Joi,
18.08.2022
Cer Senin
Acum
17°C

Primul sibian conectat la internetul sateliților lui Musk: ”face exact ceea ce promite”

Primul sibian conectat la internetul sateliților lui Musk: ”face exact ceea ce promite”

Andrei Drăgan este primul sibian și printre primii români cărora le-a fost livrat sistemul de conectare la Starlink, rețeaua de distribuire a internetului prin intermediul a mii de sateliți, dezvoltată de SpaceX (companie controlată de ”vedeta-business” Elon Musk).

Andrei Drăgan este organizator de evenimente (Târgul de Crăciun și cel de Paști sunt printre cele mai cunoscute), unele dintre acestea având drept loc de desfășurare zone izolate. Zone în care nu există acces la internet prin infrastructura clasică (prin cabluri ori rețelele de telefonie mobilă). ”Noi suntem implicați în mai multe astfel de proiecte, iar până acum singurele soluții disponibile erau cele care presupun utilizarea unei antene de satelit de genul celor utilizate pentru televiziune, dar care sunt greu de aliniat. Și asta pentru că aceste soluții presupun conectarea la un singur satelit, către care trebuie să ai vizibilitate. Iar dacă ești într-o vale, de exemplu, n-ai nicio șansă să te conectezi. Iar dacă vremea este proastă, iar pierzi din conexiune, uneori chiar de tot”, descrie Andrei Drăgan.

Rețeaua Starlink numără deja peste 2.000 de sateliți lansați pentru distribuirea internetului (peste 30.000 este numărul estimat al sateliților care vor face parte, la final, din această rețea). Andrei Drăgan a comandat un sistem de conexiune la această rețea din luna februarie a anului trecut, iar zilele trecute a început onorarea comenzilor din România. ”Este o cu totul altă tehnologie, sunt mii de sateliți la care se poate conecta antena, antenă care se aliniază singură. Ceea ce înainte dura și o oră, poate, pentru a găsi alinierea potrivită, acum durează 20 de secunde”.

Primele teste făcute de Andrei Drăgan în zona Sibiului i-au indicat acestuia viteze ridicate de conexiune la internet: aproape 250 de Mb pe secundă viteză de descărcare și peste 35 de Mb pe secundă viteză de upload. ”L-am testat abia o zi, imediat după ce l-am primit. Sunt mulțumit pentru că face exact ceea ce promite, funcționează instantaneu”.

100 de euro pe lună

Costul unei antene este de aproximativ 3.200 de lei, iar abonamentul lunar este de 530 de lei. ”Dacă ai alte soluții de conectare la internet, evident că acestea sunt costuri mari. Dar dacă vorbim de zone izolate, câmpuri, dealuri, oriunde practic, atunci varianta aceasta este potrivită, pentru că ai o conexiune comparabilă cu cea prin fibra optică. Datorită faptului că acești sateliți sunt mai jos decât celelalte, latența este mai mică”, apreciază Andrei Drăgan.

Alimentarea cu energie electrică a antenei poate fi făcută atât de la prize normale, cât și de la surse de 48 de V (de exemplu baterii). 

Pus în cutie, sistemul încape într-un portbagaj de Dacia Spring

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus