Luni,
26.09.2022
Parțial Noros
Acum
12°C

Dr. Mihaela Stan: Totul despre varicelă sau vărsatul de vânt: de la simptome și până la mituri

Dr. Mihaela Stan: Totul despre varicelă sau vărsatul de vânt: de la simptome și până la mituri

186 de cazuri de varicelă, cunoscută popular ca vărsat de vânt au fost raportate în Sibiu de la începutul anului. Dintre acestea, 35 de cazuri au fost în ianuarie, 42 în februarie și 109 cazuri în luna martie. Numărul este mare comparativ cu anul 2021 când au fost raportate doar 34 de cazuri în primul trimestru, adică în cele trei luni în total și mult mai mic față de anul 2020 când au fost raportate 662 de cazuri de varicelă. Despre cât de periculoasă este această infecție virală, ce avem de făcut dacă ne îmbolnăvim și care sunt miturile și realitățile vărsatului de vânt vorbește Dr. Mihaela Stan, medic de familie și președintele Patronatului Medicilor de Familie, într-un interviu acordat Turnul Sfatului.

Citește și  „Dr. Iulia Simina, singurul medic primar pneumolog pediatru din Sibiu: „trebuie să restabilim conexiunile medic – pacient ”

Reporter: D-na doctor ce este de fapt varicela?

Dr. Mihaela Stan: Cunoscută popular sub denumirea de „vărsat de vânt”, varicela este o boală infecto-contagioasă produsă de virusul varicelo-zosterian. O boală cu manifestări generale, însoțite de eruptie cutanată caracteristică sub formă de vezicule, care apar în valuri eruptive succesive. Varicela este întâlnită mai frecvent în sezonul iarnă-primăvară, în special în colectivitățile de copii, iar sursa de infecție e reprezentată de bolnavii de varicelă și, excepțional, de bolnavii cu Zona Zoster (în perioada în care au vezicule).

Care sunt simptomele acestei boli?

Din momentul contactului infectant și până la apariția primelor semne de boală are loc perioada de incubație de aproximativ 14-21 de zile. Varicela poate debuta cu: febră, indispoziție, oboseală, dureri  de cap, dureri de gât, lipsa poftei de mâncare (inapetență), răgușeală, tuse, secreții nazale – simptome care variază de la caz la caz. După 2-3 zile pe trunchi apare eruptia cutanată, inițial sub formă de mici pete sau bubițe roșii, intens pruriginoase, care ulterior se transformă în vezicule (ca niște „boabe de rouă”). În câteva ore conținutul veziculelor devine tulbure și acestea se rup, acoperindu-se de cruste; stadiul de crustă poate dura 10-20 zile. Evoluția bolii cuprinde 2-3 valuri eruptive, astfel încât pe piele se pot vedea concomitent leziuni în diferite stadii de dezvoltare. Eupția poate cuprinde întreaga suprafață cutanată, inclusiv pielea păroasă a capului, dar și mucoasele (gura, interiorul pleoapelor, mucoasa ano-genitală). De regulă, prognosticul bolii este unul bun, dacă sunt respectate câteva principii de bază: izolarea, măsurile igieno-dietetice și tratamentul prescris de medic.

Varicela sau vărsatul de vânt poate fi făcută la orice vârstă?

Da, virusul poate fi contractat la orice vârstă.  Iar  starea de sănătate și factorii de risc pe care îi prezintă sau nu o persoană vor determina amploarea acestei infecții. Sugarii (copii sub 1 an), adolescenții, adulții și vârstnicii pot face forme severe de varicelă.

Cum se manifestă la copii și care sunt pericolele care pot să apară?

În general, copiii fac forme ușoare de boală. Ei dezvoltă un tablou clinic similar celui descris mai sus, cu o evoluție excelentă în termen de 10-14-21 zile. În unele cazuri, însă, pot apărea probleme și trebuie să cunoaștem și să fim atenți la următoarele semnale de alarmă: febră peste 38,8 C, cu durată de peste 4 zile, tuse severă și dificultate în respirație, durere intensă de cap, vărsături frecvente, somnolență marcată, confuzie, fotofobie (sensibilitate la lumină), tulburări de mers, gâtul ințepenit, vezicule care se suprainfectează (lichidul devine purulent, bobițele se unesc, sunt fierbinți și se umflă) – în toate aceste cazuri se solicită de urgență medicul de familie sau medicul infecționist. Complicațiile care pot fi date de varicelă sunt infecții bacteriene ale pielii, pneumonie, encefalită, septicemie.

Ce trebuie să facă părinții în perioada în care copilul are varicelă?

În primul rând, să se adreseze medicului de familie sau medicului pediatru infecționist. Doar medicul stabilește diagnosticul și cele mai bune variante de tratament. Se anunță colectivitatea pe care o frecventează copilul sau cercul de prieteni cu care a fost în contact în ultimele două - trei zile. Dacă nu este necesară internarea în spital, copilul va fi izolat la domiciliu, pentru o convalescență optimă și pentru a limita răspândirea bolii.

Îngrijirile acordate copilului vizează reducerea febrei, a disconfortului, a pruritului și o igienă riguroasă. Se recomandă toaleta zilnică, cu atenție: va face duș (nu baie) cu grija de a nu rupe veziculele; toaleta frecventă a mucoaselor (ochi, gură, zona genito-urinară); tăierea unghiilor cât mai scurt (pentru a evita leziunile de grataj); se aplică pe piele loțiuni calmante și se badijonează leziunile traumatizate.

Copilul trebuie să se odihnească, să consume lichide; se recomandă o alimentație ușoară, variată, bogată în fructe și legume.

De la ce vârstă poate deveni această boală periculoasă?

Copii sub un an, persoanele de peste 12 ani și persoanele imonodeprimate, indiferent de vârstă, sunt susceptibile să facă o formă severă de varicelă. Pe lângă măsurile generale de a proteja categoriile vulnerabile de a fi expuse imbolnăvirii, la ora actuală există vaccin contra varicelei. Copiii, adolescenții și adulții ar trebui să primească două doze de vaccin. Vaccinul este foarte sigur și eficient în prevenirea bolii, dar mai ales în prevenirea formelor grave; majoritatea persoanelor vaccinate nu vor mai face varicelă sau o vor face într-o formă ușoară.

Dacă cineva face această boală, o mai poate contacta pe perioada vieții?

Varicela conferă imunitate durabilă, pe viață, celor care au trecut prin boală, cu excepția persoanelor care au deficiențe mari de imunitate.

Cât de periculoasă este varicela în sarcină?

Majoritatea bebelușilor care se nasc după ce mama a avut varicelă, se nasc sănătoși, dar boala poate fi periculoasă, atât pentru mamă, dar mai ales pentru făt, în funcție de vârsta sarcinii la care este contractată infecția. Cel mai mare risc există atunci când mama se îmbolnăvește între 7 și 20 de săptămâni. Varicela poate genera malformații oculare, cerebrale, retard mintal sau probleme de creștere. De asemenea, dacă mama se îmbolnăvește cu cinci zile înainte de a naște sunt șanse foarte mari ca și bebelușul să facă varicelă, iar forma să fie foarte severă.

Mit sau realitate? Nu ai voie să te speli și să faci duș timp de două săptămâni.

Mit, se recomandă dușul zilnic, cu mișcări blânde, fără a folosi buretele, cu gel de duș pentru copii, cel mai bine. Nu se recomandă baia, pentru că așa se rup mai ușor bubele și se pot suprainfectata mai ușor.

Nu ai voie să ieși deloc afară timp de două săptămâni, mai ales când bate vântul.

Mit, dar exista un „dar”. Dacă starea generală o permite, copilul nu prezintă febra și nu are dureri, poate sa iasă la plimbări scurte. Ideea este să nu vină în contact cu alte persoane, varicela fiind foarte contagioasă. Izolarea se referă mai ales la faptul de a limita răspândirea bolii, de a proteja pe alții.

Dacă scarpini bubițele rămâi cu cicatrici.

Realitate, scărpinarea, ruperea bubițelor lasă cicatrici permanente pe piele, mai ales la nivelul feței.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Raluca Budușan

de Raluca Budușan

Sănătate, Educație
Telefon:
0766 905 671

Comentarii

2 comentarii

V

Acum 5 luni

De retinut.
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Complexul de inferioritate ramane pe viata după cicatricile suferinței tratate incorect.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus