Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

VIDEO Zelenski spune că forţele ucrainene ar putea elibera oraşul Mariupol dacă ar primi mai multe arme

VIDEO Zelenski spune că forţele ucrainene ar putea elibera oraşul Mariupol dacă ar primi mai multe arme

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că ţara sa nu are armele necesare pentru a elibera oraşul port asediat Mariupol, care este aproape de a fi cucerit de forţele ruse, relatează DPA, citat de Agerpres.

"Dacă am primi avioane şi suficiente vehicule blindate grele, artileria necesară, am putea să o facem", a spus el într-un mesaj video transmis luni seară.

"Sunt sigur că vom primi aproape tot ce avem nevoie. Însă nu doar că se pierde timp, dar se pierd şi vieţi ale ucrainenilor. Vieţi care nu se mai întorc", a declarat Zelenski.

"Este şi responsabilitatea celor care încă ţin în uzinele lor armele de care are nevoie Ucraina. O responsabilitate care va rămâne mereu în istorie", a adăugat el.

Liderul regiunii separatiste Doneţk, Denis Puşilin, a susţinut luni că oraşul port Mariupol din sud-estul Ucrainei, unde se dau lupte grele, a căzut în mâinile ruşilor, potrivit agenţiilor ruse de ştiri.

Separatiştii se luptă de săptămâni, cu sprijinul armatei ruse, să cucerească Mariupolul, care are o importanţă strategică datorită situării sale la Marea Azov.

Potrivit observatorilor militari occidentali, trupele ruse câştigă teren în războiul urban.

Comandatul forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujni, a afirmat că legătura cu trupele are apără oraşul Mariupol de forţele ruse nu a fost afectată.

El a răspuns afirmaţiilor unor militari marini desfăşuraţi acolo conform cărora nu au mai fost contact cu conducerea armatei ucrainene de două săptămâni.

Aproximativ 4.350 de civili au fost evacuaţi luni din zonele disputate din Ucraina, dintre care circa 550 de persoane au plecat din Mariupol, potrivit vicepremierului ucrainean Irina Vereşciuk.

Între timp, Batalionul Azov a transmis că forţele ruse au folosit arme chimice în Mariupol.

O substanţă necunoscută a fost eliberată dintr-o dronă deasupra oraşului, a precizat luni seară pe Telegram acest batalion.

Conform postului public de televiziune ucrainean, nu există deocamdată nicio confirmare din partea organismelor oficiale.

Potrivit unor surse militare, posibilitatea ca Rusia să folosească arme chimice este "foarte mare".

Conform Batalionului Azov, victimele aveau problemele respiratorii şi neurologice.

Parlamentarul ucrainean Ivanna Klimpuş a indicat la rândul său că Rusia a folosit o "substanţă necunoscută" la Mariupol, unde mai multe persoane ar suferi de insuficienţă respiratorie. "Foarte probabil arme chimice", a adăugat ea pe Twitter.

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a transmis că Londra încearcă să verifice informaţiile despre eventuala utilizare a armelor chimice în Ucraina de către forţele ruse la Mariupol.

Orice utilizare a acestui tip de arme "ar constitui o escaladare bruscă în acest conflict şi le vom cere socoteală (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi regimului său", a scris ea pe Twitter. 

foto Volodimir Zelenski/facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Tourette

Acum 1 an

Pacifistul Zelenski.... vrea mai multe arme, dupa ce si-a distrus tara, din trufie si dorinta de a o vinde, globalistilor. Soros, evreu si el ca si Zelenski, probabil e tare mandru de ceea ce face.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus