Joi,
30.06.2022
Cer Senin
Acum
23°C

Vicepreședintele CJ Brașov: Nu suntem concurenți, ne putem completa. Sibiul și Brașovul ar trebui să colaboreze, altfel ne va fi mult mai greu să ne dezvoltăm

Vicepreședintele CJ Brașov: Nu suntem concurenți, ne putem completa. Sibiul și Brașovul ar trebui să colaboreze, altfel ne va fi mult mai greu să ne dezvoltăm

Szenner Zoltan-Huba, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, s-a aflat miercuri la Sibiu, unde a participat la prezentarea proiectului Apă Canal Sibiu SA privind extinderea și reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în județele Sibiu și Brașov.

În valoare de peste 225 de mil. de euro, proiectul prevede că societatea Apă Canal Sibiu va dezvolta și extinde rețelele în cinci comune din județul Brașov. Un proiect major de colaborare între cele două județe.

 

Cum vedeți acest proiect de colaborare între județele Sibiu și Brașov, în condițiile în care, de cele mai multe ori, sibienii și brașovenii par a fi într-o competiție?

Eu nu aș spune că, în general, este o concurență între Sibiu și Brașov. În cazul acestui proiect vorbim despre servicii esențiale, o infrastructură de apă și canalizare. Nu poate fi o concurență în acest domeniu, dimpotrivă, văd o colaborare foarte bună.

 

Ar putea fi și alte proiectele de colaborare între cele două județe?

Nu știu dacă putem vorbi despre proiecte de asemenea amploare, dar cu siguranță putem găsi lucruri în comun. Eu aș vedea o colaborare foarte clară în domeniu turismului. În acest domeniu Sibiul și Brașovul au aceleași caracteristici generale, pornind de la istoria orașelor până la mediul natural, inclusiv Munții Carpați. În privința aceasta eu spun că merită făcut un pas înainte și în loc ca fiecare județ să încerce să dezvolte separat turismul, să venim cu oferte împreună.

 

Ați încercat un dialog cu oficialii CJ Sibiu? E clar că avem foarte multe lucruri în comun.

Vă zic sincer că încă nu. Problema se pune în felul următor: Pentru dezvoltarea turismului eu văd esențială realizarea și dezvoltarea OMD-urilor, adică organizații de management a destinațiilor. Este esențial, cred eu. După cum putem vedea și în vestul Europei, aceste organizații funcționează foarte bine, pot da exemplul zonei Tirolului, a Sloveniei, zone care s-au dezvoltat cu ajutorul unor astfel de organizații care au coordonat totul. Acum este în curs înființarea OMD-ului pentru municipiul Brașov, după care se va pune problema dacă se va face un OMD județean sau regional. Deja aici vorbim despre o legătură și cu Sibiul. Aștepăm să iasă Legea OMD-urilor în varianta finală, ultima variantă pe care am văzut-o specificând faptul că vor fi OMD-uri regionale.

 

De la Brașov cum se vede Aeroportul Sibiu? Că din Sibiu Aeroportul Brașov se vede cu puțină teamă, mulți spun că ne veți lua din zboruri.

Foarte sincer, nu cred că se va întâmpla asta. Haideți să o luăm punctual. Cei care vor vrea să viziteze Brașovul, vor veni direct la Brașov, evident. Zborurile din București până la Brașov, pe o distanță atât de scurtă, nu știu cât de fezabile vor fi și cred că vor fi preferate de destul de puțini, dacă vor fi. Iarăși, turiștii străini, vor veni direct acolo unde vor dori să viziteze. De aceea repet, nu suntem concurenți, mai ales în domeniul turismului. Ar trebui să ne adunăm forțele, turiștii străini care vor să vină la Brașov să primească invitații, oferte și pentru Sibiu, și invers. De asta spun, nu suntem concurenți, ne putem completa. Sibiul și Brașovul ar trebui să colaboreze, altfel ne va fi mult mai greu să ne dezvoltăm.

 

Cum ați reușit atât de rapid să aduceți calea ferată la Aeroport? Cred că este chiar ruta Sibiu-Brașov... Vă întreb asta pentru că în Sibiu vorbim despre un tren metropolitan, care ar ajunge și la Aeroport, de vreo 15 ani, fără vreun progres concret.

De aeroport nu mă ocup eu, sunt atribuțiile președintelui Veștea, dar trenul care să meargă până la aeroport este esențial. Degeaba faci un aeroport nou, modern, la Ghimbav, dacă nu ai un acces bun. Știm care au fost problemele cu care s-au confruntat alte aeroporturi în trecut. Un exemplu este Otopeni, care de curând s-a reușit să fie legat de București pe calea ferată. La Brașov vom avea un aeroport nou și în mod normal ar trebui să funcționeze de la bun început așa cum trebuie, cu un acces bun către oraș.

 

Învățați din greșelile altora...

Sunt foarte clare.

 

Aveți ceva noutăți legate de autostrada Sibiu-Brașov?

Nu vă pot spune noutăți legate de proiect pentru că nu le am, eu am alte atribuții. Pot spune că această autostradă o văd esențială. Brașovul, teoretic, este în centrul țării. Practic, nu este legat de nicio regiune a țării prin autostradă. Sibiul, din punctul acesta de vedere, este mult mai favorizat. Pentru Brașov ar fi esențială legătura cu Sibiul și de acolo către vestul țării și Europa.

 

Cum vi se pare că s-au făcut alocările prin programul Anghel Saligny? Și Brașovul, ca și Sibiul, sunt la coada clasamentului, deși vorbim despre județe cu administrație liberală.

Probabil că a depins foarte mult de calitatea și maturitatea proiectelor depuse... alte explicații nu pot să vă spun.

 

Înțeleg că sunteți diplomat, dar nu cred că în Olt s-au făcut proiecte mai multe și mai bune ca în Sibiu sau Brașov...

Nici eu.

 

Foto: Facebook Szenner Zoltan

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Un sibian

Acum 1 lună

asa ar trebui...sa colaboram!!! la Sibiu nu prea aia cu cine...aeroportul e capusat politic si condus de incompetenti!!!
Raspunde

Aristide

Acum 1 lună

Huba,Buba... Evident, distanța și rutele vor fi cele care vor determina numărul de călători. Sibiul nu va câștiga niciun călător în plus pe rutele existente, însă va pierde destui.
Raspunde

Nemer Nick

Acum 1 lună

Brasovul este in competitie de multi ani cu Sibiul, din motive care au sens pentru ei. Au copiat toate marile manifestari din Sibiu , mai putin festivalul de teatru dar urmeaza. Electrica Transilvania Sud , cu sediul la Brasov, abia acum a aprobat construirea unei statii electrice 110/20 kV , dupa multi ani de insistente, pentru alimentarea platformei industriale vest. Sa facem o afacere din care sa castige doar ei. Mari smecheri smenari. Iasov.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Frația bandelor politice face prapad in Romania.

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus