Miercuri,
29.06.2022
Cer Senin
Acum
32°C

Laurențiu Davidoiu, sibianul care trăiește visul american. Este vicepreședintele uneia dintre cele mai luxoase linii de croaziere din lume

Laurențiu Davidoiu, sibianul care trăiește visul american. Este vicepreședintele uneia dintre cele mai luxoase linii de croaziere din lume

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Laurențiu Davidoiu părăsea Sibiul și mergea în America, acolo unde în prezent trăiește „mai mult decât a visat pentru viața lui profesională”. Sibianul este  unul dintre vicepresedinții Celebrity Cruises, linie de croaziere de lux foarte căutată în lume, parte a grupului Royal Caribbean. Întreaga sa poveste a fost publicată de prezentatoarea TV Andreea Esca, în Alist Magazine.

Povestea lui Laurențiu începe în cartierul Vasile Aaron din Sibiu și continuă până în America. Deși părinții lui, tatăl, colonel în Armata Română și mama, asistentă medicală, erau mulțumiți de alegerea fiului său de a studia Facultatea de Drept la Alba, Laurențiu nu prea se regăsea. Urma să se regăsească, însă, în America.

Cum a plecat în America

Propunerea de a pleca în America a venit din partea unui prieten care îl ducea cu mașina acasă și care i-a povestit că merge să lucreze pe o navă de croazieră. Tânărului i-a surâs ideea, s-a dus la firma de recrutare din Brașov, recomandată de prietenul lui, și, în câteva zile, a ajuns în Miami de unde, în 1997, la 21 de ani, începe să trăiască visul american sau cum spune el: „mult mai mult decât am visat pentru viața mea profesională”.

În America, a debutat pe o navă „Meridian”, parte a Celebrity Cruises, din poziția de “snack attendant”. Era un vas mic de 600 de pasageri care pleca din New York către Insúlele Bermude. „Duceam tăvile de la mese la bufet, curățam mesele, un sub ajutor de ospătar”, explică Laurențiu.

După două luni, a trecut la ajutor de ospătar, după șase, era ospătar plin, apoi șef de sală, apoi manager de restaurant. „Dacă ești alert, muncitor, înveți, lucrurile se pot întâmpla foarte repede pe vas. Totul este bazat pe rezultate. Dacă te plac pasagerii, și asta se vede în sistemul de feedback săptămânal, avansezi”.

Așadar, în 2010 devine „manager restaurant operations” în cadrul companiei mari și se mută la birourile din Miami, după mulți ani în care, atunci când avea vacanță de pe vas, venea mereu la Sibiu. „La început, nu mi-a plăcut Miami foarte mult pentru că era diferit de Sibiul meu. Nu cultură, istorie, tradiții, nu restaurante extraordinare. Dar mă simțeam foarte bine la compania pentru care lucram”.

De 25 de ani, la Celebrity Cruises

Laurențiu nu este singurul român care lucrează aici. După cum povestește el, românii sunt inteligenți, muncitori, ambitioși, bine pregătiți, știu multe limbi străine, au mare potențial și țin pasul cu noutățile.

„Sunt mulți angajați români pe vas. Și asta pentru că sunt inteligenți, muncitori, ambitioși, bine pregătiți, știu multe limbi străine, au mare potențial și țin pasul cu noutățile, cu schimbările. Compania menține standarde ridicate financiar pentru angajați, există bonusuri; totul este despre meritocrație, cu cât ești mai bun, câștigi mai mult și promovezi, sistemul e transparent, programul nu e mai lung de 10 ore, angajații au timp să se odihnească, să viziteze locurile pe unde călătoresc, au o zi liberă pe săptămână. Apoi, sigur că multe depind de poziția pe care o ocupi. Dar, un chelner sau un butler, de exemplu, poate câștiga pe lună, numai din tips-uri, și 2500-3000 de dolari. Vacanța pentru un angajat este de două luni. Dacă ești în management, e mai lungă, dar contractele mai scurte. Captain Kate, comandantul navei Celebrity Beyond, are de exemplu 3 luni vacanță și 3 luni pe apă”, a povestit sibianul pentru AList Magazine.

Compania este condusă de Lisa Lutoff-Perlo, despre care Laurențiu are numai cuvinte de laudă.

„Eu o consider pe Lisa inspirație pură, lucrez cu ea de 17 ani și admir felul în care are grijă ca toți angajații să fie bine, ca într-o familie. Asta este esențial pentru ea și admirabil. Totul începe de la ea, ea dă direcția, și liderul unei organizații este extrem de important, oricât de mare ar fi instituția… Ea este flacăra care aprinde focul!”, mai spune acesta.

Nu știe dacă se va mai întoarce în România

În fiecare an, Laurențiu vizitează Sibiul împreună cu familia sa, dar nu știe dacă s-ar întoarce vreodată în România. Familia lui din America este o frumoasă fetiță de câteva luni și soția sa din Chile pe care a cunoscut-o în 2013. Și ea lucra pentru Royal Caribbean, la birourile din Miami, fiind Entertainment Director.

Dacă ar fi să spună ce îi lipsește din România, ar fi  “sarmalele, limba română, muzica, fericirea aceea din Sibiu și oamenii”.

Sursă foto: Alist Magazine

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Adina Torop

de Adina Torop

Reporter Speciale

adina@turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Tourette

Acum 1 lună

Alt rasinarean fugit de la oi, pe vas de croaziera :)))) Ne da acum lectii de viata.... bine, boss.
Raspunde

Calu

Acum 1 lună

Bravo lui. Din pacate el e exceptia care confirma regula. Cei mai multi merg acolo pt perioade relativ scutre de timp ca sa mai faca un ban...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus