O construcție ilegală, un utilaj care trebuia să o dărâme, femei urcate pe casă, oameni care strigau numele primarului Sibiului, jandarmi și poliție locală – cam așa se poate rezuma situația de azi-dimineață din capătul străzii Trifoiului. Pe această stradă din cartierul Turnișor locuiesc un bărbat de etnie romă, cu soția și fiul lor de nouă ani. Deocamdată ei stau când într-o casă, când în alta, pe la rude și prieteni, pentru că nu au locuința lor. De fapt, chiar la asta lucrau deja de câteva luni când, de dimineață, a venit un utilaj să le dărâme construcția pentru că este ridicată fără autorizație.
Actualizare. Potrivit reprezentanților municipalității, pentru construcția ilegală a fost dată o amendă de 6.000 de lei, în noiembrie 2021 și s-a dispus oprirea lucrărilor precum și demolarea construcției.
„În luna noiembrie 2021 Poliția Locală a constatat că pe strada Trifoiului, pe un teren aparținând domeniului public al municipiului Sibiu, o persoană fizică a început construcția unei case, fiind turnată deja fundația acesteia. În prima etapă, agenții de Poliție Locală au avertizat cetățeanul să demoleze fundația turnată pe domeniul public, în caz contrar riscând o amendă. Având în vedere că cetățeanul a refuzat să se conformeze, Poliția Locală a aplicat în data de 23 noiembrie 2021 o amendă în valoare de 6.000 de lei, dispunându-se oprirea lucrărilor și demolarea construcțiilor”, a transmis Mirela Gligore, din partea Primăriei Municipiului Sibiu, pentru Turnul Sfatului.
Știre inițială. Având în vedere că cetățeanul nu s-a conformat nici de această dată și, mai mult, a continuat să construiască, Primăria Sibiu a inițiat demersurile pentru demolarea acestei fundații.
O familie de romi riscă să rămână peste câteva zile fără o casă pe care a început să o construiască în cartierul Turnișor, în urmă cu aproximativ patru, cinci luni. Asta pentru că proiectul nu a primit o autorizație de la Primăria Sibiu, în administrarea căreia se află terenul. Oamenii recunosc că nu au aviz să ridice clădirea însă spun că nu au ce altceva să facă – vor să aibă locuința lor, așa că s-au apucat să o construiască pe aceeași stradă cu prietenii și restul familiei.
„Noi am fost plecați în străinătate. Copilul meu plângea mamă, nu mai pot să mai stau aici, nu mai suport. Nu se integra la școală în Franța și nu știam ce să ne mai facem. Așa că am zis că vrem să ne facem o cameră, să avem unde să stăm, să putem să-l ducem aici la școală.
Nu facem pentru noi, pentru băiat facem.
Terenul e al CFR-ului și vine primăria să ne dea casa jos. Noi avem o foaie care zice că terenul nu e al primăriei. Nu ne-a anunțat nimeni că vine să ne dărâme ce am construit până acum”, ne-a spus Denisa Drăgoiu, în timp ce stătea cățărată pe unul din zidurile casei, filmând desfășurarea de forțe de pe stradă.
Oameni pe casă și primarul invocat de romi – „La alegeri, pe noi ne cheamă primii”
În susținerea familiei Drăgoiu au ieșit mai mulți vecini din case. Oamenii strigau când la jandarmi, când la reprezentantul de la primărie. Voiau ca primarul Sibiului să vină să vadă strada și casa aflată în construcție. În același timp, Denisa, alături de copil și de sora ei, au refuzat să plece din casă. Denisa chiar s-a urcat pe unul din ziduri, sperând că astfel utilajul nu va fi îndreptat asupra construcției.
În timp ce toate acestea se petreceau pe strada Trifoiului, soțul Denisei se afla la primărie, unde încerca să obțină o amânare, iar la fața locului câte un vecin a preluat pe rând rolul de avocat al familiei.
„Primăria nu dă niciodată aprobare la nimic pe strada asta. La absolut nimic”, spune un vecin. „Avem multe numere de înregistrare, nu ni s-a răspuns la ele. Întotdeauna primăria a ignorat strada asta. Toate străzile s-au asfaltat, numai asta a rămas nefăcută. A băgat pietriș și gata. Familiile cresc, copiii cresc, unde să îi punem dacă nu ne lasă nicăieri să construim?”, se întreabă omul.
Poliția Transporturi Sibiu – „Trebuie să se pună în legalitate”
La fața locului a fost solicitat și un reprezentant al Poliției Transporturi Sibiu care, deși a mărturisit că intervenția nu este de competența sa, a rămas pe stradă și a încercat de mai multe ori să se înțeleagă cu localnicii și să le explice că nu au dreptate să protesteze, pentru că nu au avizele necesare. Acesta spune că nu este prima dată când ajunge în zonă și că acum câteva luni când a fost, familia promisese că va dărâma totul. În schimb, până azi, construcția a crescut.
„Ce pot să vă spun este că această construcție este în zona de siguranță a căii ferate, s-au făcut demersuri mai demult, în urmă cu trei-cinci luni, când am fost sesizați și de către cei de la primărie că s-a ridicat o fundație ilegală. Am venit cu reprezentanții de la Regională, s-a discutat atunci cu comunitatea, noi atunci am făcut și o igienizare a zonei. A fost o activitate care s-a derulat pe vreo două săptămâni. A rămas și că vor demola singuri fundația, dar între timp a crescut. Și ei cred că are cineva ceva cu ei.
Trebuie să se pună în legalitate. Le trebuie autorizație de construcție de la primărie și autorizație de la CFR că pot să construiască în zona căii ferate.
Competența este a primăriei aici, pentru demolare și alte proceduri. Noi suntem aici doar ca să acordăm sprijin”, arată comisar șef Ilie, de la Poliția Transporturi Sibiu.
Ulterior, după mai multe ore în care oamenii au refuzat să lase autoritățile să dărâme construcția, reprezentantul municipalității a primit un apel – angajatului din buldoexcavator i s-a spus să plece, iar familiei i s-au oferit cinci zile răgaz să își adune materialele de construcție și tot ce mai au în zonă. Apoi utilajul va reveni pe strada Trifoiului.
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: poliția transporturi sibiu , casă ilegală , strada trifoiului , Primăria Sibiu , stiri sibiu
Vizualizari: 9339
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Un biciclist
Acum 1 oră
Anonim
Acum 3 ore
Velu
Acum 3 ore
Florin
Acum 4 ore
BON