Duminică,
25.09.2022
Cer Senin
Acum
13°C

Analiză. Rusia folosește din ce în ce mai mult simbolurile sovietice. O campanie de anexare a unor noi teritorii

Analiză. Rusia folosește din ce în ce mai mult simbolurile sovietice. O campanie de anexare a unor noi teritorii

Autoritățile ruse au început să apeleze mai des la simbolurile sovietice, ca parte a unei campanii de propagandă despre războiul din Ucraina, informează Meduza, într-o analiză.

Graffitti cu „bunica cu steag roșu” apar în toată Rusia, iar oficialii din propagandă și de la Kremlin continuă să poziționeze invazia rusă a Ucrainei ca o continuare a Marelui Război Patriotic. Corespondentul special Meduza, Andrei Pertsev, a aflat despre detaliile acestei campanii „sovietice” a Kremlinului și spune că pe fondul războiului aflat în desfășurare în Ucraina, Kremlinul a început să folosească în mod activ simbolurile sovietice.

”La Parada Victoriei din 9 mai, echipamentele militare vor trece prin Piața Roșie sub steaguri roșii (în locul steagurilor formațiunilor militare). Și în orașele rusești, apar monumente , afișe și  graffiti dedicate „bunicii cu steagul sovietic” – o pensionară ucraineană care, conform unui  videoclip celebru, a ieșit cu un banner sovietic către soldații ucraineni, confundându-i cu rușii și a refuzat să accepte mâncare de la ei după felul în care au călcat în picioare steagul”, scrie Meduza.

„Milițiile din RPD și LPR, militarii Rusiei duc la bun sfârșit lupta pe care tații, bunicii și străbunicii noștri au dus-o împotriva nazismului. Nu este o coincidență că steagul Victoriei a devenit același simbol în aceste teritorii ca steagul Rusiei, steagul DPR și LPR. Steagul Victoriei a devenit un simbol al luptei împotriva nazismului și fascismului. Pentru Rusia, aceasta este misiunea țării - să asigure o lume liberă de nazism. Acum a mai fost adăugat un simbol - bunica Anya, bunica Anna. Ea a devenit un simbol viu al continuității generațiilor, al continuității luptei împotriva nazismului și fascismului. A devenit o bunică pentru întreg Donbass, pentru întreaga Rusie”, a spus șeful blocului politic al administrației prezidențiale a Federației Ruse (AP), Serghei Kiriyenko.

În  orașele ucrainene ocupate de trupele ruse, au apărut în mod repetat bannerele sovietice. Bannerul Victoriei a fost arborat în administrația satului Zaporozhye Rozovka. În plus, monumentele lui Vladimir Lenin sunt restaurate în orașele ocupate.

Sursele lui Meduza apropiate Administrației Prezidențiale subliniază că nu întâmplător Rusia se referă la simboluri sovietice. Unul dintre interlocutori a explicat că aceasta este o continuare logică a retoricii autorităților despre lupta împotriva „naziștilor” din Ucraina.

 

„Termenul „nazism” trage în mod automat întreaga matrice asociativă. Inclusiv design și simboluri: „Să repetăm ​​isprava bunicilor”. Este un joc de rol al „al nostru” și al „germanilor”,” explică el.

Un alt interlocutor subliniază: „Nu există alte simboluri”. În opinia sa, simbolurile sovietice sunt „singura structură unificatoare” pentru rușii cu vârsta peste 45–50 de ani, care formează „nucleul de sprijin” atât pentru putere, cât și pentru război. „Nu este că acest nucleu de sprijin se dărâmă, dar nu mai există nimic care să-l unească”, afirmă el.

Potrivit interlocutorilor lui Meduza, o versiune a scenariului pentru Parada Victoriei de la Moscova include o teleconferință cu Mariupol, în cadrul căreia autoritățile autoproclamatelor DPR și LPR vor putea ridica din nou problema aderării republicilor. Rusia. Potrivit unor surse, este posibil ca în cadrul aceleiași teleconferințe să se discute și despre anexarea regiunii Herson, ocupată de trupe rusești.

Potrivit interlocutorilor lui Meduza, în același interval de timp poate avea loc și un referendum privind anexarea Osetiei de Sud, anunțat anterior de actualele autorități ale republicii parțial recunoscute. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale este programat pentru 8 mai în Osetia.

Toate aceste acțiuni ale autorităților ruse, potrivit surselor lui Meduza, se încadrează perfect în strategia de ansamblu lansată pe 24 februarie. Unul dintre interlocutori a descris-o succint: „Aceasta este o referire la URSS. La întoarcerea ei”.

Sursa foto: Tass.ru

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Claus

Acum 4 luni

Sigur batranii au iubit vremurile sovietice,doar ei stiu durerile Sovrom de dupa razboi.
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Alta gâscă-n alta traista. Sovieticii erau uniune iar rusii sunt națiune. Daca castiga razboiul, Rusia si Ucraina vor fi un singur popor, poporul rus.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus