Luni,
27.06.2022
Parțial Noros
Acum
25°C

Curtea Constituțională decide că legea prin care s-au tăiat pensiile speciale ale parlamentarilor nu e legală. 7 foști parlamentari de Sibiu au dat în judecată Parlamentul din cauza acestei legi

Curtea Constituțională decide că legea prin care s-au tăiat pensiile speciale ale parlamentarilor nu e legală. 7 foști parlamentari de Sibiu au dat în judecată Parlamentul din cauza acestei legi

Curtea Constituțională a anunțat joi că legea prin care au fost suspendate pensiile speciale acordate foștilor parlamentari „a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său".

Decizia a venit însă cu un scandam imens, după ce unul dintre judecătorii CCR, Daniel Morar, a părăsit ședința, fapt ce ar duce la nulitatea deciziei majorității, a potrivit judecătorul constituțional, informează Digi24.

Majoritatea judecătorilor a decis să voteze împotriva legii care a eliminat aceste pensii și astfel să le repună în plată, CCR emitând apoi și un comunicat de presă în acest sens.

”Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, «La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere». Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională. Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice.

Prin urmare, Curtea a constatat încălcarea dispozițiilor constituționale ale art.1 alin.(3) în componenta referitoare la democrație, art.1 alin.(5) în componenta referitoare la securitatea juridică a persoanei, precum și ale art.75 și art.76 alin.(3) privind desfășurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor.

Decizia este definitivă și general obligatorie.

Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Curtea Constituțională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, anunță CCR în Comunicat.

Șapte foști parlamentari de Sibiu au atacat legea în instanță, cerând pensiile înapoi

Ion Ariton, Ioan Axente, Mircea Bucur, Nicolae Enescu, Cornel Știrbeț, Ioan Tămâian și Ioan Tătaru sunt parlamentarii de Sibiu care au intentat chiar ieri o acțiune în instanță în vederea încasării în continuare a indemnizației speciale de fost parlamentar. Dosarul 1038/85/2021 în care pârâți sunt Senatul și Camera Deputaților a fost înregistrat inițial la secția I Civil a Tribunalului Sibiu și în el se solicită anularea actului prin care s-au desființat pensiile speciale acordate foștilor parlamentari.

Fostul deputat liberal Ioan Tămâian spune că a făcut această acțiune tocmai pentru ca și alte instituții să sisteze plățile de pensii speciale.

”Eu vreau prin acțiunea aceasta, măsura luată de parlament să se raporteze și să se aplice în absolut toate cazurile. În felul ăsta, n-o să las să fie o simplă măsură luată pentru parlamentari și să fie ca un început pentru absolut toate cazurile în care banii luați într-un fel sau altul, sub formă de pensie specială sau altceva”, explică Tămâian.

”Dacă nu solicitam în modul ăsta, consider că nu era luată în seamă. E o variantă în care o persoană juridică își apără propriul interes, poate să îl facă, acesta era interesul. Din tot calculul care există nu știu câți parlamentari sunt, vreo 500, dar valoarea pensiilor e foarte mică, câteva procente, raportat la valoarea întreagă. Ideea nu a fost numai a mea, a fost o idee generală luată în dialog cu alți foști parlamentari”, găsește o explicație liberalul.

Nu același lucru e susținut de fostul senator PDL și PNL, Ion Ariton.

”Erau un drept câștigat. Știu că trecem printr-o perioadă grea și aș fi acceptat diminuarea, dar nu desființarea”, a declarat fostul senator.

Citește aici cine sunt cei șapte parlamentari

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

Al Dracu

Acum 1 lună

Sa ii cunoastem pe ai nostri cu subiect si predicat: Ion Ariton, Ioan Axente, Mircea Bucur, Nicolae Enescu, Cornel Știrbeț, Ioan Tămâian și Ioan Tătaru... SPECIALII lu' peste, trantorii Sibiului, speculanti de sistem, capuse politruce, impostori incapabili, oameni fara onoare si coloana vertebrala... lepre profitoare care trebuiesc hulite cu orice ocazie in orice imprejurare.
Raspunde

2cents

Acum 1 lună

Cu acest prilej politicienii nostri ne arata inca odata care e principalul motiv pentru care s-au catarat in varf: banii.
Raspunde

SibiAnus

Acum 1 lună

Cu multumirile de rigoare celui care i-a insirat de prima data, Ii mai repet si eu, ca pe un zid al rusinii: Ion Ariton, Ioan Axente, Mircea Bucur, Nicolae Enescu, Cornel Știrbeț, Ioan Tămâian, Ioan Tătaru. Pensii nesimtite pentru nesimtitii astia care nu sunt altceva decat bataia de joc a unei tari intregi. Oare cum pot trai stiind ca au vandut pe cateva bile de sticla colorata viitorul familiei lor si al familiilor familiei lor?! Cel mai probabil nici nu au capacitatea intelectuala sa constientizeze lucrul asta.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Presa romaneasca este complice cu crima organizata statala si nu divulga atrocitatile banditilor CCR.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cornel Opinceanu

Acum 1 lună

Care mai voteaza in tara asta, sa-i cada toate unghiile!
Raspunde

Zacusca

Acum 1 lună

Niste zdrente ordinare cu aere de politruci.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus