunitar servicii de informare, consiliere și de educație sanitară. Un supraveghetor pe timp de noapte asigură respectarea regulamentului, iar peste zi un îngrijitor asigură curățenia, mai transmit funcționarii administrației locale proprietarilor care arătau că nu știu câte persoane lucrează în adăpostul mutat.

”Direcția de Asistență Socială va monitoriza continuu derularea activității Adăpostului de Noapte în această locație temporară și va păstra legătura cu cele trei familii de locatari din curte pe parcursul acestor luni pentru a se asigura un mediu de locuire liniștit și sigur”, răspuns Primăria Sibiu

Cum s-a ajuns pe Patrioților

Mutarea temporară a adăpostului vine în contextul în care, la începutul acestui an, Consiliul local Sibiu a adoptat o hotărâre prin care oamenilor străzii urma să le fie asigurată cazarea pe timp de noapte într-o clădire de strada Rimski Korsakov, descrisă ”optimă” pentru acest tip de servicii.

Două luni mai târziu, însă, situația clădirii a fost descrisă în fața aceluiași consiliul local drept ”imposibilă” pentru a găzdui adăpostul. ”La o primă evaluare, s-a considerat că spațiu de pe strada Rimski Korsakov poate fi pregătit rapid pentru a fi transformat provizoriu în Adăpost de Noapte, constatându-se necesitatea unor lucrări simple care se putea executa în timp scurt. După preluarea clădirii de către Direcția de Asistență Socială, în momentul alcătuirii unor devize de lucrări, s-a constatat ca lucrările necesare sunt de nivel investițiilor ample care nu se justificau pentru mutarea temporară a Adăpostului.  Imediat ce s-a constatat acest aspect s-au căutat alte variante de spații, fiind identificat imobilul de pe str. Patrioților, nr. 2”, arată reprezentanții administrației locale

”Reprezentanții Direcției de Asistență Socială s-au deplasat în locația de pe strada Rimski Korsakov imediat ce a fost adoptată hotărârea în Consiliul Local Sibiu prin care spațiul s-a dat în administrarea Direcției. Însă, constatarea reală a stării imobilului s-a făcut doar atunci când s-au alcătuit devizele de lucrări, făcându-se estimări detaliate și în profunzime a lucrărilor necesare pentru buna funcționare a Adăpostului”, răspuns Primăria Sibiu

Funcționarii sibieni spun că au avut în vedere de la bun început necesitatea relocării temporare a Adăpostului de noapte, ca urmare a reabilitării, modernizării și extinderii sediului acestei instituții, aflat în Piața Iancu de Hunedoara. Sediu care a devenit șantier din acest an. ”Din discuțiile cu constructorul, s-a stabilit că spațiul din Piața Iancu de Hunedoara se poate folosi pentru o perioadă chiar și după începerea lucrărilor, având în vedere că s-a lucrat în primă etapă la podul nelocuit.  De asemenea, pentru o bună parte din beneficiari s-au găsit alte variante de cazare. Au rămas doar 14 beneficiari pentru care a fost găsită actuala variantă de pe str. Patrioților, locație pregătită ca sediu pentru prestarea de servicii sociale, fără a avea nevoie de lucrări ample de reparații. Prin urmare, protecția beneficiarilor Adăpostului a fost mereu în atenția Direcției de Asistență Socială, s-au găsit soluții foarte bune, în pas cu derularea lucrărilor de la spațiul din Piața Iancu de Hunedoara”, se mai arată în răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.

Citește și Primăria a mutat oamenii străzii în curtea a trei familii din Sibiu. Fără să anunțe pe nimeni

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Un sibian

Acum 3 luni

de ce nu i-au mutat la "d-na Fodor" in curte?...nu era nevoie de acordul proprietarului...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tov.Escu

Acum 3 luni

destept ca un burduf ! Mai arunca carnetul PCR nu te ajuta la nimic
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus