Duminică,
02.10.2022
Cer Senin
Acum
14°C

Cum afectează războiul din Ucraina piața imobiliară din Sibiu. ”Am clienți care vor să investească 600-700 de mii de euro. Banii nu mai sunt de ținut în bancă”

Cum afectează războiul din Ucraina piața imobiliară din Sibiu. ”Am clienți care vor să investească 600-700 de mii de euro. Banii nu mai sunt de ținut în bancă”

”Dacă în trecut ați fost interesați de acest spațiu, reveniți pentru condiții mai avantajoase”. Asta scrie pe anunțul de închiriere al unui spațiu din Piața Mică din Sibiu. În traducere liberă, mai sunați, pentru că am mai lăsat din preț.

Piața imobiliară din Sibiu, la fel ca și cea națională, în general, suferă de câteva săptămâni turbulențe pe care piața imobiliară încearcă să le înțeleagă.

Record de tranzacții în Sibiu, pe fondul crizei prețurilor și situației din Ucraina

Proaspăt ieșită de sub pandemie, societatea se confruntă acum cu insecuritatea legată de conflictul din Ucraina, dar și cu consecințele ce se nasc de aici. Au crescut mult costul energiei, iar de aici toate prețurile la bunuri, inclusiv la materialele de construcții.

”Se ridică locuințe cu mai mulți bani decât până acum, iar constructorii nu au încă o prognoză clară că ceea ce ridică ei acum se va și putea vinde. Prețurile au urcat cu până la 30%, poate și mai mult pe anumite materii prime, în timp ce cererea diferă foarte mult în funcție de ce se întâmplă în societate”, spune constructorul unui ansamblu imobiliar din Șelimbăr.

Cu toate acestea, numărul tranzacțiilor imobiliare este în creștere în Sibiu, după o lungă perioadă în care s-a stagnat la sub 1.000 de tranzacții pe lună.

În luna martie s-a produs în județul Sibiu recordul de tranzacții din ultimele 25 de luni. Cele 1.432 de tranzacții din luna martie ridică foarte mult nivelul pieței. Până acum, din ianuarie 2020, cu mici excepții s-a trecut de 1.000 de tranzacții, iulie 2020, octombrie 2020 și februarie 2021 fiind lunile în care s-a trecut de această cifră, însă niciodată nu s-a trecut de 1.400 de tranzacții.

Sibiul, județ aflat în primele 6-7 în mai multe domenii ce țin de economie, se află în luna martie pe locul 14 în privința tranzacțiilor imobiliare. Peste Sibiu sunt, din acest punct de vedere, Buzău, Galați, Dolj, Bihor, Prahova, Arad, județe mult sub Sibiu la cifre legate de dezvoltarea economică.

”Noi suntem în criză de când a început războiul”

Bogdan lucrează în imobiliare de peste 20 de ani și spune că acum asistăm în mod clar la o criză.

”Noi suntem în criză de când a început războiul. Se cer prețuri foarte mari la locuințe, dobânzile oferite de bănci sunt foarte mari, oamenii obișnuiți nu-și permit să facă investiții în acest moment. O cauză este determinată și de faptul că dezvoltatorii sunt obișnuiți cu prețuri foarte mari. Deja am observat reduceri în ultima perioadă, chiar și pe fondul scumpirii materialelor de construcții. Am văzut la colegi reduceri de preț de 2, 3 mii de euro. În plus, se stă mult pe piață. Sunt apartamente de aproape un an de zile care s-au scos la un preț foarte mare și nu s-au dat încă”, spune agentul imobiliar.

Susține însă că războiul este mai mult o scuză pentru ceea ce se întâmplă acum pe piață. ”Nu trăim deloc vremuri liniștite. Dacă nu era războiul, era pandemia, tot exista o preocupare. De 2 luni e pauză, din punctul meu de vedere. Se tranzacționează, dar la prețul corect”, spune el.

De ce scad investițiile la bursă și în criptomonede și cresc cele în imobiliare

Există însă o nișă de piață care funcționează mai bine în această perioadă tocmai datorită îngrijorărilor.

”În criză ai posibilitatea să-ți cumperi locuințe foarte valoroase la un preț foarte bun. Iar asta au simțit oamenii care au mulți bani de investit și văd că piețele sunt incerte. Am clienți care au fond de investiții de 6,7 sute de mii de euro. Scot din bancă și investesc în imobiliare. Unii reușesc să cumpere proprietăți foarte bune la un preț aproape de prețul corect”, spune agentul imobiliar.

Motivul pentru care piața imobiliară e mai sigură în situații de criză e explicat de antreprenorul în imobiliare Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator Blitz.

„Cursul valutar e volatil, pieţele financiare sunt volatile, dobânzile bancare nu sunt încă stabile, deci, ca perspectivă investiţională, imobiliarele rămân de interes pentru că oferă mai multă siguranţă, cu condiţia ca acest conflict armat să nu depăşească graniţele României, iar economia să rămână funcţională”, spune Cătălin Priscorniţă pentru Ziarul Financiar.

Criptomonedele sunt mult sub nivelul de anul trecut. Elrond, moneda pornită din Sibiu, se tranzacționa duminică la un nivel de 600 de lei, în scădere cu aproape 30% față de sfârșitul lunii martie, iar cifrele de anul acesta sunt mult sub cele de anul trecut, an în care s-a înregistrat vârful „all-time” al monedei de 2.146 de lei.

Efervescență imobiliară la nivel național

În contextul provocărilor de ordin geopolitic şi economic, preţurile la imobiliare au crescut începând din februarie, susține Ziarul Financiar.

În Bucureşti, oraşul cu cele mai multe tranzacţii din ţară, în luna februarie 2022, au fost vândute 10.918 imobile, cu peste 50% mai multe decât în prima lună a anului. Preţurile la vânzare au înregistrat o uşoară creştere, de 3,62%, până la valoarea de 1.545 euro/mp, în timp ce chiriile au crescut cu 1,64%, ajungând la o valoare medie de 497 euro/lună, pentru un apartament cu două camere.

În cea de-a doua lună a anului, în Cluj au fost încheiate peste 3.000 de tranzacţii imobiliare, faţă de doar 1.935 tranzacţii în ianuarie, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 57%.

Pe zona de vânzări, valorile de listare ale proprietăţilor rezidenţiale din Cluj au atins valoarea de 1.907 euro/mp, cu aproape 7% mai mult faţă de luna precedentă. În timp ce preţurile la închiriere au crescut cu 2,04%, până la nivelul de 350 euro/lună.

„Situaţia pe piaţa imobiliară este în evoluţie de la o zi la alta, în strânsă legătură cu desfăşurarea războiului din Ucraina. Este de aşteptat, însă, ca interesul faţă de imobiliare să crească, deoarece investiţiile în active reale, pe lângă cele în aur, reprezintă cele mai sigure plasamente financiare în acest moment”, a explicat Cătălin Priscorniţă, CEO şi fondator Blitz.

Piața chiriilor, dărâmată de mall, pandemie și război

”Dacă în trecut ați fost interesați de acest spațiu, reveniți pentru condiții mai avantajoase”, este anunțul pomenit la deschiderea acestui articol.

Locația e foarte bine cunoscută de sibieni. Se află în Piața Mică, aici funcționând mult timp sediul central al OTP Bank, retras de câțiva ani la parterul Hotelului Ramada.

Pentru spațiul compus din 4 încăperi și un grup sanitar, cu suprafață utilă de aproximativ 185 mp se cere acum o chirie de 6.500 de euro pe lună.

Alte spații se regăsesc pe strada 9 Mai, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu sau în alte zone centrale ale orașului.

”Da, sunt foarte multe spații de închiriat, dar cauza e multiplă, nu putem da vina doar pe război. Primul factor este deschiderea mall-ului de la gară. O bună parte din magazinele mari din zona centrală s-au mutat acolo, iar spațiile nu au fost închiriate, în multe cazuri. A ținut tot de lăcomia proprietarilor, care nu au înțeles că piața mai și scade, nu numai crește. Apoi, a venit pandemia, iar unele afaceri pur și simplu nu au mai mers, au dat faliment. Proprietarii trebuie să înțeleagă că trebuie să scadă din preț”, spune analistul consultat de Turnul Sfatului.

Nu se poate face un preț pentru zona centrală a Sibiului pentru că variabilele sunt foarte mari, explică el.

”La un spațiu comercial e mai complicat să faci o medie a chiriei. Depinde foarte mult, de exemplu, de vitrină. Dacă este la stradă, dacă este vizibilă. Apoi, pentru zona Sibiului știm că nu peste tot e ușor accesul. Pe Bălcescu în foarte multe cazuri accesul se face din curte. Un astfel de spațiu nu poate avea aceeași valoare la metru pătrat ca un spațiu care are ieșire direct în bulevard”, spune el.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

John

Acum 4 luni

investiti in cripte suprapuse ... marii rentieri, marii dezvoltatori ! numai mafia mai "investeste" in asa ceva! ei "investesc" banii negri, banii negri ai serviciilor, ai bugetarimii etc bani nemunciti, bani furati, bani deturnati, bani pt care tara s-a falimentat pe datorie externa! De-acolo sunt banii negri care se albesc in pereti ! Dar sa nu uite nimeni, ca nu le ia cu el la plecare! Si nu pentru ziduri am venit aici ! Nu trebuie sa demostram nimanui nimic ....
Raspunde

Bambolero

Acum 4 luni

retorică de partid? sau a unuia care n-a fost în stare să pună un ban deoparte?
Raspunde

Marius

Acum 4 luni

Ce bogatani avem in orasul nostru!
Raspunde

Gun

Acum 4 luni

Chiriile mari alunga comerciantii din centrul vechi, iar mall-ul le-a pus capac (bravo Fodor și mafia). Se știa ca mall-ul distruge comercianții locali pe o raza de 2-3 km, dar nu le-a păsat. Chirii mari si case scumpe= criza și sărăcie. Ar trebui sa plângem pe umarul"dezvoltatorilor" lacomi?
Raspunde

S

Acum 4 luni

Saracii "comercianți" din Dumbrava și Pacea Voma
Raspunde

Munteanu

Acum 4 luni

Iar in mall gasesti numai porcarii! Brand-uri de 2 bani...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus