Sâmbătă,
24.09.2022
Partial Noros
Acum
14°C

Cetăţenii UE pot primi despăgubiri din partea statului pentru pagubele provocate sănătăţii de aerul poluat

Cetăţenii UE pot primi despăgubiri din partea statului pentru pagubele provocate sănătăţii de aerul poluat

Cetăţenii din statele membre ale Uniunii Europene pot să dea în judecată guvernele lor şi să solicite despăgubiri financiare, dacă nivelul ridicat al poluării aerului le afectează sănătatea, a apreciat joi avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Juliane Kokott, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Opinia avocatului general vine după un şir de decizii adoptate de CJUE în ultimii ani, în cadrul cărora aproximativ 10 state membre UE, inclusiv Franţa, Polonia, Italia şi România, au fost găsite vinovate de un nivel ilegal de poluare a aerului.

"Avocatul general Juliane Kokott susţine că încălcarea valorilor limită pentru protejarea calităţii aerului, în conformitate cu legislaţia UE, dă dreptul la despăgubiri din partea statului", a informat CJUE într-un comunicat de presă.

Kokott a subliniat însă că orice persoană fizică care solicită despăgubiri va trebui să dovedească faptul că pagubele provocate sănătăţii au fost provocate direct de poluarea aerului. În plus, un guvern ar putea să evite plata despăgubirilor dacă poate dovedi că astfel de depăşiri ale valorilor limită ar fi avut loc şi dacă statul respectiv ar fi adoptat, la timp, planuri privind calitatea aerului care să satisfacă cerinţele directivei UE.

Opinia avocatului general are legătură cu un caz demarat de un rezident din Paris care solicită, de la guvernul francez, despăgubiri în valoare de 21 de milioane de euro pentru că aerul poluat i-a afectat sănătatea, iar guvernul francez nu a respectat limitele UE privind calitatea aerului. Un tribunal din Versailles a cerut CJUE să clarifice dacă persoanele fizice pot solicita astfel de despăgubiri.

Opiniile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE, chiar dacă, în majoritatea cazurilor, judecătorii CJUE tind să urmeze opiniile avocatului general.

foto depositphotos.com

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

5 comentarii

Alex

Acum 4 luni

Din pacate "statu" sunt tot cetatenii care muncesc si platesc taxe. Ca nu vine clasa politica cu bani de acasa ..
Raspunde

Emil

Acum 4 luni

Mai bine pleci din Romania decat sa te judeci cu statul roman mafiot si corupt.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu G

Acum 4 luni

Drum bun, Emil.... viata placuta, printre maghrebieni, turci sau arabi de tot felul, prin ceea ce era odata Europa. Sau poate vrei SUA, cu milioanele de mexicani, plus cei amintiti de sus. Asta, doar tu poti stii. Ai grija sa ai un cricou cu curcubeu, in caz de orice.
Raspunde

Hermannstädter

Acum 4 luni

Raducule, lasa ca avem si noi indieni nostri ;-), si nu sunt mai buni ca "maghrebienii", turcii, arabii sau mexicanii. Mai conteaza cine te fura ? Aici te fura fratii tai !
Raspunde

CT

Acum 4 luni

Hermannstadter alias Alin Bratu, pui de userist, ia-te de manuta cu Emil si valea. Du-te unde nu te fura nimeni. Eu v-as sugera frontul din Ucraina. Oricum aici nu avem nevoie de astia ca voi. Tradatori avem destui si fara voi.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus