FOTO VIDEO Primăria despre casa construită ilegal în Turnișor: au fost amendați cu 6.000 de lei, la finalul anului trecut

O construcție ilegală, un utilaj care trebuia să o dărâme, femei urcate pe casă, oameni care strigau numele primarului Sibiului, jandarmi și poliție locală – cam așa se poate rezuma situația de azi-dimineață din capătul străzii Trifoiului. Pe această stradă din cartierul Turnișor locuiesc un bărbat de etnie romă, cu soția și fiul lor de nouă ani. Deocamdată ei stau când într-o casă, când în alta, pe la rude și prieteni, pentru că nu au locuința lor. De fapt, chiar la asta lucrau deja de câteva luni când, de dimineață, a venit un utilaj să le dărâme construcția pentru că este ridicată fără autorizație.

Actualizare. Potrivit reprezentanților municipalității, pentru construcția ilegală a fost dată o amendă de 6.000 de lei, în noiembrie 2021 și s-a dispus oprirea lucrărilor precum și demolarea construcției. 

„În luna noiembrie 2021 Poliția Locală a constatat că pe strada Trifoiului, pe un teren aparținând domeniului public al municipiului Sibiu, o persoană fizică a început construcția unei case, fiind turnată deja fundația acesteia. În prima etapă, agenții de Poliție Locală au avertizat cetățeanul să demoleze fundația turnată pe domeniul public, în caz contrar riscând o amendă. Având în vedere că cetățeanul a refuzat să se conformeze, Poliția Locală a aplicat în data de 23 noiembrie 2021 o amendă în valoare de 6.000 de lei, dispunându-se oprirea lucrărilor și demolarea construcțiilor”, a transmis Mirela Gligore, din partea Primăriei Municipiului Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Știre inițială. Având în vedere că cetățeanul nu s-a conformat nici de această dată și, mai mult, a continuat să construiască, Primăria Sibiu a inițiat demersurile pentru demolarea acestei fundații.

O familie de romi riscă să rămână peste câteva zile fără o casă pe care a început să o construiască în cartierul Turnișor, în urmă cu aproximativ patru, cinci luni. Asta pentru că proiectul nu a primit o autorizație de la Primăria Sibiu, în administrarea căreia se află terenul. Oamenii recunosc că nu au aviz să ridice clădirea însă spun că nu au ce altceva să facă – vor să aibă locuința lor, așa că s-au apucat să o construiască pe aceeași stradă cu prietenii și restul familiei.

„Noi am fost plecați în străinătate. Copilul meu plângea mamă, nu mai pot să mai stau aici, nu mai suport. Nu se integra la școală în Franța și nu știam ce să ne mai facem. Așa că am zis că vrem să ne facem o cameră, să avem unde să stăm, să putem să-l ducem aici la școală.

Nu facem pentru noi, pentru băiat facem.

Terenul e al CFR-ului și vine primăria să ne dea casa jos. Noi avem o foaie care zice că terenul nu e al primăriei. Nu ne-a anunțat nimeni că vine să ne dărâme ce am construit până acum”, ne-a spus Denisa Drăgoiu, în timp ce stătea cățărată pe unul din zidurile casei, filmând desfășurarea de forțe de pe stradă.

casă construcție trifoiului jandarmi

Oameni pe casă și primarul invocat de romi – „La alegeri, pe noi ne cheamă primii”

În susținerea familiei Drăgoiu au ieșit mai mulți vecini din case. Oamenii strigau când la jandarmi, când la reprezentantul de la primărie. Voiau ca primarul Sibiului să vină să vadă strada și casa aflată în construcție. În același timp, Denisa, alături de copil și de sora ei, au refuzat să plece din casă. Denisa chiar s-a urcat pe unul din ziduri, sperând că astfel utilajul nu va fi îndreptat asupra construcției.

În timp ce toate acestea se petreceau pe strada Trifoiului, soțul Denisei se afla la primărie, unde încerca să obțină o amânare, iar la fața locului câte un vecin a preluat pe rând rolul de avocat al familiei.

„Primăria nu dă niciodată aprobare la nimic pe strada asta. La absolut nimic”, spune un vecin. „Avem multe numere de înregistrare, nu ni s-a răspuns la ele. Întotdeauna primăria a ignorat strada asta. Toate străzile s-au asfaltat, numai asta a rămas nefăcută. A băgat pietriș și gata. Familiile cresc, copiii cresc, unde să îi punem dacă nu ne lasă nicăieri să construim?”, se întreabă omul.

jandarmi poliție locală strada trifoiului

Poliția Transporturi Sibiu – „Trebuie să se pună în legalitate”

La fața locului a fost solicitat și un reprezentant al Poliției Transporturi Sibiu care, deși a mărturisit că intervenția nu este de competența sa, a rămas pe stradă și a încercat de mai multe ori să se înțeleagă cu localnicii și să le explice că nu au dreptate să protesteze, pentru că nu au avizele necesare. Acesta spune că nu este prima dată când ajunge în zonă și că acum câteva luni când a fost, familia promisese că va dărâma totul. În schimb, până azi, construcția a crescut.

„Ce pot să vă spun este că această construcție este în zona de siguranță a căii ferate, s-au făcut demersuri mai demult, în urmă cu trei-cinci luni, când am fost sesizați și de către cei de la primărie că s-a ridicat o fundație ilegală. Am venit cu reprezentanții de la Regională, s-a discutat atunci cu comunitatea, noi atunci am făcut și o igienizare a zonei. A fost o activitate care s-a derulat pe vreo două săptămâni. A rămas și că vor demola singuri fundația, dar între timp a crescut. Și ei cred că are cineva ceva cu ei.

Trebuie să se pună în legalitate. Le trebuie autorizație de construcție de la primărie și autorizație de la CFR că pot să construiască în zona căii ferate.

Competența este a primăriei aici, pentru demolare și alte proceduri. Noi suntem aici doar ca să acordăm sprijin”, arată comisar șef Ilie, de la Poliția Transporturi Sibiu.

Ulterior, după mai multe ore în care oamenii au refuzat să lase autoritățile să dărâme construcția, reprezentantul municipalității a primit un apel – angajatului din buldoexcavator i s-a spus să plece, iar familiei i s-au oferit cinci zile răgaz să își adune materialele de construcție și tot ce mai au în zonă. Apoi utilajul va reveni pe strada Trifoiului.

casă construcție trifoiului poliție

casă construcție trifoiului oameni pe casă jandarmi polițiecasă construcție trifoiului polițiecasă construcție trifoiului jandarmi poliție utilajcasă construcție trifoiuluicasă construcție trifoiuluicasă construcție trifoiului poliție jandarmicasă construcție trifoiuluicasă construcție trifoiuluicasă construcție trifoiuluicasă construcție trifoiului poliție

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Neluțu von Kremșnitt

Acum 1 săptămână

Foarte bine! Dar as vrea sa vad acelasi tratament si fata de ”marii dezvoltatori” care construiesc ilegal, cu 5 etaje in loc de 4, cu balcoanele de la parter peste trotuare sau fara parcari, desi sunt obligati, ca dl. Werner Keul, sa spunem, care apartine etniei fata de care ne inchinam noi, sibienii sclavi ai propriilor fantezii!
Raspunde

Mirel

Acum 1 săptămână

Astept acelasi tratament si pentru scheletul de beton de pe calea poplacii. si ala e ridicat fara autorizatie, strica zona aiurea. https://www.google.com/maps/@45.771569,24.1268611,3a,75y,125.43h,108.41t/data=!3m7!1e1!3m5!1sm_r1M0wU3ULjr8A6kY5dPQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3Dm_r1M0wU3ULjr8A6kY5dPQ%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D133.69872%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192
Raspunde

Xxx

Acum 1 săptămână

Punem pariu că nu vor demola nimic? Că imediat în lumea asta aiurea numita ...politic corect o să sară nu sus niste ong uri ...Grete..etc care o sa i acuze de rasism pe cei care vor respectarea legii! Oare cite case de tipul ăsta fara autorizație..etc sint in SB și cite dinte acestea aparțin ...celor de tipul din imagine??? A ..daca era vb de un alb era deja demolată cu om cu tot!!! Da de ăștia...nu au voie sa se atingă pt că...rasism!
Raspunde

Gheorghe

Acum 1 săptămână

Primarie slaba, autoritati slabe. S-au invatat rromi ca nu le face nimeni nimic, ba chiar ii ajuta sa intre in legalitate. Daca vreau sa construiesc pe terenul meu imi trebuie o gramada de avize. Si eu vreau sa imi ridic o casa in Piata Mare sau unde am vazut un teren liber...in secunda doi vin politia, smurdul, jandarmeria, pompierii si mio darama. La astia nu au curaj....
Raspunde

Unsibian

Acum 1 săptămână

Majoritatea coloraților din Sibiu au casele construite in felul acesta, mergeți în dealul gușteriței să vedeți cum stă "cumunitatea" romales pe terenul public. Omul cinstit muncește plătește rate, taxe etc și poate tot nu ajunge să își construiască o casă în timpul vieții.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 săptămână

Amintiți-va de Palatul lui Mihai de la Ramoa Ștefan cel Mare …
Raspunde

Contra

Acum 1 săptămână

Tipic pentru etnia discriminata. Nu le convine ceva isi ridica fustele in cap!
Raspunde

Precup V.

Acum 1 săptămână

La fel de ilegală e și clădirea de pe Rațiu în care funcționa Super Mama, acum Sibiu 100%. Construcție ilegală pe domeniul public, e o casă în toată regula, fiind autorizat un chioșc de tablă doar. Acolo nu merge excavatorul să demoleze?
Raspunde

Xdfgh

Acum 1 săptămână

casele din zona viaductului din Vasile Aaron de ce nu le darama ca tot asa au fost construite pe teren public fara autorizatie? acolo de ce nu aplica legea? le este frica sau?... e plin sibiul de astfel de case realizate ilegal si nu le face nimeni nimic mai ales daca sunt pe teren privat nici nu intra. dau o amenda si cere punerea in legalitate si cam atata...
Raspunde

Adi

Acum 1 săptămână

Cladiri contruite fara autorizatii de constructie, fara aprobari Ocupare abuziva de terenuri NUMAI ILEGALITATI ce aprobari le trebuie la cladirile construite abuziv "De fapt, chiar la asta lucrau deja de câteva luni când," asa scrie in titlul articolului Este discriminare fata de cei care platesc taxe, si respecta legea
Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Legea mafiei institutionale, pentru rromi nu elibereaza acte de proprietate, autorizatii si avize false precum la sasi si la romani.
Raspunde

Claus

Acum 1 săptămână

Pai elibereaza acte de proprietate celor ce demonstreaza si au proprietati,autorizatii la fel.Ce ai vrea,acum sa ii faca primaria proprietari pe *** aia acolo si sa li se dea si autorizatie?Pai asa vand si eu ce cu truda am agonisit,si imi fac o cobearca undeva si cer act de proprietate si autorizatie...uite de asta nu va suporta lumea,nu sunteti educati si credeti ca totul vi se cuvine pe degeaba fara munca, *****

Raspunde

Emil

Acum 1 săptămână

Lasati diversiunile si intrebati vicleanul Claus pentru cati edili ce au eliberat autorizatii false si comis acte de distrugere, a cerut ''curatarea bubelor'' pentru promovarea lor ?
Raspunde

Xxx

Acum 5 zile

A trecut termenul! Nu i așa că n au demolat și nu vor demola nimic???? Ar fi o dovadă clară de rasism! Așa că pe viitor sper că unii din ăștia sa și facă o casa în P ta Mare! Daca se poate și cu turnulețe! Nu vor păți nimic! Mai ales daca se și racordează ilegal la un stilp de curent
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus